Hlavní navigace

15 věcí, které nás nejvíce zaujaly na CES 2009

27. 1. 2009

Sdílet

Na výstavě spotřební elektroniky CES (Consumer Elektronics Show), jež se nedávno konala v americkém městě Las Vegas, představili nejvýznamnější výrobci elektroniky své nové produkty pro rok 2009. Sestavili jsme pro vás seznam patnácti nejlepších, ze kterých vás budou rozhodně svrbět ruce.

Expozice v Las Vegas nastartovala letošní rok pro technické odvětví. Na této famózní výstavě společnosti představují svoje nejrůznější vychytávky, jež plánují vydat během následujícího roku. My jsme prošli výstavní haly, abychom vám mohli přinést popis těch nejlepších elektronických hraček, které bude možné v roce 2009 dostat do ruky.

 

Čas pro kapesní kamery

kodak zx1Nejen hlavní výrobci, jako je například firma Sony nebo Panasonic, představili na CES 2009 první kapesní konkurenty pro Flip Mino HD a Flip Mino, ale i ostatní velcí výrobci upřesnili data vydání nové generace jejich příručních videokamer.

Například firma RCA oznámila svůj nejnovější model – štíhlou 720p. HD kameru Small Wonder EZ209HD, jejíž cena by se měla pohybovat kolem 3000 Kč. Tomuto produktu bude ovšem ostře konkurovat produkt společnosti Kodak. Ta představila 720p. HD kameru Kodak Zx1 (na obrázku), jež je odolná proti povětrnostním vlivům a měla by to být hlavně vylepšená verze kamery Zi6.

Zx1 padne dobře do ruky, můžete si vybrat z velké palety barev a jako zdroj energie jsou použity dvě nabíjecí AA baterie. Dále kamera nabízí připojení přes HDMI a pro ukládání videa používá SD nebo SDHC paměťové karty. Kapesní videokamera Kodak Zx1 bude dostupná od dubna a její cena by měla být zhruba 3500 Kč.

 

Aplikace od Yahoo

yahoo widgetSpolečnost Yahoo učinila přesvědčivý krok ve snaze o splynutí obsahu televizního a webového videa s jejich novou platformou „Conenected TV Widgets“. Tyto mini aplikace (widgety) jednoduše nainstalujete na televizi, kterou máte připojenou do internetu a můžete pohodlně sledovat videa z YouTube nebo jiných podobných portálů z pohodlí svého divanu.

 

 

 

 

Nové přístroje pro videohovory

iriver waveNa letošním CES byly také představeny dva nové VoIP videotelefony s ohromujícím dotykovým displejem, jež také umožňují prohlížení webu, přehrávání hudby, fotografií a videa. Jedná se o iRiver Wave-Home (na obrázku) a Touch Revolution NIMble Home Phone s operačním systémem Google Android. Není nezajímavé, že na vývoji dotykového displeje pro tento přístroj se podíleli lidé, kteří mají na svědomí i první displej telefonu iPhone.

 

 

 

 

 

Zlepšení kvality komprimované hudby

ipod hifiPřevod hudebních souborů do formátu MP3 a jejich komprese sebou přináší razantní snížení kvality a dynamického rozsahu přehrávaného zvuku. Dokovací stanice a přehrávač pro iPod – iHome iP1 by měla vyčistit nahrávky MP3 a vrátit jim původní zvuk. Tento přístroj by měl být do prodeje uveden za cenu zhruba 7000 Kč.

 

 

 

 

 

 

Skutečné 3D hraní přichází 

3d geforce nvidiaSpolečnost nVidia přichází s novým kitem 3D brýlí, jež by měly přinést opravdový 3D zážitek z hraní i tam, kde současné technologie zatím nestačily a přiblížit 3D hraní pro široký okruh zájemců. Kromě těchto 3D brýlí budete potřebovat také nový 120 Hz monitor, HD televizi nebo projektor. Brýle již v současnosti podporují velké množství počítačových her a k jejich provozu bude stačit grafická karta nVidia 8800 GT nebo lepší.

 

 

 

 

 

Nový webOS od Palmu

palmMožná nejdiskutovanější věcí na letošním CES bylo oznámení nového telefonu Palm Pre se zcela novým operačním systémem WebOS. Podle společnosti Palm bude na cokoliv v telefonu možné přistupovat pomocí dotykového ovládání. Uvidíme, jak to bude vypadat v konečném provedení, až se nám telefon dostane do ruky.

 

 

 

 

 

Počítač v klávesnici od Asusu

eee keyboardEee Keyboard bylo jedno z nejméně očekávaných překvapení na letošní výstavě CES. Tento stroj je kombinací netbooku postaveného na komponentech firmy Intel, bezdrátového HDMI a 5-ti palcové dotykové obrazovky, jež dokáže zobrazit plnou plochu operačního systému Windows XP. Podle některých neověřených informací by tato klávesnice mohla pracovat i s připravovaným systémem Windows 7.

 

 

 

 

 

 

Závody pro bohaté děti

racing simulatorHerní zařízení Simcraft Apex SC830 je simulátor závodního vozu se vším všudy. Pokud například zatočíte doleva, simulátor se opravdu celý natočí na levou stranu. Obdobně pokud šlápnete na brzdu, stroj vás hodí dopředu jako při reálném brzdění v autě. Simcraft je skutečně jako normální závodní auto a náraz ve 200 km/h do betonové zdi si opravdu rozmyslíte. Co na tom, že stojí v přepočtu 900 000 Kč, nějaký sen mít v životě musíme.

 

 

 

 

 

Opravdový manažer hudby a videa

boxeeBoxee je volně šiřitelný open-source projekt určený pro stroje postavené na platformě Intel s nainstalovaným operačním systémem MacOS nebo Linux (brzy se počítá i s podporou Windows). Pokud tento software propojíte s vaší televizí, získáte na ní přístup k CNN, YouTube, Last.fm a velkému množství dalších on-line zdrojů hudby a videa. Užitečnou funkcí je také možnost sdílení oblíbeného obsahu se svými přáteli.

 

 

 

 

Skvělé mobilní přehrávače hudby od vývojářů FlyCast a Slacker

Viděli jsme hodně zajímavé aplikace pro přehrávání audia na mobilních telefonech. Nejzajímavější z nich však rozhodně byly dva z nich. FlyCast radio pro telefony BlackBerry a online radio od společnosti Slacker, jež je nyní dostupné i pro platformu Android OS.

 

Kapesní mini projektor

pico projectorMalé projektory patří především k pracovním doplňkům, nicméně tento mini projektor MBP200 od společnosti Samsung obsahuje funkce, jež se hodí pro práci, stejně dobře jako pro zábavu. V tomto maličkém DLP projektoru se skrývá přehrávač hudby a videa, disponuje 2,2 palcovým displejem a nabízí podporu Microsoft Office a prohlížení PDF souborů.

 

 

 

 

Přehrávač Kodak Theatre HD přehrávač

kodak playerKaždý, kdo hledá dostupný a jednoduchý způsob, jak přehrávat fotografie, video nebo hudbu z počítače na televizoru, by měl vyzkoušet produkt společnosti Kodak – Theatre HD set-top-box. Jednoduše připojíte k vaší TV, nainstalujete software k počítači a můžete přehrávat veškerý multimediální obsah. Kromě toho dostanete přístup k webovým službám jako je Flickr, YouTube, nejrůznější internetová rádia, nebo například předpověď počasí. 

Tento přehrávač má podle dostupných informací stát zhruba 7000 Kč a bude obsahovat také slot na MMC kartu pro jednoduché stahování fotografií do počítače přes domácí síť. Nastavení se nám zdálo jednoduché a s dálkovým ovladačem se také pracuje velmi dobře.

 

Sdílené sledování TV

Společnost Moonson představila přehrávač podobného ražení jako je například Slingbox. Produkt, jenž se jmenuje Hava, umožňuje sledovat internetové televizní vysílání a sdílet informace a komentáře k pořadům se svými přáteli.

 

Sociální video síť

muvee shwupMuvee, služba pro on-line editaci videa, přichází s novou sociální sítí Shwup. Tato síť je primárně určena pro sdílení videa a funguje stejně jako další podobné projekty. Uživatelé mohou vytvářet nejrůznější skupiny a sdílet mezi sebou video nebo slideshow, jež pomocí videoeditoru vytvoří. 

 

 

 

 

 

 

 

Další zajímavé produkty z výstavy CES můžete nalézt na webu našeho spřízněného magazínu HD World.

Byl pro vás článek přínosný?