Hlavní navigace

20 slavných červů, virů a botnetů - 4. díl

11. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Gunnar Assmy - Fotolia.com
Nejstarší viry byly vytvořeny pro zábavu a málokdy napáchaly nějakou škodu. Časy se však změnily. Podívejte se na náš přehled vývoje malwaru.

Předchozí díl

Koobface

Koobface

Koobface (anagram pro Facebook) se na titulní stránky dostal v roce 2008.

Šířil se tím, že předstíral, že je infikovaným uživatelem na sociálních sítích, a přátele tohoto uživatele žádal o stažení aktualizace přehrávače Flash za účelem přehrávání videa. Nicméně tato aktualizace byla kopií viru.

Zeus botnet

Zeus, který byl poprvé detekován v roce 2007, je podle již výše citovaného Larsena „králem botnetových kitů“.

Malwarová platforma může být využita ke tvorbě trojského koně, který krade přihlašovací údaje bankovnictví prostřednictvím keyloggeru a kopírování obsahu formulářů. Zeus je šířen jako „drive-by“ download a pomocí phishingu.

Ikee

iPhone

Mnoho lidí neslyšelo nic o „jailbreakingu“ mobilních zařízení, dokud se v roce 2009 neobjevil Ikee. Tato hrozba napadala iPhone a ač nezpůsobovala velké škody, uvědomovali si lidé díky ní že jsou mobilní zařízení počítači a stejně jako jakýkoliv jiný počítač musejí být chráněna před kybernetickými hrozbami. Kdekoliv máte populární operační systém, tam se jistě brzy objeví malware.

Conficker

Conficker

Obrovský počet strojů infikovaných Confickerem všechny překvapil, říká Haley. Otázka, která vyvolávala ještě větší strach než samotný virus, zněla: Co by se stalo, kdyby se výsledný botnet probudil v den určený v kódu této hrozby? Naštěstí se nejhorší očekávání lidí nakonec nesplnila.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?