Hlavní navigace

101 nejlepších doplňků pro Firefox

1. 4. 2006

Sdílet

Výběr toho nejlepšího, co pro Firefox existuje (CD) Firefox se v současné době vyskytuje ve verzi 1.5. Pro tento...


Výběr toho nejlepšího, co pro Firefox existuje (CD)


Firefox se v současné době vyskytuje ve verzi 1.5. Pro tento prohlížeč vytvořila řada programátorů velké množství rozličných doplňků. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší a umístili jsme je na naše CD.
irefox v současnosti patří mezi nejoblíbenější prohlížeče. I přes nesporné klady a všechno, co dovede, se dá ještě vylepšit. Na internetu existuje komunita silně angažovaných programátorů, která se neustále zabývá vývojem nových rozšíření. Ta mají sloužit pro ještě pohodlnější práci s prohlížečem, pro integraci očekávaných speciálních funkcí a chtějí navodit pokud možno takový stav, který by při surfování po internetu přinesl co nejméně rozčilování, ale co nejvíce bezpečnosti.
Tvůrci Firefoxu pečlivě dbají na to, aby se odhalené nedostatky v zabezpečení prohlížeče odstraňovaly co nejrychleji. Nicméně dodatečná rozšíření pocházející z komunity okolo Firefoxu pomohou ještě více k tomu, aby byl uživatel ještě lépe chráněn před nejrůznějšími hrozbami, přicházejícími z internetu.
Pro žádný z prohlížečů neexistuje takové množství různorodých doplňků jako právě pro Firefox. Pokusili jsme se v této oblasti trochu porozhlédnout a z obrovské nabídky jsme vybrali 101 rozšíření. Snažili jsme se vybírat tak, aby zde skutečně každý našel to svoje. Celý balík pak najdete .
Upozornění: Několik nejznámějších doplňků se doposud vyskytuje pouze pro Firefox ve verzi 1.0.x. Nicméně vycházíme z toho, že se během krátké doby objeví doplňky i pro verzi 1.5. Rozšíření zmiňovaná v tomto článku budou bez výjimky určena pro verzi 1.5.

Bezpečnost a ochrana soukromí

Netcraft Toolbar 1.1.1.1: Toto rozšíření vás varuje před stránkami, které by mohly vypadat jako phishing, ztěžují tedy život všem "rybářům", pokoušejícím se ulovit a následně zneužít naše citlivé údaje.
Noscript 1.1.3.4: Používání Javascriptu může představovat značné bezpečnostní riziko. Proto byste jeho používání měli povolit pouze na stránkách, kterým bezvýhradně důvěřujete. Pomocí Noscriptu můžete nastavit, které internetové stránky mohou spouštět skripty psané v jazyku Javascript.
Stealther 0.1.1: Stačí klepnout do menu Nástroje/Stealther a budete surfovat po internetu tak, že po vašich aktivitách nezůstane ve Firefoxu ani stopa.
Optimalizace vyhledávání na internetu
Search Keys 0.7.2: Toto rozšíření doplňuje každé vyhledávání pomocí Googlu o číslice. Pak už není třeba, abyste klepali na nalezené odkazy, ale můžete místo toho použít klávesnici, kde zadáte číslo daného odkazu.
Flickrfox 0.9.8: Fórum, na kterém si můžete prohlížet fotografie ostatních uživatelů a zároveň na něj přidávat svoje vlastní, získalo v poslední době velkou oblibu u všech, kdo surfují na internetu. Flickrfox umožňuje registrovaným uživatelům tohoto fóra pohodlnou správu fotografií prostřednictvím internetového prohlížeče. Je k tomu potřeba speciální panel nástrojů, který ale můžete klávesovou zkratkou <Ctrl><7> otevřít a zase zavřít.
Google Preview 1.2: Toto rozšíření doplňuje výsledky vyhledávání v Googlu o náhledy nalezených internetových stránek. Prostřednictvím tlačítka GP ve stavovém řádku prohlížeče můžete tuto volbu pohodlně zapínat a vypínat.
Customize Google 0.39: Funkce umožňuje vyladit vyhledávání přidáváním dalších informací podle vašich zájmů. K tomu účelu naleznete v menu Nástroje/Správce rozšíření/ Možnosti pro každou kategorii řadu možností. Jejich paleta sahá od odstranění obtěžující reklamy až po filtrování určitých internetových stránek.
Groowe Search Toolbar 1.2.4: Firefox standardně nabízí pro vyhledávání celou řadu internetových vyhledávačů, tento výběr se dá pomocí doplňku Groowe Search Toolbar dále rozšířit. Kromě toho získáte možnost zadávat klíčová slova pro vyhledávání do několika vyhledávačů současně. Zároveň máte na výběr mezi prvními třemi, pěti nebo sedmi nejoblíbenějšími vyhledávači. Pro každý vyhledávač pak Firefox zobrazí výsledky ve zvláštní záložce.
Resize Search Box 0.0.7: Řádek pro zadávání klíčových slov pro vyhledávání je často pro zadávání složitějších výrazů příliš krátký. Při několika současně zadaných výrazech pak člověk často ztratí přehled. Resize Search Box vám umožňuje řádek pro zadávání klíčových slov libovolně prodloužit nebo zkrátit.
Google Advanced Operations Toolbar 1.5: Hledáte pomocí Googlu často obrázky nebo diskusní příspěvky? Pak vám dozajista pomůže následující doplněk, s jehož pomocí můžete tyto parametry pro vyhledávání nastavit přímo pomocí panelu nástrojů.

Používání záložek

Open Source in Tab 1.5: Zajímá vás zdrojový kód? Pokud ano, tak právě pro vás by mohlo být toto rozšíření zvlášť užitečné. Po klepnutí na odkaz pravým tlačítkem myši vyberte z kontextového menu příkaz Open Source in Tab. Firefox pak v nové záložce otevře zdrojový kód internetové stránky.
Tabbrowser Preferences 1.2.8.7: Tento doplněk poskytuje další funkce pro surfování na internetu pomocí záložek. Po klepnutí pravým tlačítkem myši na záložku se v kontextovém menu objeví další možnosti konfigurace, například duplikování záložky nebo vytvoření odkazu pro tuto záložku.
New Tab Button on Tab Bar 1.0: Další možnost, jak otevřít novou záložku. Po instalaci rozšíření se objeví v levém horním rohu panelu záložek malé tlačítko, kterým budete moci novou záložku otevřít.

Nástroje pro stahování z internetu

Download Manager Tweak 0.7.1: Správce stahování, který ve Firefoxu standardně slouží ke stahování souborů, má pouze omezený rozsah funkcí. Pomocí tohoto rozšíření si můžete od okamžiku jeho instalace nastavovat stahování přesně podle svých požadavků. Můžete například určit způsob otevírání okna nebo integrovat do panelu nástrojů užitečná tlačítka. Kromě toho také můžete omezit počet dosud nezapočatých stahování.
Download Statusbar 0.9.4: Rozšíření Download Statusbar vám pomůže k tomu, abyste měli proces stahování vždy na očích. Poskytne vám informace například o délce a rychlosti stahování a rovněž máte možnost omezit stahování pouze na určité typy souborů. Kromě toho je možné nechat stažené soubory prověřit některým z externích antivirových programů.
Flashgot 0.5.9.98: Chtěli byste místo Správce stahování používat spíše svůj oblíbený program? Žádný problém pomocí rozšíření Flashgot můžete do Firefoxu integrovat prakticky libovolný program pro stahování souborů. Jeho aktivování je snadné klepněte pravým tlačítkem do okna prohlížeče a z menu vyberte položku FlashGot Options.

Doplňky, které šetří vaše nervy

Flashblock 1.5: Pomocí tohoto rozšíření můžete potlačit zobrazování obtěžujících animací ve formátu Flash. Pokud toto rozšíření použijete, ušetříte spoustu času tehdy, pokud máte pomalejší připojení k internetu. A to nemluvíme o vaší nervové soustavě, neboť nebudete muset dlouho čekat na to, až se vámi požadovaná stránka zobrazí.
Disable Targets For Downloads 1.0: Pokaždé, když spustíte stahování souborů, otevře se nové okno prohlížeče. Nicméně otevírání nového okna je zbytečné, zatěžuje systém a zaplňuje Hlavní panel. Rozšíření Target For Downloads právě tomuto zabrání.
Popup Sound 0.1.4: Zařídí, že se ozve zvukový signál, pokud Firefox zablokuje automaticky otevírané okno. Pokud si to budete přát, můžete si ozvučit i jiné události, jako například klepnutí na odkaz nebo ukončení stahování. Jako zvukový signál poslouží libovolný zvukový soubor ve formátu WAV s vhodnou délkou.

Hry a zábava

Footiefox 0.6.0.1: Fandíte fotbalu a chcete zároveň být neustále v obraze? Pokud máte možnost být neustále on-line, můžete přímo na monitor dostávat informace o aktuálním skóre nejvýznamnějších mezinárodních fotbalových zápasů. Toto rozšíření se integruje do stavového řádku Firefoxu. Jakmile padne gól, okamžitě se o tom dozvíte, protože vás o tom doplněk informuje prostřednictvím malého upozornění.
Commendare Toolbar: Commendare je internetová databáze her zdarma. Pomocí panelu nástrojů můžete hledat různé typy her, nebo si klepnutím na položku Gallery můžete zobrazit celou nabídku. Výběr je zde bohatý od náročných her vyžadujících šikovnost až po akční střílečky.

Užitečné doplňky univerzálního charakteru

Greasemonkey 0.6.4: Toto rozšíření vám umožní dodat do internetových stránek další funkce nebo je libovolným způsobem upravit. Můžete kupříkladu přeskupit jednotlivé prvky stránky nebo přidat tlačítka. Všechny tyto činnosti se provádějí prostřednictvím uživatelských skriptů, které sami vytvoříte nebo které si již hotové stáhnete.
Upozornění: Počet skriptů, které jsou kompatibilní s prohlížečem Firefox 1.5, je ještě omezený. To se ale určitě brzy změní.
Forecast Fox 0.8.2.5: Chtěli byste vědět, jaké je počasí? Forecast Fox vám to prozradí, a to pro několik vámi vybraných měst. Předpověď počasí se objeví ve stavovém řádku prohlížeče ve formě malé ikony.
Gmail Notifier 0.5.3: Vadí vím, že se vždy musíte přihlašovat do své poštovní schránky na Gmailu, abyste zjistili, zda vám přišla nějaká zpráva? Gmail Notifier vás bude o příchozích zprávách automaticky informovat. Stačí se přihlásit jen jednou prostřednictvím dialogového okna doplňku. Jakmile přijde do schránky nová zpráva, objeví se ve stavovém řádku Firefoxu upozornění.
Browse Images 0.3.2: Pokud je na nějaké stránce hodně obrázků, pak si je můžete pohodlně prohlížet pomocí rozšíření Browse Images, aniž byste se museli neustále pohybovat po stránce sem a tam.
Nuke Anything Enhanced 0.53: Pořád nevíte, co vás na internetových stránkách ruší? Pak použijte rozšíření Nuke Anything. Nosí svoje jméno právem, protože odstraní z okna Firefoxu prakticky jakýkoliv objekt. Vše, co v okně prohlížeče provedete, se nijak netýká nastavení samotného prohlížeče, ale funguje pouze do té doby, dokud okno prohlížeče nezavřete nebo dokud doplněk prostřednictvím kontextového menu nevypnete.
All-in-one Gestures 0.17.4: Pracujete raději s myší než s klávesnicí? Toto rozšíření vám umožní provádět většinu příkazů prohlížeče pomocí gest myší. Například novou záložku můžete otevřít v prohlížeči tím, že uděláte určitý pohyb myší. Konfiguraci doplňku provedete v menu Nástroje/Správce rozšíření/Možnosti.
Bookmark all 1.2.1: Pomocí tohoto rozšíření můžete všechny otevřené záložky uložit jako odkazy do jedné společné složky. Stačí pouze vybrat složku pro ukládání odkazů.
Linkchecker 0.4.3: Občas se stane, že odkazy, které jsme kdysi vytvořili, najednou neplatí. Zjistíte to však až tehdy, když na ně klepnete. Pomocí Linkcheckeru můžete tento krok vynechat. Tento doplněk totiž otestuje všechny stránky a prozradí vám, které odkazy platí a které ne.
Foxclock 1.2.60: Sedíte právě u počítače a ptáte se, kolik je hodin u vašich přátel v New Yorku? Rozšíření Foxclock ukazuje světový čas.
Restart Firefox 0.3: Pokud jste instalovali nový plug-in, Firefox vás vyzve k provedení restartu, aby se mohl instalovaný doplněk spustit. Celou operaci zkrátí právě tento doplněk. Jedním klepnutím Firefox ukončíte a znovu spustíte.
Viamatic Foxpose 0.2: Jakmile spustíte tento doplněk klepnutím na tlačítko ve stavovém řádku prohlížeče, dojde k uspořádání všech záložek vedle sebe a pod sebe. Tím se zvýší přehlednost.
Back to Top 2.0: Umožní pohodlný přesun na začátek a konec internetové stránky. Klepněte pravým tlačítkem na libovolné místo v okně Firefoxu a z kontextového menu vyberte buď příkaz Back to top, nebo Go to bottom.

NázevPopis

Bezpečnost a ochrana soukromí

Add N Edit Cookies 0.2.1.0Umožňuje konfigurovat nastavení cookies.
Clear Private Data 0.2Likviduje stopy po vašem surfování na internetu.
Cookie Culler 1.3.0Slouží ke správě cookies.
Netcraft Toolbar 1.1.1.3Varuje před stránkami, které mohou představovat potenciální nebezpečí
ve formě phishingu.
Noscript 1.1.3.9Aktivuje Javu a Javascript pouze u důvěryhodných stránek.
Password Maker 1.4.3Pomáhá při správě hesel.
Petname Tool 0.17Utilita proti phishingu.
Quick Java 0.4.1Rychle zapíná a vypíná Javu a Javascript.
Stealther 0.9Dočasně vypíná funkce, které při práci na internetu zanechávají na počítači stopy po surfování.
View Cookies 1.5Informuje o souborech cookies na aktuální internetové stránce.
X Mod 0.6.5Likviduje stopy po surfování na internetu.
Optimalizace vyhledávání na internetu
Better Search 1.9Doplňuje stránky s výsledky vyhledávání získané pomocí internetového vyhledávače.
Context Search 0.2.1Rozšiřuje možnost vyhledávání označeného textu pomocí kontextového menu.
Customize Google 0.44Upravuje výstup z vyhledávače Google.
Flickrfox 1.0.0Postranní panel nástrojů pro jednodušší přístup ke službě Flickr.
Google Advanced Operations Toolbar 1.5Panel nástrojů pro pokročilé vyhledávání pomocí Googlu.
Google Preview 1.2.1Zobrazí stránky s výsledky vyhledávání pomocí Googlu s miniaturními náhledy stránek.
Googlebar Lite 3.3Malý panel nástrojů pro Google.
Groowe Search Toolbar 1.4.3Sjednocuje 20 internetových vyhledávačů do jednoho panelu nástrojů.
Kaboodle 0.1Panel nástrojů pro internetovou službu Kaboodle.
Mid 0.5.3Otevře několik slovníků a lexikonů v novém okně prohlížeče.
Mozimage 1.4.3Vyhledává obrázky na pevném disku a na internetových stránkách.
Nextplease 0.6.4Navigace v internetových vyhledávačích pomocí klávesových zkratek.
Resize Search Box 0.0.7Nastaví velikost políčka pro zadávání výrazů pro vyhledávání.
Search Keys 0.7.2Očísluje výsledky vyhledávání a umožní přechod na ně pomocí číselných kláves.
Search Synchronizer 1.3.0.1Vloží do políčka pro vyhledávání ve Firefoxu výrazy zadané ve vyhledávači.
Searchpluginhacks 0.1.3Odstraní nepoužívané vyhledávače.
Select Search 1.1Integruje do kontextového menu více vyhledávačů.
Smartsearch 2.8Rozšíří kontextové menu o libovolný počet internetových vyhledávačů.
Torrentools Toolbar 1.0.0.2Panel pro vyhledávání určený pro vyhledávače Bit Torrent.

Používání záložek

Blank Last 0.7Zobrazí vždy panel se záložkami.
Ctc 1.0Doplní kontextové menu o příkaz pro zavření záložky.
Duplicate Tab 0.7.1Duplikuje záložky prohlížeče včetně jejich obsahu.
Inline autocomplete 0.0.8.0Funkce pro automatické dokončování v panelu Adresa.
Lasttab 1.5.1Nastaví pro přepínání záložek klávesovou zkratku <Ctrl><Tab>.
New Tab Button on Tab Bar 1.0Otevře novou prázdnou záložku.
Open Source in Tab 1.5Otevře zdrojový kód internetové stránky v nové záložce.
Pagestyle2tab 0.6.4Zobrazí na liště záložky náhled internetové stránky.
Tab Clicking Options 0.6.3Definuje různé akce při klepnutí na záložku nebo na panel záložek.
Tab Mix Plus 0.3.0.4Balíček pro rozšíření týkající se surfování pomocí záložek.
Tabbrowser Preferences 1.2.8.8Rozšiřuje možnosti nastavení pro surfování pomocí záložek.
Tabfx 1.5.2Rozšiřuje funkce pro surfování pomocí záložek.
Nástroje pro stahování z internetu
DownTHEMall! 0.9.8.7Stáhne z internetové stránky všechny odkazy nebo obrázky.
Download Manager Tweak 0.7.1Rozšíření Správce stahování.
Download Statusbar 0.9.4Zobrazí úroveň stahování ve stavovém řádku.
Flashgot 0.5.9.993Integruje do Firefoxu externí program pro stahování souborů.
PDF Download 0.6Stáhne soubory ve formátu PDF a konvertuje je do HTML.

Doplňky, které šetří vaše nervy

Adblock 0.5.3.042Blokování reklamy.
Adblock Filterset G Updater 0.3.0.1Rozšíření pro Adblock.
NázevPopis
Antipagination 2005.12.21Do jednoho okna prohlížeče načte několik stránek s výsledky vyhledávání v Googlu.
Copy URL + 1.3.2Zkopíruje adresu URL včetně jejího titulku a označeného textu, do schránky.
Disable Targets For Downloads 1.0.1Zabraňuje tomu, aby se odkazy pro stahování otevíraly v novém okně prohlížeče.
Fasterfox 1.0.3Optimalizace rychlosti a sítě pro Firefox.
Flashblock 1.5.1Zablokuje obsah ve formátu Flash.
Popup Sound 0.1.4Přehraje zvuk vždy, když prohlížeč zablokuje automaticky otevřené okno.

Hry a zábava

Cards 0.98Karetní hry.
Colorful Tabs 0.3Obarví štítky záložek.
Commendare Toolbar 0.3.1Panel nástrojů pro vyhledávání her prostřednictvím stránek Commendare.
Confuscator! 0.5Rozdělí označený text na jednotlivé části a zkopíruje jej do schránky.
Ereader 0.4Zobrazuje ve Firefoxu elektronické knihy.
Espn Bottomline 0.1Zobrazuje výsledky mezinárodních sportovních utkání.
Footiefox 0.6.0.1Zobrazí ve stavovém řádku prohlížeče aktuální výsledky fotbalových utkání.
Smiley xtra 4.0.4Nabízí smajlíky pro diskusní fóra a blogy.
Odkazy
Add Bookmark Here 0.5.5Vloží odkazy do vámi zadané složky.
All-in-one sidebar 0.6.4Vyvolává funkce Firefoxu pomocí postranního panelu nástrojů.
Auto Marks 0.2Rozšíření automatického dokončování díky rozpoznávání odkazů.
Bookmark all 1.2.1Uložení všech otevřených stránek ve formě odkazů.
Bookmark Tags 0.2.0Roztřídí odkazy podle kategorií, ne podle složek.
Bookmark's Full Titles 1.1.1Zobrazí úplné názvy odkazů.
Plainoldfavorites 0.5.6Umožňuje spravovat a používat oblíbené položky Internet Exploreru ve Firefoxu.
Save Link in Folder 1.0Uloží odkazy ve vámi vybrané složce.

Užitečné doplňky univerzálního charakteru

A PurpleBunny! 1.0.0Publikování a čtení on-line komentářů k právě otevřené internetové stránce.
Adsense Notifier 0.8Zobrazí ve stavovém řádku účastníky výdělečné služby Google Adsense.
All-in-one Gestures 0.17.4Nahradí příkazy gesty myší.
Back to Top 3.0Klepnutím na položku kontextového menu se přesunete na začátek nebo na konec
internetové stránky.
Browse Images 0.3.2Najde odkazy vedoucí k obrázkům.
Dictionary Search 1.5Vyhledá označený text v on-line slovníku.
Dictionary Tooltip 0.9Ukáže význam slova ve vyskakovacím okně.
Enhanced History Manager 0.5.8.05Správa historie navštívených stránek.
Firefoxit 0.1.2Platforma pro widgety.
Firefoxview 0.31.2Otevře stránku načtenou ve Firefoxu v Internet Exploreru.
Flat Style 0.9.2.3Přiřadí menu a panelům nástrojů vzhled ve stylu Office XP.
Forecast Fox 0.8.5.2Předpověď počasí ve stavovém řádku.
Foxclocks 1.2.70Světový čas ve stavovém řádku.
FoxyTunes 1.1.5.4Konfigurace přehrávače z prostředí Firefoxu.
Full Screen 0.3Zobrazí okno prohlížeče v režimu celé obrazovky.
Gmail Space 0.2Umožňuje používat váš účet u Gmailu jako FTP server.
Gmail Notifier 0.5.5.2Informuje vás o příchozí poště ve schránce Gmailu.
Greasemonkey 0.6.4Lokální rozšíření internetových stránek o řadu funkcí.
Image Zoom 0.2.3Zvětšuje a zmenšuje obrázky.
Ipalert 0.1Informuje vás o tom, pokud se IP adresa nějakého webu vyskytuje v některém vámi definovaném seznamu adres.
Linkchecker 0.4.5Zkontroluje platnost všech odkazů na internetové stránce.
MenuX 0.2.4.5Rozšiřuje možnosti panelu funkcí ve Firefoxu.
Nuke Anything Enhanced 0.53Dočasně odstraní objekty z internetových stránek.
Print Preview 0.5.1.3Vloží do kontextového menu položku pro zobrazení náhledu před tiskem.
Restart Firefox 0.3Znovu spustí Firefox.
Sage 1.3.6Komfortní newsticker (proužek s běžícím textem) ve formě postranního panelu nástrojů pro vlákna kanálů RSS.
ShowIP 0.7.99.12Zobrazí IP adresu místního počítače.
Text Size Toolbar 0.4.1Nastaví pomocí tlačítek velikost písma na internetových stránkách.
Viamatic foXpose 0.3Zobrazí všechny otevřené internetové stránky ve formě miniatur.
Web Developer 1.0.2Rozšíří Firefox o funkce pro tvůrce webu.

Byl pro vás článek přínosný?