Hlavní navigace

20 nejlepších nástrojů pro Vistu - 4. díl

26. 4. 2008

Sdílet

Přínos Service Packu 1 pro výkon počítače s OS Vista je poměrně sporný. Efektivnější práce ve Vistě však můžete dosáhnout i prostřednictvím pečlivě vybraných utilit, které vám představíme právě v tomto článku.

Ve čtvrtém díle našeho seriálu navážeme tam, kde jsme skončili v díle třetím a vrhneme se na další várku aplikací pro Windows Vista.

10. Tweak UAC

Jednou z funkcí, které uživatele ve Windows Vista obtěžují nejvíce, je Řízení uživatelských účtů (UAC). Tato funkce ukládá zadat heslo nebo potvrdit akci v dialogovém okně pokaždé, když se chystáte provést nějaké změny v systému nebo vykonat nějaké akce.

Funkci UAC sice ve Vistě můžete kdykoliv vypnout, ovšem v tom případě se stane váš počítač daleko zranitelnějším vůči všem možným útokům. Možná tedy dáte přednost možnosti, kdy budete moci tuto funkci vypnout v závislosti na situaci.


Program Tweak UAC od firmy Winability Software vám přesně toto umožní, a to velmi elegantním způsobem. S jeho pomocí máte možnost funkci UAC kdykoliv a snadno vypnout nebo zapnout. Dokáže navíc uvést funkci UAC do „tichého“ režimu. V podstatě jde o to, že se funkce UAC vypne pro správce systému, ale ponechá se zapnutá pro běžné uživatele.

Popisovaný program je zdarma a řeší, jak již bylo zmíněno, jednu z neblaze proslulých funkcí Windows Vista. Co více byste od něj chtěli?

Download zde. (freeware)

CS24

11. Start++

Pole pro vyhledávání v nabídce Start si přímo říká o to, aby se dalo nějak inovovat a program Start++ je právě ten, který se o to snaží. Utilita vylepší toto políčko pro vyhledávání integrací několika malých appletů, jež dokáží automatizovat celou řadu takových operací, jako například vyhledávání hudby, vytváření playlistu či přehrávání skladeb ve Windows Media Playeru.



Start++ (freeware) provádí i jednodušší úlohy. Velmi užitečné jsou kupříkladu aliasy, které vám zajistí vyhledávání pomocí internetového vyhledávače Google pouhým zadáním znaku „g“, následovaného výrazem, který se má vyhledat.

Download zde.

12. Vista Shortcut Manager

Řadu uživatelů dokážou zmást naprosté maličkosti. Klasickým příkladem mohou být šipky na ikonkách zástupců aplikací či složek nebo souborů ve Windows.

Pokud se rozhodnete z ikonek zástupců ve Windows Vista zmiňované šipky odstranit, pak vám v tom pomůže program Vista Shortcut Manager. Ten totiž dokáže buď šipky u zástupců zcela odstranit, nebo je zmenšit a poté v případě potřeby obnovit jejich původní velikost.



Download: zde. (freeware)

13. Amnesty Generator

Jednou z nejpovedenějších nových funkcí Windows Vista je postranní panel, který je sídlem spousty zajímavých gadgetů (miniaplikací), jež nabízejí velmi pestrou paletu funkcí, včetně získávání příspěvků z blogů, sledování cen akcií, místního počasí nebo zobrazování obrázků obsažených v určitých složkách ve vašem počítači.


Na internetu naleznete tisíce widgetů nebo gadgetů, bohužel valná většina z nich v postranním panelu Windows Vista nefunguje. Tento problém řeší zdarma dostupný nástroj Amnesty Generator od firmy Mesa Dynamics. Jedná se o zdarma dostupnou utilitu, která dokáže prakticky jakýkoliv widget nebo gadget převést do podoby kompatibilní s Windows Vista, takže pak půjde spustit i v postranním panelu tohoto operačního systému.

Download: zde. (freeware)