Hlavní navigace

20 nejlepších nástrojů pro Vistu - 2. díl

30. 3. 2008

Sdílet

Přínos Service Packu 1 pro výkon počítače s OS Vista je poměrně sporný. Efektivnější práce ve Vistě však můžete dosáhnout i prostřednictvím pečlivě vybraných utilit, které vám představíme právě v tomto článku.

ICTS24

3. Mz Vista Force

Mz Vista Force je zdarma dostupný a velmi povedený nástroj pro ladění výkonu Windows Vista. Můžete jej použít pro zvýšení výkonu systému, urychlení zobrazování internetových stránek, vyčištění pevného disku. Dále program dokáže odebrat všechny nepotřebné aplikace, které se spouštějí při startu operačního systému a později jen odebírají Vistám systémové prostředky. Dokáže dokonce vyladit i výkon Windows Media Playeru a Průzkumníka Windows.



Program je schopen zajít i do takových podrobností, jako je kupříkladu změna rychlosti zobrazování výsledků vyhledávání při zadávání znaků do políčka pro vyhledávání v nabídce Start. Jak jsme již zmínili výše, je tato aplikace zcela zdarma a když uvážíte, kolik nástrojů obsahuje, pak byste ji rozhodně neměli nechat nevyzkoušenou.

K bezplatnému stažení zde.

4. Vista Manager

Tento nástroj pro ladění Windows Vista pochází od firmy Yamicsoft a jedná se asi o nejúčinnější utilitu, kterou vám v našem seriálu nabízíme. Vista Manager slouží jako jakási centrála, která spojuje v jedno rozhraní velké množství utilit.



Nezáleží na tom, zda chcete svůj systém zrychlit, opravit, optimalizovat výkon Internet Exploreru, zvýšit úroveň zabezpečení nebo vyladit činnost sítě, protože prakticky na vše zde najdete nějaký vhodný nástroj. Pomocí Vista Manageru můžete upravit i svoji pracovní plochu, nabídku Start, hlavní panel i ikony. Hodit se vám určitě bude i nástroj pro defragmentaci a vyčištění registru.

Ke stažení zde, a to v 15-denní trial verzi zdarma, plná verze stojí 39,95 USD.

5. Tweak Vista

Jak už sám název napovídá, tato utilita od firmy Stardock vám umožní zacházet s Vistou a jemně dolaďovat její nastavení skutečně mnoha způsoby. Usnadňuje to i velmi jednoduché a dobře navržené rozhraní programu.

Program zobrazí seznam aplikací, jež se spouštějí při startu operačního systému, údaj o množství paměti obsazené každým spuštěným programem a také všechna bezpečnostní opatření, která se aktuálně ve Vistě používají. Obzvláště zajímavý je modul Services (Služby). Umožní vám totiž povolovat nebo zakazovat všechny služby v operačním systému, a to v závislosti na tom, k čemu chcete počítač používat.



Další modul programu dovolí upravit způsob, jak pracuje funkce Řízení uživatelských účtů (UAC). Vzhledem k tomu, že se jedná o program, který je zadarmo, jen těžko najde ve svém oboru konkurenci. Plná verze programu, která stojí 19,95 dolarů, navíc nabízí možnost měření výkonu, analýzu procesu spouštění a vypínání systému a řadu dalších doplňkových funkcí. Nicméně pro běžné použití si bohatě vystačíte se zdarma šířenou verzí.

Ke stažení zde, trial verze zdarma, plná verze stojí 19,95 USD.