Hlavní navigace

15 nejotravnějších věcí, se kterými se setkáte na webu - 3. díl

26. 3. 2010

Sdílet

Denně na nás útočí vyskakující okna, nechtěné videoreklamy nebo falešné emaily zjišťující citlivé osobní informace. Zde je návod, jak se vyhnout nejotravnějším případům podobných webových nešvarů.

15 nejotravnějších věcí, se kterými se setkáte na webu - 3. díl

 

První díl: http://pcworld.cz/internet/15-nejotravnejsich-veci-se-kterymi-se-setkate-na-webu-1-dil-9172

Druhý díl: http://pcworld.cz/internet/15-nejotravnejsich-veci-se-kterymi-se-setkate-na-webu-2-dil-9174

 

11. Diskriminace prohlížečů

Jen kvůli tomu, že Internet Explorer vlastní většinový podíl na trhu webových browserů, některé weby nepodporují žádný jiný prohlížeč. Takové stránky se potom zobrazují nekorektně.

Řešení

Uživatelé Firefoxu si mohou stáhnout doplněk Coral IE Tab, jenž dokonce umožňuje výběr stránek, které se budou automaticky otevírat v IE panelu. Pro uživatele Chromu bylo vypuštěno rozšíření IE Tabs.

12. Prokleté CAPTCHA

Tato malá kolonka s téměř nečitelným deformovaným textem a číslicemi přivádí mnohé uživatele k šílenství. CAPTCHA, stejně jako časové limity před stažením souborů, sice spammerům účinně brání v jejich činnosti, doplácejí na to ovšem běžní uživatelé.

Řešení

Experimentální doplněk Firefoxu NoCaptcha údajně nefunguje. Nicméně uživatelé datového úložiště MegaUpload mohou vyzkoušet doplněk MegaUpload TimeAttack, který pole CAPTCHA automaticky vyplní a spustí stahování. Doplněk SkipScreen se potom na serverech MegaUpload a RapidShare postará o přeskočení časového limitu.

Uživatelé MySpace mohou pole CAPTCHA obejít ověřením svého účtu prostřednictvím telefonního čísla. Co se týká ochrany na Facebooku, ačkoliv se CAPTCHA často skládá ze dvou slov se speciálními znaky, nemusíte vpisovat mezery, číslice, pomlčky, dvojtečky, středníky, apostrofy, ani přehlásky.
Captcha
13. Falešné stránky


Pokud se přepíšete při zadávání URL adresy, dostanete se většinou na stránku s nepoužitelnými odkazy a vyhledávačem, jenž umí najít vše kromě toho, co zrovna potřebujete. Tyto weby provozují tzv. cybersquatteři, kteří vydělávají peníze prostřednictvím nabízených odkazů, na něž klikají zbloudilí uživatelé.

Řešení

Uživatelé Firefoxu se mohou spolehnout na doplněk BlockSite. Pro zablokování jedné z předních "odpadových" stránek přidejte do seznamu blokovaných stránek tuto adresu: *.information.com. V Internet Exploreru bohužel tento postup nefunguje, nicméně ať už používáte jakýkoliv prohlížeč, nikdy na cybersquatterských stránkách na nic neklikejte, neboť takto na nás podvodníci vydělávají.

14. Flash je nejlepší kuchař


Jak se zdá, majitelé restaurací si stále více libují ve flashovém obsahu svých stránek, jejichž líné načítání umí pořádně potrápit hladový žaludek.

Řešení

Není třeba vyhledávat konkrétní stránky, zkuste využít například souhrnný vyhledávač restaurace.cz, který dělí hledané podniky podle krajů a měst.

15. Hodnocení v rukou uživatelů


Uživatelské recenze mají tu nevýhodu, že většinou nikdo nepřizná pravé vady svého elektronického miláčka. Kromě jednotlivců, kteří se setkali s nepříjemnou obsluhou v obchodě při reklamaci a výrobek ohodnotili jednou hvězdou, si převážná většina daný produkt neobjektivně vychvaluje. Naproti tomu hudba, hry a filmy mají hodnocení spíše záporné, neboť každý chce být kritikem.

Řešení

Z uživatelských příspěvků se dají získat cenné informace, stačí si umět střízlivě vybrat. Například je rozumné vyhnout se koupi notebooku hodnoceného pěti hvězdami, u kterého si i nejnadšenější uživatel stěžuje na malé reproduktory, nebo výběru ledničky, která je dle majitelů "trošku" hlučná.

five star

Byl pro vás článek přínosný?