Hlavní navigace

15 míst, jež by měl navštívit každý nerd - 1. díl

30. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © EpicStockMedia - Fotolia.com
Eiffelova věž, Velká čínská zeď, římské Koloseum – to jsou místa, která by prý měl vidět každý. Jestliže jste ale někdo, kdo se vyžívá v počítačích, matematice, vědě obecně či sci-fi, máme pro vás trochu jiný seznam míst.

ITworld sestavil seznam 15 míst, na nichž se někdy odehrálo (nebo jak uvidíme dále, teprve odehraje) něco důležitého pro „geeky“, nerdy a podobné originály. A nemusíte zrovna vypadat jako komiksák ze Simpsonů, aby vás některá z nabídek naší „cestovní kanceláře“ zaujala. Při plánování vašich cest vám může pomoci tato Google mapa, na níž jsou zaznačena všechna následující místa.

Marathokampos 831 02, Samos, Řecko

Pythagorova jeskyně

Na úpatí hory Mount Kerkis na ostrově Samos v Řecku se nachází Pythagorova jeskyně, která nějakou dobu sloužila jako učebna tohoto slavného filozofa a matematika. Muž, který položil jeden ze základů matematiky, se na stejném ostrově narodil okolo roku 570 před Kristem a část svého života strávil učením v této jeskyni (pravděpodobně se skrýval před vládcem Polykratem), načež kolem roku 530 ostrov opustil. Jeskyně jsou otevřeny veřejnosti, byť je k nim nutno trochu šplhat.

Blackheath Avenue Greenwich, Londýn SE10 8XJ, Velká Británie

Greenwich Královská observatoř

Lidem, kteří by rádi s vysokou přesností znali své místo v čase a prostoru, doporučujeme navštívit Královskou observatoř v Greenwichi. Tato observatoř byla založena v roce 1675 králem Karlem II., aby pomohla vyřešit problém určení zeměpisné délky na moři. V dnešní době je toto místo známé především tím, že je umístěno na nultém poledníku. Jde také o místo, kde byl odvozen greenwichský čas (GMT), jenž byl globálním časovým standardem do 1.1. 1972, kdy byl nahrazen Univerzálním koordinovaným časem (UTC). Počítačoví geeci samozřejmě UTC znají, neboť se jedná o oficiální časový standard internetu. Observatoř je otevřena každý den od 10. hodin ráno do 5. odpoledne (samozřejmě GMT).

Pokračování