Hlavní navigace

15“ OLED televize LG až koncem roku

17. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
Očekávaná 15“ OLED televize LG s rozlišením 720p by se měla začít prodávat v prosinci. Výrobce přitom doufá, že stihne ještě předvánoční trh.

Jako většina důležitých novinek v oblasti HD byla i 15“ OLED televize LG ohlášena v lednu na veletrhu spotřební elektroniky CES 2009, konkrétně ve formě prototypu. LG se tím pustila do boje o budoucí velký tržní koláč obrazovek z organických krystalů vedle hráčů jako je Sony nebo Samsung.

Win Kim, viceprezident LG pro prodej OLED, v interview pro server oled-info.com řekl, že novinka se začne prodávat v prosinci (december), tedy o několik měsíců později, než se plánovalo. Původní na CES ohlášený záměr LG totiž počítal se zahájením výroby již v červnu (jún), nicméně globální ochlazení poptávky a tradičně slabší prázdninové období zřejmě přispělo k „úpravě“ výrobního plánu LG. Toto je bezpochyby nejzajímavější část celého rozhovoru, jinak si dal Win Kim záležet, aby pokud možno neodpovídal příliš konkrétně.

Nová televize má rozlišení „jen“ 1366x768, což odpovídá „HD Ready“ 720p, na 15 palců je to ovšem dostačující. Kontrast má být velmi vysoký (milión ku jedné+), jak už je to OLED vlastní, v zásadě ho nemá smysl u těchto obrazovek měřit, protože se nepotýkají s omezením podsvícení, které je vlastní LCD technologii.

15“ (~38 cm) se nemusí zdát jako mnoho, nicméně současná jediná prodávaná OLED televize Sony XEL-1 má úhlopříčku 11“, takže i toto je velký pokrok. Takto veliká zřejmě nebude televize dominovat velké obýváky, najde spíše využití v pracovnách či ložnicích náročných a movitých videofilů, popřípadě ve místech jako jsou výlohy hodně luxusních obchodů.

Cena novinky sice není známa, ale určitě bude dost vysoká, vždyť XEL-1 se prodává za ~2500 dolarů (~50000 korun). Dodávat se obrazovka začne nejprve v Koreji, ale lze očekávat, že se LG bude snažit ji dostat co nejrychleji i na ostatní trhy.

15 LG OLED TV

15 LG OLED TV

15 LG OLED TV

CS24

15 LG OLED TV


foto: engadget.com