Hlavní navigace

20 nejlepších downloadů pro Windows Vista

1. 2. 2008

Sdílet

Také přemýšlíte, kde jsou ty slibované obří výhody nového systému od Microsoftu? Nebojte se, existují, jen je...


Také přemýšlíte, kde jsou ty slibované obří výhody nového systému od Microsoftu? Nebojte se, existují, jen je dobré základní verzi trochu vylepšit. Sesbírali jsme pro vás několik perel, které jsou k dispozici na internetu…Hledáte programy na vylepšení Windows Vista? Také jsme hledali a vězte, že to nebyla úplně jednoduchá práce – aplikací určených přímo pro nejnovější verzi systému zatím mnoho není. To nás ale nezastavilo a výsledkem je přehled dvaceti programů, které na Windows působí skutečně nadmíru blahodárně.
Rozdělili jsme je do čtyř kategorií. V první najdete aplikace pro obecnou úpravu celého systému, druhá obsahuje programy pro vylepšení startu, přihlášení a bootování. Aplikace třetí kategorie vylepšují jednotlivé komponenty Windows Vista a ve čtvrté skupině se nacházejí nástroje, které se do předchozích kategorií nehodily. Teď už zbývá jen přečíst si celý článek a začít stahovat.
Toužíte přizpůsobit práci operačního systému svým představám ve všech oblastech, od systémového výkonu až po podobu uživatelského rozhraní? Zkuste následující aplikace. S nimi se bude Vista chovat přesně tak, jak si budete přát…
Nástroje pro úpravu systému

01 Vista Smoker Pro

Chcete-li zvýšit výkon celého systému, doporučujeme vaší pozornosti tento nástroj. Je určen k optimalizaci chodu Windows Vista v celém rozsahu, od paměti a operací s pevným diskem až po základní uživatelské rozhraní.
Aplikace umí ovlivnit prakticky libovolnou oblast systémového výkonu. Chcete například optimalizovat Windows pro herní účely? Pak je k dispozici funkce GameBoost, která ukončí zbytečné služby a uvolní paměť i cykly procesoru. Podobným způsobem lze optimalizovat výkon CD mechaniky, grafický výkon, ukončit nepotřebné služby a procesy a nastavit Internet Explorer tak, aby odpovídal vašim preferencím. Nelíbí se vám, jak funguje správa uživatelských účtů? Žádný problém, Smoker Pro dokáže její chování změnit. A na své si přijdou i milovníci detailů – program například umožňuje odstranit šipky z ikon na pracovní ploše.
Pokud vás neláká ruční nastavování systémových parametrů, může to program dělat za vás díky automatické funkci AutoTuner. A jedno varování: před samotnými úpravami je dobré zálohovat stav systému, k němuž se následně můžete vrátit v případě, že se vám při úpravách cosi nepodaří.
http://xp-smoker.com/vistasmokerpro.html

a

02 Systerac Tools for Vista

Systerac je další z programů pro úpravu Windows Vista, který umí ovlivnit v podstatě všechny aspekty systému. Nabízí funkce pro optimalizaci paměti, řešení problémů s pevným diskem, zálohování a optimalizaci registrů či plánované ukončení systému, kromě toho je k dispozici i aplikace pro vylepšené surfování na internetu a pro lepší chování systému při startu. A to je jen zlomek schopností celé aplikace – mezi její další přednosti patří program pro skartování nepotřebných souborů či nástroj schopný zobrazit seznam veškerého instalovaného hardwaru.
Na druhou stranu se nám ale nelíbila všudypřítomná dialogová okna objevující se pokaždé, kdy jsme chtěli použít některou z funkcí programu. Jejich smysl je jediný – donutit uživatele, aby přestal pracovat se zkušební čtrnáctidenní verzí a koupil si verzi plnou.
http://www.systerac.com/vista/download.htm

a

03 Mz Vista Force

Tento program je zdarma, což mu ale na schopnostech nijak neubírá. Lze ho využít ke zrychlení celého systému, zrychlit lze i samotné surfování internetem, kromě toho aplikace umí vyčistit pevný disk, optimalizovat chování Windows při spuštění a optimalizovat prohlížeč a program Windows Media Player.
Mnohá z nastavení jsou příjemně podrobná. S programem Mz Vista Force můžeme například nastavit rychlost, jakou se v menu Start otevírají jednotlivá okna. Jak již bylo řečeno, aplikace je zdarma, což je vzhledem k jejím schopnostem skutečně obdivuhodné.
http://mztweak.bravehost.com/overview.html

a

04 Vista Manager

Nástroj na úpravu Visty z produkce společnosti Yamicsoft je pravděpodobně nejvýkonnějším programem z celého našeho výběru. Množství nabízených funkcí je skutečně úctyhodné, stejně jako jejich rozsah. Chcete systém zrychlit nebo opravit, optimalizovat výkon programu Internet Explorer, vylepšit zabezpečení systému nebo upravit chování sítě? S Vista Managerem to nebude problém. Totéž platí například pro úpravu pracovní plochy, menu Start, správce úloh nebo ikon. Užitečný je i nástroj pro defragmentaci a čištění registrů.
http://yamicsoft.com/vistamanager/

a

05 TweakVista

Jak název napovídá, program firmy Stardock je dalším pomocníkem pro úpravu a vylepšení různých funkcí Visty. Velkou pochvalu zaslouží především za jednoduché ovládání a povedené uživatelské rozhraní.
Díky programu vidíte, jaké aplikace běží po spuštění systému, kolik RAM paměti si každý z nich ukousne a jaké bezpečnostní parametry systém momentálně používá. Velmi užitečný je modul Services, umožňující zapínat či vypínat různé služby Visty podle libosti a potřeb při aktuálním způsobu používání počítače.
Další nástroj programu TweakVista upraví způsob, jak funguje správa uživatelských účtů. Základní verze aplikace je navíc zdarma, což její hodnotu ještě zvyšuje. Plná verze stojí 10 liber (cca 420?Kč) a nabízí navíc porovnání výkonových parametrů systému, analýzu spouštění a ukončení systému a další podobné nástroje. Mnohým uživatelům bude ale bohatě stačit základní verze.
http://www.stardock.com/products/tweakvista/

a

Nástroje pro úpravu startu, přihlášení a bootování

Nelíbí se vám úvodní nebo přihlašovací logo Visty? Chcete změnit systém bootování? Vyzkoušejte následující čtveřici aplikací.

06 Vista Boot Logo Generator

Nebaví vás dívat se při spouštění systému pokaždé na stejnou obrazovku? Díky této nevelké aplikaci ji můžete nahradit libovolným grafickým motivem, který si sami vytvoříte nebo stáhnete z internetu. Musí se ale jednat o soubor typu BMP s rozměry 1 024 × 768 nebo 800 × 600 bodů ve 24bitové barevné hloubce (spoustu obrázků splňujících tyto parametry najdete pomocí Google Images).
http://www.computa.co.uk/staff/dan/?p=15

a

07 LogonStudio Vista

S Windows Vista si člověk chtě nechtě užívá různých nudných chvilek a sledování stále stejného loga při nabíhání systému není jedinou z nich. Totéž lze říci o přihlašovací obrazovce – stačí několik dní a citlivějším povahám může začít působit trauma.
Aplikace LogonStudio Vista pochází z dílny společnosti Stardock a díky ní můžete zmíněnou přihlašovací obrazovku změnit. Velkou předností programu je nesmírně snadné ovládání – stačí si vybrat grafický motiv uložený na pevném disku počítače, vytvořit nový nebo si ho stáhnout z webových stránek programu – a je hotovo.
http://stardock.com/products/logonstudio/

a

08 EasyBCD

Dlouholetí uživatelé Windows XP si jistě vzpomínají, jak jednoduché bylo změnit způsob bootování systému – stačilo se ponořit do programových souborů a editovat soubor boot.ini. S Vistou se ovšem situace změnila a zmíněný úkol už není tak snadný. O bootování se tu stará podstatně složitější příkazový řádek BCDEdit.
Aplikace EasyBCD funguje jako zjednodušující uživatelské rozhraní v případě, že toužíte po možnosti bootování do různých systémů. Program je zdarma a jeho součástí je i nástroj pro diagnostiku a léčení systému pro případ, že se multibootovací systém nějak pokazí. Před použitím je ale nutné seznámit se se strukturou multibootovacích menu.
http://neosmart.net/dl.php?id=1

a

09 VistaBoot Pro

Další nástroj pro úpravu multibootovacích menu je ještě výkonnější než EasyBCD a nabízí více možností. Všechny informace týkající se bootování lze nejprve uložit do souboru BCD Store a pak teprve můžeme přistoupit k úpravám. Pokud se tedy při úpravách něco pokazí, můžeme systém snadno vrátit do původní podoby.
Díky programu VistaBoot Pro lze měnit pořadí položek v bootovacím menu, s nímž počítač pracuje při spuštění, nastavit libovolný operační systém jako defaultní volbu, přejmenovat kteroukoli z položek v seznamu operačních systémů či nastavit, jak dlouho se má bootovací menu zobrazit na monitoru, než automaticky dojde ke spuštění defaultního systému. Program obsahuje i nástroje pro odstranění chyb v bootovacím procesu, pro zapnutí či vypnutí grafického rozhraní při bootování nebo pro povolení či zákaz nepodepsaných ovladačů v 64bitové verzi Visty.
http://www.vistabootpro.org/

a

Nástroje pro úpravu komponent Windows Vista

Vista je velký operační systém a často se stane, že chce člověk upravit jen některou z jeho komponent, například správu uživatelských účtů. V takovém případě lze doporučit některý z následujících programů.

10 TweakUAC

Komponentou, na niž si uživatelé Windows Vista stěžují patrně nejvíce, je správa uživatelských účtů (UAC). Systém totiž uživatele nutí zadat heslo nebo kliknout na potvrzovací tlačítko pokaždé, kdy v systému udělají změny určitého typu.
Pravda, celou správu uživatelských účtů lze jednoduše vypnout, v takovém případě je ale zase systém nevyhnutelně zranitelný. Přesto toto řešení volí řada lidí, kteří raději riskují, než aby se se zmíněným systémem správy účtů smířili.
Program TweakUAC pochází z produkce společnosti Winability Software a celý problém velmi elegantně řeší. Umožňuje správu účtů jednoduše vypnout a opětovně zapnout, navíc ji ale můžeme přepnout do „tichého“ režimu. Tím se správa účtů v zásadě vypne pro administrátory, ale zůstane aktivní pro běžné uživatele. Aplikace je zdarma a velmi účinně řeší jednu z největších slabin Windows Vista. Co chtít víc?
http://tweak-uac.com/what-is-tweak-uac

a

11 Start++

Rovněž vyhledávací okno v menu Start si přímo říká o vylepšení a program Start++ si s tímto úkolem dokáže poradit nadmíru dobře. Okno lze díky němu obohatit o malé applety, které automatizují mnohé časté úkoly, například vyhledávání hudebních souborů, vytváření playlistů nebo přehrávání skladeb v programu Windows Media Player.
Start++ si ale poradí i s jednoduššími úkoly. Velmi dobře mu jde například vytváření zjednodušených příkazů – pokud třeba často hledáte v Googlu, můžete si vytvořit příkaz v podobě písmena G následovaného hledaným řetězcem.
http://brandontools.com/content/StartPlusPlus.aspx



12 Vista Shortcut Manager

Při práci s počítačem uživatele často zlobí zdánlivě nepodstatné maličkosti, například šipky, které se zobrazí na ikonkách zástupců programů na pracovní ploše. Existují lidé, kteří tyto šipky přímo nesnášejí.
Pokud k nim patříte, jistě se vám bude líbit jednoduchý program Vista Shortcut Manager, který vás nenáviděných šipek zbaví. Můžete je odstranit, měnit jejich velikost a pokud vám po čase začnou chybět, není nic snazšího než je vrátit na původní místo.
http://www.frameworkx.com/Frameworkx/solution.aspx?id=632

a

13 Amnesty Generator

Jednou z novinek Visty je postranní lišta, na níž najdeme nejrůznější drobné aplikace s mnoha funkcemi – můžeme si tu přečíst třeba místní předpověď počasí nebo informace o cenách akcií, případně zobrazit náhledy obrázků uložených na pevném disku.
Na webu jsou k dispozici tisíce podobných drobných aplikací (anglicky se jim říká gadgets nebo widgets), většina z nich ale v postranní liště bohužel nefunguje. Tento problém úspěšně řeší aplikace Amnesty Generator vyvinutá firmou Mesa Dynamics. Program umožňuje konvertovat téměř všechny gadgety nebo widgety stažené z internetu do podoby, která je kompatibilní s Windows Vista, a pak je lze bez problémů v postranní liště použít.
http://amnestywidgets.com/GeneratorWin.html



14 vLite

Zasloužil by si podle vás systém Vista redukční dietu? S touto aplikací mu ji můžete dopřát zdarma, umožňuje totiž odstranit jinak nedotknutelné komponenty. Kromě toho s ní můžete činnost systému různě upravovat, například zapnout funkci Aero i v případě, že to podle hardwarových parametrů není možné.
Když vypnete požadované komponenty a přizpůsobíte tak chod systému vlastním požadavkům, nechá vás program vytvořit instalační disk Windows Vista s novým nastavením. Při příští instalaci tedy můžete rovnou počítat s provedenými změnami.
A ještě varování: nepoužívejte tento program, pokud se nevyznáte v chodu systému a v možnostech jeho přizpůsobení.
http://vlite.net/index.html

a

Ostatní nástroje

Zbývá několik programů, které nelze zařadit do žádné z výše uvedených kategorií. Slouží například k práci s přílohami e-mailů, lze s nimi pořizovat screenshoty, šetřit životnost baterie na noteboocích s Windows Vista atd.

15 Windows Help Program

Systém Windows Vista v sobě skrývá jedno úskalí, o němž málokdo ví, ale majitelům programů pro starší systémy může hodně vadit. Nedokáže totiž načíst soubory s nápovědou ve formátu HLP.Co tedy dělat v případě, že takové soubory máte nebo si je stáhnete z internetu? Přece použít tuto aplikaci, která je bez problémů zpřístupní. Nejde o žádný převratný program, o jeho praktičnosti nicméně nelze pochybovat.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=6ebcfad9-d3f5-4365-8070-334cd175d4bb&displaylang=en
není na CD, download vyžaduje on-line ověření Windows

16 ISO Recorder

Tento program má jen jednu funkci, zato ji ale zvládá excelentně. Umožňuje vypálit ISO soubory na CD nebo DVD. Jedná se o samotné velké soubory, které se po vypálení na některý ze zmíněných nosičů změní na větší množství souborů malých. Mohou sloužit i k instalaci samotného operačního systému.
Například betaverze Windows Vista měly původně podobu ISO souborů. Kdo si chtěl tuto betaverzi nainstalovat, musel si tento soubor stáhnout, vypálit na DVD a posléze z tohoto DVD nabootovat počítač, čímž došlo k instalaci neúplné verze systému. (ISO soubory lze používat i k jiným účelům, například k vytváření hudebních souborů či videosouborů, Aplikace ISO Recorder ovšem vytvářet hudební či filmová CD neumí.)
Dokáže však velmi dobře vytvářet ISO soubory a pálit je na CD nebo DVD. Aplikace se integruje přímo do prostředí prohlížeče Windows. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na ISO soubor a v kontextovém menu se zobrazí nabídka na jeho vypálení.
http://isorecorder.alexfeinman.com/Vista.htm

a

17 Window Clippings

Velmi jednoduchá aplikace umožňující vytvářet screenshoty čili obrázky zachycující momentální podobu obrazovky. S programem se snadno pracuje, umí ukládat obrázky v různých formátech a dokáže dokonce zachytit stíny. Ovládání je jednoduché – stačí stisknout tlačítko Print Screen, kliknout na okno, jehož podobu chcete zachytit, a dvakrát kliknout levým tlačítkem myši. Program se může pokaždé zeptat, kam má soubor uložit, případně můžete nastavit cílovou složku defaultně. Základní verze je zdarma a na jednoduché vytváření screenshotů stačí. Pokud ale chcete zachytit i kurzor myši nebo pouhou část okna, případně použít časovač, potřebujete placenou verzi za 10 dolarů (cca 180 Kč).
http://windowclippings.com/

a

18 Mail Attachment Extractor

Pokud využíváte program Vista Windows Mail a často si potřebujete ukládat přílohy e-mailů, bude se vám líbit způsob, jak tato aplikace zmíněnou činnost usnadňuje. Mimo jiné ji lze nastavit tak, aby vybírala jen obrázky nebo dokumenty a ukládala je do určité složky. Program zároveň vytváří záznam o své činnosti. Pokud s přílohami nepracujete často a ve velkém, jeho použití nebude nutné, pokud ano a chcete si práci lépe zorganizovat, pravděpodobně ho oceníte.
http://ope2000.com/download.htm

a

19 Feeds Plus

Tento program ocení zejména milovníci RSS čtečky integrované do prohlížeče Internet Explorer 7.0. Aplikace umožňuje číst všechny RSS vstupy z jediného místa, nemusíte je tedy načítat po jednom. To se hodí zejména uživatelům s větším množstvím vstupů – nemusíte se jimi proklikávat, najdete je všechny pohromadě v jedné složce.
Pravda, může to působit trochu nepřehledně, čtečka v IE 7.0 ale odvádí vynikající práci při filtrování, třídění i prohledávání hovorů, a tak není nijak obtížné najít ve složce konkrétní položku.
Aplikace Feeds Plus navíc uživatele upozorní v případě, že na vybraný RSS kanál přibude nový obsah. Kromě Visty spolupracuje i s prohlížečem Internet Explorer ve starším systému Windows XP.
http://enhanceie.com/ie/feedsplus.asp

a

20 Vista Battery Saver

Málokterý zážitek je tak nepříjemný, jako když vám během dlouhého letu či cesty vlakem dojdou baterie v notebooku. S tímto programem by se vám to ale mělo stávat mnohem méně často. Při provozu na baterie aplikace automaticky deaktivuje aplikace Windows Aero a postranní lištu Windows Sidebar, což údajně výrazně přispívá k úspoře energie. Program lze případně nastavit i tak, aby vypínal Windows Aero a postranní lištu automaticky až v případě, kdy energie akumulátoru klesne pod určitou uživatelem nastavenou hranici.
http://codeplex.com/vistabattery