Hlavní navigace

20 nejlepších nástrojů pro Vistu - 5. díl

13. 5. 2008

Sdílet

Přínos Service Packu 1 pro výkon počítače s OS Vista je poměrně sporný. Efektivnější práce ve Vistě však můžete dosáhnout i prostřednictvím pečlivě vybraných utilit, které vám představíme právě v tomto článku.

CS24

Ve čtvrtém díle jsme skončili aplikací číslo 13, dnes celý seriál posuneme o další tři zajímavé programy vpřed.


14. vLite

Chcete, aby vaše Windows Vista zeštíhlela? Další zdarma dostupný nástroj vám umožní odebrat takové součásti Visty, jež se standardně vůbec odebrat nedají. Dále dokáže vyladit výkon Windows Vista v různých oblastech – například zapnout rozhraní Aero i na počítači, který k tomu „papírově“ nemá dostatečně výkonný hardware. Poté, co v programu odeberete ve Vistě součásti, které nepotřebujete, a vyladíte operační systém podle svých představ, vLite vám umožní vytvořit instalační CD Windows Vista, které bude obsahovat onu zeštíhlenou verzi. Tento systém pak můžete instalovat přímo z tohoto instalačního DVD.



Upozornění: Tento program je určen pouze pro pokročilé a zkušené uživatele.

Cena: zdarma

Stahujte ZDE.

15. Program Nápověda systému Windows

Ve Windows Vista Microsoft provedl jednu změnu, která bývá často opomíjena a může způsobit značné potíže všem uživatelům, kteří používají starší programy napsané pro Windows. Windows Vista totiž nedokáží přečíst soubory nápovědy uložené v souborech s příponou HLP. Co si tedy počít, když potřebujete používat program, který využívá soubory ve formátu HLP, popřípadě když si z internetu stáhnete nějaké soubory ve formátu HLP, jež budou obsahovat informace, které potřebujete? Jednoduše použijte program Nápověda systému Windows. Není to sice žádný převratný nástroj, ale o jeho praktičnosti nelze pochybovat.



Download: ZDE

Cena: zdarma

16. ISO Recorder

Tento program slouží účelu, k němuž byl vytvořen, skutečně skvěle. O co vlastně jde? Tato utilita vypálí na CD nebo DVD soubory ISO. Soubor ISO je jeden soubor značné velikosti, který – pokud jej vypálíte na CD a DVD – obsahuje spoustu souborů, souborový systém a používá se mimo jiné pro vytváření bootovatelných instalačních disků pro různé operační systémy.

Například ve formě souboru ISO byly dostupné všechny betaverze Windows Vista. Pokud jste chtěli některou betaverzi Visty instalovat na počítač, stáhli jste si soubor ISO, vypálili na DVD a poté jste z něj spustili instalaci operačního systému. V některých případech lze soubory ISO použít i k jiným účelům (jako je ukládání hudby nebo videa), nicméně ISO Recorder vytváření hudebních nebo video CD nepodporuje.

Program dokáže vyrobit soubory ISO a také je vypálit. Po instalaci se integruje do Průzkumníka Windows. Stačí tedy klepnout na soubor ISO a poté se řídit instrukcemi pro jeho vypálení na CD a DVD.



Download: ZDE

Cena: zdarma