Hlavní navigace

20 méně známých aplikací pro jednodušší život - 4. díl

10. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Suprijono Suharjoto - Fotolia.com
Ty nejlepší věci jsou často zadarmo. To platí i pro počítače. Někdy však není úplně jasné, jak ty nejlepší věci najít.

Předchozí díl

BoxCryptor

BoxCryptor

Ukládání dat na servery třetích stran – což je i vaše starost, pokud používáte jakýkoliv veřejný (bezplatný) cloud – s sebou přináší neoddiskutovatelná bezpečnostní rizika. Šifrování dat před jejich zkopírováním na SkyDrive nebo do Dropboxu vám pomůže zařídit, aby případné zvědavé oči neměly z obsahu vašich složek vůbec nic.

Bezplatný a open-source True Crypt je šifrovací řešení, které využíváme pro šifrování lokálních dat, nicméně nutnost hýbat s celými jednotkami kvůli přístupu k jedinému souboru je pro cloud poněkud nepraktická. BoxCryptor vám umožňuje šifrovat a dešifrovat jednotlivé soubory, což je mnohem méně náročný proces. Pro více informací doporučujeme náš průvodce šifrováním cloudu.

PhraseExpress

PhraseExpress

PhraseExpress sám sebe označuje jako „expandér textu pro Windows“, to je však ažpříliš skromné označení. Kromě svých funkcí automatického textu a prediktivního psaní totiž PE zvládá i vícenásobnou schránku pro kopírování, kontroluje pravopis, a mnohem více. Protože nejde o plugin, můžete PE využívat kdekoliv v rámci vašeho počítače s Windows.

Software vám může pomoci posílat znovu a znovu ten samý e-mail, aniž byste museli cokoliv psát podruhé (a dokonce ani kopírovat a vkládat). Nebo si můžete ušetřit práci s hledáním neúplného HTML tagu tím, že budete jednotlivé použité tagy ukládat v rámci PhraseExpressu. Časem vám může software ušetřit vypisování, problémy, čas i peníze.

Sumatra PDF

Sumatra PDF

Adobe Reader není jen častým cílem hackerů a šiřitelů malwaru. Jde také o dost náročný program.

Jestliže jen potřebujete úplně obyčejný program pro čtení PDF bez jakýchkoliv doplňků a kudrlinek, pak zkuste Sumatra PDF. Sumatra je rychlá, jednoduchá a není ji potřeba aktualizovat tak často jako software od Adobe. A navíc je zdarma.

F.lux

F.lux

Celodenní hledění do počítače může mít (i doživotní) následky na vaše oči. F.lux dynamicky přizpůsobuje barevné tóny monitoru vašeho počítače na základě vašeho fyzického umístění.

V průběhu dne udržuje F.lux displej dostatečně jasný. Při západu slunce však program postupně mění odstíny na vašem monitoru do teplejších a příjemnějších barev.

F.lux je prostý program, ale opravdu pomáhá snižovat námahu, kterou celodenní sledování monitoru klade na oči, a zjednodušuje život, pokud občas potřebujete pracovat dlouho do noci. Nějakou dobu trvá, než si na něj zvyknete, ale stojí za to.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?