Hlavní navigace

Poznejte 13 nejpoužívanějších rozhraní počítače - 1. díl

13. 5. 2010

Sdílet

USB, Firewire, Toslink – to všechno jsou rozhraní, která najdeme u většiny současných počítačů. V tomto článku vám představíme ty nejdůležitější, která byste měli naprosto bezpečně znát.

PS/2 (Personal System): Jedná se o šestipinovou zástrčku kulatého tvaru (na obrázku nejvíce vlevo). Dříve se jednalo o standardní konektor používaný pro připojení klávesnice a myši k počítači. V současné době se namísto něj používá pro připojení těchto zařízení konektor USB, takže jej najdete spíše u starších počítačů. Pokud budete potřebovat svoji starou myš nebo klávesnici s tímto konektorem připojit k počítači, který zásuvku PS/2 nemá, musíte si obstarat redukci z USB na PS/2.

Víte, do které zásuvky připojíte právě to vaše zařízení?
USB (Universal Serial Bus): Tento typ konektoru se stal u dnešních počítačů naprosto běžným a takřka univerzálním standardem pro připojení všech možných externích zařízení k počítači. Pomocí tohoto konektoru se k počítači připojují tiskárny, externí paměťová média, ale třeba i myši či klávesnice. Nejnovějším standardem používaným u současných počítačů je USB 3.0.

Oproti konektoru PS/2 je možnost připojovat a odpojovat zařízení při spuštěném počítači (tzv. hot-plugging). Nejrozšířenější je varianta v provedení úzkého obdélníku, označovaná písmenem A, existuje ale i typ B, jehož zástrčka má tvar čtverce. Především u rozměrově malých zařízení se můžete setkat s tímto typem rozhraní v miniaturizované podobě (mini a mikro).

Rozbočovač USB s velkým počtem portů USB

Zástrčka pro připojení do počítačové sítě: Tato zástrčka ve tvaru obdélníku se používá pro připojení počítače do počítačové sítě (LAN). V umělohmotném pouzdře se skrývá doslova změť kabelů. Nejnovější typy zástrček pro připojení do počítačové sítě dnes umožňují přenášet data rychlostí až 1 000 Mbit/s. Oproti bezdrátové variantě označované jako WLAN je přenos pomocí kabelu stabilnější a rychlejší.

Zástrčka pro připojení počítače do počítačové sítě
Zástrčka RJ-11 pro připojení modemu: Tato zástrčka je kompatibilní se zástrčkou používanou u standardního telefonního kabelu a podobá se již popisované zástrčce používané pro připojení počítače do počítačové sítě. Je jen o něco menší a umělohmotná úchytka není přesně uprostřed. V dnešní době připojování k internetu přes DSL již ztrácí na významu.

Rozhraní IEEE 1394 je obvykle daleko známější pod pojmem FireWire. Rozhraní FireWire S3200 umožňuje přenos dat až rychlostí 3,2 GBit/s. První verze tohoto rozhraní dokázala přenášet data rychlostí 400 MBit/s, druhá verze pak rychlostí 800 MBit/s. Často se používá pro připojování externích pevných disků nebo digitálních kamer. Toto rozhraní prosadila firma Apple.

Rozhraní IEEE (vpravo)
eSATA (External Serial ATA): Jedná se o variantu rozhraní SATA vyvinutého pro externí pevné disky. Nový standard eSATAp dokáže přenášet data rychlostí 3 GBit/s. Zařízení pro rozhraní eSATA najdete zejména u dražších zařízení, tu a tam však i u cenově výhodných zařízení. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozhraní rychlejší než USB, se hodí pro externí pevné disky daleko více.

Rozhraní eSATA (označeno šipkou)

Byl pro vás článek přínosný?