Hlavní navigace

10 tajných tipů pro práci se styly v programu MS Word - 9. díl

21. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © EpicStockMedia - Fotolia.com
V závěrečném díle se podíváme, co zajímavého je možné z hlediska stylů nastavit pro speciální úseky (například zdrojového kódu) v dokumentech a dozvíme se, k čemu se dá použít podokno oblasti stylů.

Textový editor MS Word nabízí mimo řady jiných skvělých funkcí i propracované nástroje pro práci se styly. I když řada uživatelů tvrdí, že se při běžné práci s textovým editorem bez nich obejde, zkusíme vás přesvědčit o opaku. Pokusíme se vám ukázat, jak s pomocí stylů ještě více zefektivnit práci s textovým editorem a prozradíme vám 10 tajných triků, které prostě a jednoduše musíte znát.

 

1. díl - Úvod a možnosti používání stylů

2. díl - Vytváření stylů

3. díl - Převod oblíbeného formátování na styl a používání stylů z programu MS Word 2003

4. díl - Odstranění formátování z dokumentu

5. díl - Kopírování stylů z jiných dokumentů

6. díl - Tvorba stylu pro odrážkový seznam

7. díl - Jak na vytvoření vlastního obrázkového stylu

8. díl - Vytvoření obsahu dokumentu

 

9. Využijte speciálních funkcí pro text vyjadřující zápis zdrojového kódu

Pokud vytváříte dokumenty obsahující text speciálního charakteru, jako je kupříkladu zdrojový kód, pak určitě budete chtít, aby u těchto textů program MS Word vynechával kontrolu pravopisu. V tomto případě vytvoříte styl, který pak použijete na takové speciální typy textů, a tak zajistíte, aby je kontrola pravopisu při kontrole vynechávala. Ze všeho nejdříve vyberte takový text, který má být naformátovaný jako zdrojový kód. Pak klepněte na záložku Domů a z rozevírací nabídky u galerie stylů vyberte položku Uložit výběr jako nový rychlý styl. Styl pojmenujte například výrazem ComputerCode a klepněte na položku Změnit. Následně stiskněte tlačítko Formát, vyberte položku Jazyk a povolte volbu Neprovádět kontrolu pravopisu ani gramatiky. Nastavení pak potvrďte stiskem tlačítka OK.

Pokud chcete, můžete povolit možnost Nové dokumenty založené na této šabloně, čímž umožníte použití tohoto stylu i u všech v budoucnu vytvářených dokumentech založených na této šabloně. Vámi provedené nastavení pak opět potvrďte stiskem tlačítka OK.

Styly podobné tomu na obrázku, u nichž je vypnuta kontrola pravopisu, vám pomohou vypořádat se s dokumenty obsahující text zdrojového kódu

 

10. Zobrazení stylů v podokně oblasti stylů

Pokud se zajímáte o typy stylů použité v dokumentu, popřípadě jste všemožnými styly zmateni a chcete vědět, kde byly jaké styly použity, pak se podívejte do podokna oblasti stylů. Klepněte do nabídky Soubor > Možnosti > Upřesnit, vyhledejte položku Zobrazení a nastavte hodnotu položky Šířka podokna oblasti stylů v zobrazeních konceptu a osnovy na 3,5 cm a stiskněte tlačítko OK.

Chcete-li zobrazit podokno oblasti stylů, klepněte na záložku Zobrazení a zde vyberte buď položku Koncept, nebo položku Osnova. Podokno oblasti stylů se následně zobrazí u levého okraje monitoru, kde zároveň u každého odstavce vypíše název použitého stylu. Šířku podokna oblasti stylů v případě potřeby snadno upravíte tažením dělicí čáry myší. Vzhledem k tomu, že se podokno oblasti stylů zobrazuje pouze v zobrazeních Koncept a Osnova, při přepnutí do zobrazení Rozložení při tisku zmizí.

Podokno oblasti stylů, které je v programu MS Word vidět při zobrazení typu Koncept a Osnova, vám zobrazí styly aktuálně použité v dokumentu

Byl pro vás článek přínosný?