Hlavní navigace

10 tipů pro zabezpečení nového PC

11. 1. 2009

Sdílet

Odhaduje se, že během vánočních svátků se jen v USA prodalo kolem 8 milionů nových PC. Společnost McAfee vyzývá uživatele nových počítačů, aby si na nich aktivovali firewally a používali i další bezpečnostní software.

Následuje souhrn tipů společnosti McAfee, které by měly pomoci předejít problémům se zabezpečením nové počítače.


1. Ověřte, že máte počítač vybavený komplexním bezpečnostním softwarem

Bezpečnostní software by měl minimálně obsahovat antivir, obousměrný firewall, nástroj proti spywaru, phishingu a řešení pro bezpečné vyhledávání na internetu. Další úroveň ochrany poskytuje antispam, nástroje rodičovské kontroly, ochrana bezdrátové sítě a šifrování důležitých souborů, které by mělo předejít zneužití informací v případě krádeže počítače. Samotný antivir dostatečnou ochranu neposkytuje.


2. Aktualizace zabezpečení

Zjistěte, zda váš bezpečnostní software disponuje funkcí automatické aktualizace, nebo zda vyžaduje ručně nastavit aktualizaci v pravidelných intervalech. Ruční aktualizaci nastavte
v takovém případě na co nejkratší dobu (denně, týdně, dle toho, co dodavatel softwaru nabízí).
Po zakoupení nového počítače rovněž zkontrolujte, zda předinstalovaný bezpečnostní software není pouze zkušební, časově omezená verze. V takovém případě si nějaký bezpečnostní software/službu kupte.

3. Rizika e-mailu
Neposílejte e-mailem informace o platebních kartách a další citlivé informace. Neposílejte takové údaje dokonce ani důvěryhodným lidem. Nestahujte/neotevírejte přílohy a neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech.

4. Hrozba phishingu
Nenavštěvujte weby pokoušející se o phishing. Ověřte si, zda máte zapnutou ochranu proti phishingu. Před zadáním citlivých informací vždy zkontrolujte adresu v adresním řádku webového prohlížeče.

5. Bezpečnost dětí

Zajistěte, aby děti nedokázaly vypnout nástroje rodičovské kontroly.


6. Hesla
Používejte dostatečně dlouhá a správně zvolená hesla. Bezpečné heslo by mělo mít více než 6 znaků a mělo by být kombinací malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Nepoužívejte pro všechny účty stejné heslo.

7. Bezpečné vyhledávání a nakupování

Používejte nějaký webový štít, např. aplikaci McAfee SiteAdvisor, která z hlediska bezpečnosti analyzuje webové servery a přiřazuje jim přehledná barevná označení. Před nákupem na internetu si nezapomeňte přečíst, jak on-line obchod zachází s osobními údaji a jakou má bezpečnostní politiku.

8. Zálohování
Zálohujte si důležité informace a zabraňte úniku citlivých osobních informací.

CS24

9. Instant Messaging
Služby pro zasílaní zpráv (Instant Messaging) používejte uvážlivě, neposílejte tímto způsobem osobní informace. Namísto skutečného jména zvažte pro tyto aplikace používání přezdívek. Ve svých skupinách kontaktů si dejte pozor na neznámé lidi.

10. On-line hry
On-line hrajte, ale s rozmyslem. Hráči on-line her jsou dnes druhým nejoblíbenějším cílem autorů malwaru. Mnoho trojských koní se specializuje právě na krádeže hesel k on-line hrám. Zkontrolujte, zda i v režimu hraní on-line je zabezpečení stále funkční. Nesdílejte v on-line hrách důvěrné informace, zejména ne v chatu s ostatními hráči.