Hlavní navigace

12 skvělých pomocníků

1. 11. 2006

Sdílet

Speciální utility pro úpravu fotografií cd/dvd Adobe Photoshop je velmi praktický, ale příliš drahý. Klidně s...


Speciální utility pro úpravu fotografií cd/dvd


Adobe Photoshop je velmi praktický, ale příliš drahý. Klidně se bez něj obejdete, i když budete upravovat obrázky, vytvářet fotomontáže nebo převádět obrázky do jiných formátů. Nevěříte? Existuje řada stejně dobrých utilit, které jsou zdarma. Nabízíme vám ty nejlepší.
Všude rámus, svatební hosté jsou nervózní a všichni se řadí k sobě, protože chtějí být na fotografii. Ale výsledný snímek není nic moc tchýně má příliš vykulené oči a bratránek Honza vypadá, jako by si na snímku skoro vykroutil krk přes svědkyni, jen aby byl vidět. Myslíte, že není šance, jak vytvořit skutečně dobrou skupinovou fotografii? Na místě možná ne. Ale pokud použijete program Group Shot, dokážete ze skupinových fotografií vytvořit takřka dokonalé snímky, na kterých bude vidět i vzadu stojící Honza a kde se bude i tchýně usmívat jako nikdy.
Přitom je Group Shot jen jednou z dvanácti drobných utilit, které vám v tomto článku představíme. Každá z nich zvládá jednu funkci, kterou byste jinak našli pouze u drahých programů pro práci s obrázky. Naše sbírka utilit vám umožní snímky vylepšit nebo upravit a co je nejlepší, nebude vás to stát ani korunu!
Pomocí programu Kontaktabzug například zhotovíte stránku s náhledem snímků a umožníte tak svým přátelům, aby si mohli dodatečně přiobjednat ty snímky, které se jim líbí. Utilita Anmanie dodá vašim snímkům různé veselé efekty, utilita Free Card zase vytváří elektronické pohlednice, které můžete svým přátelům poslat e-mailem. I ten, kdo chce pouze u svých snímků upravit kontrast, šum či jiné parametry, nalezne v našem balíčku vhodné utility. Všechny tyto utility samozřejmě přikládáme i , takže je budete mít k dispozici vždy, kdy je budete potřebovat.

Anmanie SMP 2.4i

vytváří ze snímků abstraktní fotografie

Anmanie vytváří z vašich snímků abstraktní fotografie tím, že do nich umožňuje vkládat rozličné vtipné efekty. Například můžete jednotlivé snímky libovolně natáčet nebo třeba v několika směrech deformovat. Jednotlivé části obrázku se dají natahovat, žehlit nebo třeba skládat. Prostřednictvím funkce Grow (Růst) můžete třeba Moně Líze vyčarovat nos ve tvaru brambory. K dispozici je i funkce Shrink (Smrštit). Pomocí palety pro nastavení si zvolíte oblast, kterou chcete upravovat, a úroveň, s jakou se má efekt uplatňovat. Utilita používá svůj vlastní formát, ovšem importuje i exportuje z/do formátu JPG. Download: www.anmanie.de
(ANM24I.ZIP, 620 KB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Clear Skin FX 1.0

odstraňuje rušivé prvky

Při vylepšování pokožky u portrétních fotografií prokáže vynikající služby utilita Clear Skin. Nečistoty, drobné pupínky nebo nerovnoměrné rozdělení pigmentu, to vše utilita odstraní pomocí funkce změkčení. Při našem testování to však utilita občas s vylepšováním trochu přehnala a obrázky se pak jevily jako mírně rozostřené. Její použití je vskutku velmi jednoduché. Stačí pouze otevřít obrázek a poté již program pracuje zcela automaticky. Nakonec máte možnost barvu kůže ztmavit nebo provést "čištění" pokožky ještě jednou. Download: www.mediachance.com (CSKINFX.ZIP, 522 KB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Coco 6 Photocomposer 1.71

vytváří z fotografií koláže

Pomocí tohoto programu vytvoříte velmi snadno z vašich fotografií koláže. Stačí přetáhnout jednotlivé snímky na pracovní plochu programu (barevná oblast) a změnit jejich polohu a velikost. Na pracovní plochu programu můžete vkládat texty, měnit barvu pozadí, popřípadě velikost pracovní plochy. Po dokončení tvorby koláže můžete hotové dílo vytisknout nebo poslat e-mailem. Upozornění: ve verzi dostupné zdarma se dají vytvářet koláže pouze do rozlišení jednoho megapixelu. Pokud by vám to nestačilo, musíte si zakoupit plnou verzi, která stojí 19,90 eur. Download: www.saleh-software.de (SETUPCOCO6-1.71.EXE, 3,65 MB)
Operační systém: Windows 2000 SP4,

XP SP2Color Cast FX 1.0

vyrovnává na snímku úroveň osvětlení

Program Color Cast je určen především pro starší modely fotoaparátů, jako jsou Canon S100, A5 a S10, dále Nikon Coolpix 800, Olympus C3030 či Fujifilm Finepix 4700. Profily pro osvětlení, které jsou součástí tohoto programu, dělají skutečné divy i u snímků pořízených jinými fotoaparáty, o čemž jsme se přesvědčili na vlastní oči. Color Cast totiž příliš tmavé oblasti snímku prosvětlí, světlé oblasti však nechá na původní intenzitě. Je jen na vás, abyste jednotlivé profily vyzkoušeli, popřípadě abyste si sami pomocí posuvníků nastavili barvu či hodnotu gama. Download: www.mediachance.com (CCASTFX.ZIP, 522 KB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Digital Camera Enhancer 1.3

provádí rozsáhlou optimalizaci fotografií

Pokud chcete svým snímkům dopřát skutečně důkladnou kúru, pak použijte program Digital Camera Enhancer. Po otevření obrázků si zvolíte jeden z typů snímku krajina, celá osoba (anglicky full figure) nebo portrét. Snímek můžete zobrazit buď v původní velikosti, nebo v okně náhledu. Program automaticky opraví kontrast, barvy, kontrast středních tónů, prokreslení či šum. Jednotlivé položky samozřejmě můžete upravovat i ručně. Pak zajisté nepohrdnete oknem náhledu, kde prováděné změny přímo uvidíte.
Download: www.mediachance.com (DCENHANC.ZIP, 524 KB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Digital Image Recovery 1.47

obnovuje smazané soubory

Smazali jste omylem obsah paměťové karty a najednou zjišťujete, že snímky na ní nutně potřebujete? Digital Image Recovery dokáže zachránit data odstraněná z paměťových karet a jiných médií, a to dokonce i tehdy, pokud jste je již naformátovali. I když v tomto případě jsou vyhlídky na úspěch mizivé. Používání programu je skutečně jednoduché: vyberete disk, který se má prohledávat, a cílovou složku, kam se mají zachráněné soubory umístit. Potom stačí klepnout na tlačítko Start a to je vše. Download: www.foto-erhardt.de/foto-forum/ftopic2690.html
(DIGITAL-IMAGE-RECOVERY.ZIP, 572 KB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Exifer 2.1.5

načítá data ve formátu EXIF

Exifer načítá data ve formátu EXIF. Tato data jsou součástí každého snímku ve formátu JPG a ke každému snímku ukazují nastavení fotoaparátu, s nímž byl snímek pořízen. U nepovedeného snímku například přesně zjistíte, jaké bylo nastavení clony či doby expozice, a příště můžete tyto hodnoty nastavit ručně tak, aby byl snímek povedenější. Kromě toho můžete z těchto dat zjistit i datum pořízení snímku, stejně jako typ fotoaparátu, kterým byl snímek pořízen.
Download: www.exifer.friedemann.info (EXIFERSETUP.EXE, 1,62 MB)
Operační systém: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP

Free Card 2.0

vytváří z fotografií elektronické pohlednice

Prostřednictvím tohoto programu převedete bitmapové snímky (o velikosti 240 x 280 pixelů), popřípadě filmy ve formátu AVI na multimediální pohlednice. Můžete rovněž vkládat texty či nastavovat různé barvy pohlednice. Pro obrázky jsou k dispozici tři různé efekty a lze je podbarvit hudbou ve formátu MIDI, popřípadě zvukem ve formátu WAV. Nebo můžete třeba dámě svého srdce nazpívat nebo zarecitovat vámi složenou skladbu, a to přes připojený mikrofon. Po dokončení vašeho uměleckého díla si můžete prohlédnout výsledek a poté jej poslat e-mailem. Download: www.pcww.com (FRCSETUP.EXE, 534 KB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Group Shot 1.0

upravuje skupinové fotografie

Určitě to znáte: jste na svatbě a právě fotografujete novomanželský pár i s rodinami, ale pokaždé má někdo vykulené oči nebo se právě dívá jinam, než má. Utilita Group Shot dokáže tyto nedostatky z několika méně povedených fotografií téže skupiny téměř dokonale odstranit za předpokladu, že skupina příliš nezměnila svoji pozici. Stačí, když všechny obrázky v programu otevřete a nejlepší z nich označíte jako Composite, tedy jako základní snímek. Potom vyměňte méně povedené část snímků z výchozího obrázku za ty povedenější z jiných snímků.
Download: research.microsoft.com/projects/ GroupShot (GROUPSHOTSETUP.MSI, 1,23 MB)
Operační systém: Windows XP

JPEG Lossless Rotator 4.2

otáčí obrázky bezztrátově

Pokaždé, když otevřete obrázek ve formátu JPG a hned jej zavřete, například proto, abyste obrázek otočili, provádí váš program dekompresi a následně data opět komprimuje, čímž se trvale snižuje kvalita obrázku. JPEG Lossless Rotator naproti tomu dokáže otočit obrázek tak, aniž by jej musel vůbec otevírat. Utilita otevírá vaše obrázky v okně náhledu, vy si vyberete ten pravý a ten pak můžete otočit o 90 stupňů vpravo nebo vlevo, popřípadě jej můžete otočit o 180 stupňů. V menu si můžete nastavit velikost náhledu. Download: www.anryhome.com
(JPEGR_SETUP.EXE, 1,71 MB)
Operační systém: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP

Kontaktabzug 1.0.16

vytváří a tiskne náhledy obrázků

Prostřednictvím tohoto programu můžete vložit až 100 obrázků ve formě thumbnailů tedy jako malých obrázků, náhledů na jeden list formátu A4. Pokud chcete prohledávat méně fotografií, můžete si sami nastavit, kolik snímků se má umístit vedle sebe a kolik řad se má na list papíru vejít. Náhled takto vytvořeného papíru se snímky bohužel program zobrazit nedokáže. Zato můžete stiskem jediného tlačítka list papíru s náhledy poslat přímo na tiskárnu. Jednotlivé obrázky si pak můžete prohlížet v okně náhledu postupně za sebou ve formě diashow.
Download: www.bunztec.de
(TNPRINT.ZIP, 3,79 MB)
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Photo Resize Magic 1.1

mění velikost obrázku

Pomocí tohoto programu v okamžiku změníte velikost vašeho obrázku ve formátu JPG, dokonce mu můžete přiřadit i nějaké efekty, například změkčení. Utilita rovněž dokáže zpracovat více snímků na jeden zátah. Stačí jednoduše vybrat celou složku s obrázky a nastavit požadované rozlišení, popřípadě kvalitu. Poté zadáte cílovou složku, přičemž můžete existující soubory přepsat těmi zmenšenými. Upozornění: pokud jsou ve složce obrázky s menším než zadaným rozlišením, pak utilita takové soubory nezvětší. Download: www.realfiletools.com (PHOTORM.ZIP, 582 KB)
Operační systém: Windows 98/ME,
2000, XP
6 0451/OK o