Hlavní navigace

20 nejhorších funkcí Windows

1. 11. 2007

Sdílet

Přehled všeho, co se Microsoftu ve Windows příliš nepodařilo V tomto článku se věnujeme největš


Přehled všeho, co se Microsoftu ve Windows příliš nepodařilo



V tomto článku se věnujeme největším propadákům, které se kdy vyskytly ve všech verzích operačního systému Windows.

Řada uživatelů považuje nejnovější operační systém Windows Vista pouze za poněkud vylepšená Windows XP, nicméně i v tomto systému se vyskytují funkce a rysy, za něž rozhodně nemůžeme Microsoft pochválit. Hodně uživatelů by nejraději totálně zlikvidovalo funkci Řízení uživatelských účtů (User Account Control – UAC), jiným zase vadí nové rozhraní Aero. Ostatně není to nic nového pod sluncem – uživatelé počítačů si rvali vlasy nad různými nezbytnými utilitami ve Windows už od roku 1985, kdy Microsoft uvedl svá první Windows 1.0.
Rozhodli jsme se oslavit 22 let života s nejpopulárnějšími a zároveň nejproklínanějšími operačními systémy od Microsoftu možná poněkud nezvykle. Pokusili jsme se ze spousty nepovedených funkcí a propadáků najít těch 20 nejhorších. Na následujících řádcích je najdete uspořádané sestupně.

DriveSpace

Dnes, kdy pevný disk s kapacitou 500 GB stojí okolo 3 000?Kč, se snadno zapomene na dobu, kdy byl vítaný každý megabajt, který se podařilo na disku ušetřit. První program pro komprimaci obsahu na pevném disku se objevil v operačním systému DOS 6.0. Bylo to v roce 1993 a program se jmenoval DoubleSpace. Po soudní při s firmou Stac Electronics se potom tento nástroj objevil ve Windows 95 pod názvem DriveSpace. DriveSpace dokázal na pevný disk vměstnat až dvojnásobné množství dat, nicméně na druhou stranu byla obnova dat velmi obtížná a riziko jejich ztráty obrovské. Windows XP byla prvním operačním systémem, kde nástroj DriveSpace chyběl, a popravdě řečeno jej nikdo ani příliš nepostrádal.

Windows Movie Maker

Windows ME (Millenium Edition) – kterou my osobně považujeme za nejhorší verzi Windows vůbec – poprvé představila utilitu Movie Maker. Ta měla být odpovědí na nástroj pro střih videa iMovie, který vyprodukovala firma Apple. Movie Maker se v této verzi směle dal označit – co se týče funkcí – jako skutečně velmi chudý. Neumožňoval vkládání titulků ani efektů, ve výsledku nabízel pouze možnost použití jednoho přechodového efektu a výsledné video se dalo ukládat pouze do jediného aplikaci vlastního formátu.
Až Movie Maker 2.0, který se objevil ve Windows XP, se dal považovat za verzi, která skutečně něco uměla. Ve Vistě se tento program objevil až ve verzi 6.0. Otázkou tedy zůstává, co se stalo s verzemi 3.0, 4.0 a 5.0?

WebTV pro Windows

Už se stalo téměř pravidlem, že každá nová verze Windows musí přijít minimálně s jednou funkcí, na níž se postaví reklama a která se následně okamžitě zřítí do hlubin zapomnění.
Ve Windows 98 tento stav potkal aplikaci WebTV for Windows, která kupodivu neměla vůbec nic společného se set-top boxem WebTV od Microsoftu. Ten umožňoval sledování televizních pořadů (samozřejmě pomocí televizní karty instalované v počítači) a prohlížení televizních programů.
WebTV díky službě Intercast, kterou krátce provozovala firma Intel, nabízela funkce interaktivní televize. Jednalo se o velmi pomalou a nestabilní aplikaci, která mimo jiné bojovala a nesnášela se se spořičem obrazovky a běžela nestabilně i v okamžiku, kdy na počítači nebyl spuštěn žádný jiný program. A perlička na závěr: tento program obsahoval bezpečnostní trhlinu, která umožňovala hackerům získat kontrolu nad vaším počítačem…

Vypínání počítače

Spoustu uživatelů rozčilovala nutnost čekat poměrně dlouho na to, až se Windows spustí. Nám osobně však daleko více vadilo to, jak dlouho trvá vypnutí počítače a jak často docházelo při vypínání počítače k jeho zatuhnutí nebo jiným problémům.
Microsoft tvrdí, že vypínání počítače je ve Vistě daleko bezproblémovější a podle všeho se zdá, že má skutečně pravdu. Na druhou jsme nyní daleko více zmateni poměrně širokou paletou možností, jak počítač ve Vistě vypnout nebo jak ukončit spuštěnou relaci.

Malování

Program Malování byl součástí Windows už od verze 1.0, která byla uvedena na trh v roce 1985. S postupem času se výrazně vyvíjel i samotný program.
Součástí Visty je nyní aplikace Windows Fotogalerie, která disponuje funkcemi skutečně použitelnými pro úpravu fotografií, takže je takřka jisté, že Microsoft program Malování zřejmě nebude nijak dále vylepšovat. Pokud však stojíte o výborný program pro úpravu fotografií, jenž je navíc zdarma, pak rozhodně vyzkoušejte nástroj, který naleznete na internetové adrese getpaint.net.

Windows Aero

Uživatelské rozhraní Aero, kterým Microsoft při uvedení Visty upoutával pozornost potenciálních zákazníků jako jedním z nejvýraznějších rysů tohoto operačního systému, vám kupříkladu při-
náší průhledná záhlaví oken, takže vidíte i obsah skrytý pod nimi.
To je všechno krásné, pokud to ovšem funguje.
Objevují se totiž i kritické hlasy, které považují třeba již zmíněnou průhlednost za maličkost, která pouze zatěžuje systém. Pro počítače, které mají slabší grafickou kartu, pak Aero představuje skutečně pořádnou zátěž. Není proto divu, že na takových počítačích se Windows Vista rozhodnou toto rozhraní vypnout, aniž by vám tuto skutečnost nějak oznámila.

Active Desktop

Je docela dost dobře možné, že jste se i vy zlobili s Active Desktop. Jednalo se o funkci, která byla součástí Internet Exploreru 4.0 jako Windows Desktop Update a kterou poprvé obsahovala Windows 98. Jednalo se o vynikající nápad, ale bohužel přišel asi o deset let dříve, než podle našeho názoru měl. Objevil se v 90. letech a jednalo se na tehdejší dobu o poměrně bláznivý nápad umístit obsah webu jako tapetu Windows, kde by se nacházel na pozadí pracovní plochy a dokázal se sám aktualizovat.
Z dnešního pohledu se jedná o stejný nápad, jaký využívá Yahoo Widget Engine, Dashboard od firmy Apple nebo Gadgety ve Vistě. Nicméně v tehdejší době pomalých počítačů a ještě pomalejšího připojení k internetu byl Active Desktop pouze způsobem, jak činnost operačního systému spolehlivě zbrzdit.

Funkce vyhledávání ve Windows XP

Nyní možná již máte Vistu, ale co se týče vyhledávání složek a souborů na počítači, museli uživatelé Windows čekat téměř 25 let, než se objevil operační systém, který dokáže slušně prohledávat obsah počítače.
Funkce vyhledávání souborů a složek ve Windows XP byla snad nejhorší ze všech. Vyhledávání bylo zmatené a pomalé. Hledalo se s pomocí mluvícího psa a i Microsoft připouští, že se musel některým uživatelům totálně zhnusit.
Po zrovna ne kladných ohlasech na psa vrtícího ocáskem šel Microsoft do sebe a ve Vistě s ohledem na uživatele integroval funkci vyhledávání, v níž již žádného nejlepšího přítele člověka nenajdete.

Síť Microsoft Network (MSN)

Použili jste někdy původní verzi Microsoft Network? Pokud ne, pak nemusíte litovat vůbec ničeho. V době, kdy bylo připojení k internetu vzácností, se MSN 1.0 pokoušelo používat pro on-line služby rozhraní ve stylu Windows 95.
To bohužel nebylo právě intuitivní, jeho obsah byl chudý a pracovalo pomalu – ostatně rychlost připojení se tehdy pohybovala okolo 14,4 kbps (kilobitů za sekundu). Jakmile se objevilo, už se stalo přežitkem. To poté donutilo Microsoft, aby z MSN vytvořil poskytova-
tele připojení k internetu a webových služeb.

Průzkumník Windows

Pokud si ještě pamatujete dobu před uvedením Windows 95, pak si určitě vzpomenete na program Správce souborů ve Windows. A možná jej postrádáte ještě dnes: dnešnímu Průzkumníku Windows chybí ty nejpovedenější funkce, jako například možnost používat zástupné znaky pro filtrování souborů a zobrazení pouze souborů určitého typu. Existují funkce, které by Průzkumník Windows potřeboval, ale nikdy je nedostal, jako například možnost vytištění seznamu souborů v zadané složce.
A jak to tak bývá, co nevytvoří Microsoft, musí udělat někdo jiný. Není tedy divu, že světlo světa spatřila například velmi šikovná utilita PowerDesk od firmy VCOM, která dokáže přesně to, co bylo ve Správci souborů už dávno vymyšleno.

Podpora USB ve Windows 95

Spousta uživatelů si dnes život bez USB nedokáže představit. V roce 1997 tomu bylo přesně naopak. Zařízení připojované pomocí USB bylo spíše za trest.
Vzhledem k tomu, že Windows 95 se objevila dříve než standard USB, byla podpora této technologie do tohoto operačního systému přidána až prostřednictvím aktualizace známé pod názvem Windows 95 OSR2.1. První zařízení připojitelná přes USB nepracovala příliš spolehlivě a často nainstalovaný systém úplně rozhodila. Sama záplata OSR 2.1 dokázala naši instalaci Windows 95 dostat do takového stavu, že jsme museli celý systém znovu instalovat. A to se nám stalo dvakrát!
Windows 98 již měla v sobě integrovánu podporu zařízení USB, ovšem ta měla k dokonalosti ještě pořád daleko. Počítač zatuhnul i samotnému Billu Gatesovi, když se k němu při prezentaci pokoušel připojit skener komunikující přes rozhraní USB!

Výhody legálních Windows
(Windows Genuine Advantage – WGA)

Je vůbec Microsoft oprávněn k boji proti počítačovému pirátství? Na tuto otázku nelze odpovědět jinak než kladně. Nasazení WGA, které vás nutí provádět kontrolu pravosti vašeho operačního sys-
tému před stažením softwaru ze stránek Microsoftu a které zobrazuje hlášení v případě, kdy má podezření, že používáte nelegální kopii Windows, minimálně varovalo řadu uživatelů, že něco není v pořádku a že by mohli být nějakým způsobem za vlastnění nelegální kopie postiženi.
První verze tohoto nástroje, která zobrazila varování o tom, že používaná kopie Windows je nelegální, se instalovala v rámci bezpečnostních aktualizací a neblaze
proslula tím, že jako nelegální označovala i ty kopie, které byly řádně zakoupeny. V této chvíli je na tom WGA tak, že při požadavku na stažení softwaru ze stránek Microsoftu při používání Internet Exploreru jako internetového prohlížeče funguje vše bez problémů, zato pokud používáte jiný prohlížeč, kupříkladu Firefox, pak je tato operace daleko složitější a zatím nijak dobře vyřešená.
Microsoft na obranu WGA říká, že vše dělá pro blaho uživatelů, aby si sami mohli ověřit, zda je jejich kopie operačního systému Windows legální. Díky za takovou péči.

Ukončení programu

Program neodpovídá. Proto stisknete klávesovou zkratku <Ctrl><Alt><Delete>. Zobrazí se Správce úloh, v němž označíte danou aplikaci a stisknete tlačítko Ukončit úlohu. Jenomže se nestane vůbec nic. Zkoušíte to tedy znovu a znovu a pokud budete mít štěstí, pak se to i povede.
Je nám záhadou, proč tak základní funkce operačního systému, jakou je ukončení aplikace, ve Windows takto selhává. Zejména proto, že třeba v operačním systému Mac OS X podobná funkce pracuje naprosto bezchybně.

Správa uživatelských účtů (UAC)

Asi se vám podaří najít málokoho, kdo by tvrdil, že je myšlenka, na níž je založena funkce Správa uživatelských účtů, nesmyslná. Pokud se má v počítači provést nějaká riskantní operace, pak je určitě záhodno, aby ji uživatel schválil.
Ve skutečnosti je však funkce UAC až neskutečně nepovedená – poplašné zčernání obrazovky a zobrazení dialogového okna s často nesrozumitelným obsahem, v němž se žádá o povolení dané operace, ostře kontrastuje s požadavkem na povolení operací, které ve své podstatě žádné ohrožení počítače nepředstavují. Nezbývá než doufat, že se za nějaký čas ve Vistě objeví funkce UAC v daleko propracovanější podobě. Nynější verze je tak zmatečná, že řada uživatelů brzy podlehne pokušení a úplně ji vypne, čímž svým způsobem bere ochranu počítače do svých rukou.

Windows Update

Co se týče přístupu Windows XP k aktualizacím, je zde celá řada věcí, které si kritiku rozhodně zaslouží. Nejvíce kritizovaný je však přístup služby Windows Update, kdy se zobrazí dialogové okno s výzvou na restartování počítače. To se zobrazuje pravidelně a nepřestane, dokud počítač nerestartujete. Pokud toto okno ignorujete, může dojít k tomu, že počítač se může restartovat ve chvíli, kdy to zrovna nečekáte a máte rozdělanou nějakou práci či neuložená nějaká data.
Popisované dialogové okno až zoufale volá po integraci tlačítka, které by povolilo restartování počítače v okamžiku, kdy se to bude uživateli hodit. Ve Vistě je situace o něco lepší, protože se nutnost restartování počítače může připomínat až po čtyřech hodinách.

Služba Messenger

Už samotné přečtení článku o výstražné službě Windows Messenger ve znalostní databázi Microsoftu stačí k tomu, abyste začali mít o zabezpečení svého systému určité pochybnosti. Píše se tam něco v tom smyslu, že pokud se vám na počítači začnou objevovat dialogová okna s titulkem Messenger Service obsahující reklamu, pak to může znamenat, že vás systém není dobře zabezpečený. Někteří rozesilatelé reklamy totiž začali tuto službu využívat k zasílání informací prostřednictvím internetu. Bohužel zasílání těchto zpráv může být velmi snadno zneužito k distribuci virů. Ve Windows XPS SP2 je tato služba standardně zastavena a ve Vistě se již nevyskytuje vůbec. Ještěže tak!

Oznámení

Právě jste nainstalovali nový program! Síťový kabel byl odpojen! Na vaší pracovní ploše jsou nepoužívané ikony! Windows nás neustále na něco upozorňují a jsou to věci, o nichž si myslí, že bychom je měli vědět. Tato upozornění mají podobu bublin objevujících se v Hlavním panelu. Významná část těchto upozornění je však triviální, zbytečná či nepřesná. Nikdy ještě nebyli uživatelé od své práce vyrušováni tak velkým počtem nesmyslných hlášení.

Internet Explorer 6.0

Na počátku 90. let 20. století bojoval Microsoft ve válce prohlížečů proti firmě Netscape vším, čím se dalo. Uvedením internetového prohlížeče Internet Explorer ve verzi 6.0 v roce 2001 bylo ze strany Microsoftu dosaženo jakéhosi pomyslného vrcholu.
Po dalších pět let se Internet Explorer nijak výrazně neměnil a toho využila konkurence jako například Firefox, která ukázala, že se internetové stránky dají prohlížet ještě pohodlněji.
Ve stejnou dobu se stalo zábavou i zaměstnáním celé armády hackerů využívání bezpečnostních trhlin v Internet Exploreru. Jejich záplatování, to byla zase práce pro někoho jiného. Nová verze Internet Exploreru nesoucí číslo 7.0 byla uvedena v roce 2006 a představuje zásadní upgrade předchozí verze. Ruku na srdce – nebylo by lepší, kdyby byla uvedena o tři roky dříve?

Registr

Většinou to tak bývá, že ty nejprostší věci dokáží vyvolat nejvíce zmatku nebo problémů. Pro operační systém může být velkou katastrofou, pokud se poškodí registr Windows, neboť se zde nachází životně důležitá data pro konfiguraci Windows.
Můžete velmi pečlivě celý registr zálohovat. Můžete pravidelně spouštět utility, které obsah registru vyčistí od přebytečného balastu. Pokud je to skutečně nevyhnutelné, můžete velmi pečlivě obsah registru upravovat. Ale nikdy se nezbavíte byť minimální možnosti, že se vám kvůli chybě v registru zhroutí celý operační systém.

Prvky ActiveX

ActiveX je technologie, která je spojena s Windows již od verze 3.0, konkrétně s technologií OLE (Object Linking and Embedding). Tato technologie měla na uživatele počítačů dva nepříjemné účinky. Ti, kdo používali internetové stránky obsahující prvky ActiveX, se vystavovali riziku napadení počítače, protože prvky ActiveX si mohly v systému prakticky dělat co chtěly. Za druhé skutečnost, že prvky ActiveX běžely pouze v Internet Exploreru ve Windows, zabrzdily rozvoj alternativních internetových prohlížečů a operačních systémů na několik let.
Prvky ActiveX sice stále existují, ale až na několik výjimek (většinou se vztahují ke službě Windows Update a WGA) je dnes daleko snazší než kdy jindy je ignorovat. Ještěže se tak stalo! 7 0492/OK o