Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 9. díl

1. 1. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Dnes vám ukážeme, jak ve Windows 8 spustit nouzový režim a jak zapnout či vypnout funkci Live Tiles, pomocí níž si obměníte vzhled obrazovky Start.

V novém operačním systému Windows 8 se nachází spousta zajímavých funkcí a vlastností. Bohužel ne všechny jsou tak intuitivní, že je hned jasné, jak se mají používat. V tomto seriálu jsme pro vás připravili 20 nejlepších tipů a triků, které sami při práci ve Windows 8 používáme a které se nám tedy maximálně osvědčily.

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

2. díl – Těsné zobrazení pro více aplikací, třídění aplikací

3. díl – Ukončení aplikace, používání centralizovaného a kontextového vyhledávání

4. díl – Úprava nastavení soukromí, úprava nastavení filtru SmartScreen

5. díl – Zobrazení nabídky pro rychlý přístup, současné používání programů pro Windows 8 a pracovní plochy

6. díl – Programy spouštěné při startu operačního systému najdete ve Správci úloh, sdílení obsahu mezi lidmi nebo mezi aplikacemi

7. díl – Vytvoření obrázkového hesla, spouštění operačního systému do režimu pracovní plochy

8. díl – Přihlašování do operačního systému bez zadávání uživatelského jména a hesla, obnovení počítače

 

Spuštění počítače v nouzovém režimu

Nouzový režim (Safe Mode) představuje ideální možnost spuštění operačního systému, pokud vám někdo nebo něco brání v jeho standardním spuštění. Je to dáno tím, že v tomto režimu se nenačítají případné poškozené ovladače a soubory, které brání operačnímu systému v jeho standardním spouštění. Nouzový režim je možné vyvolat stiskem klávesy F8 při spouštění operačního systému, nicméně ve Windows 8 tímto způsobem vyvoláte režim pro automatickou opravu operačního systému (Automatic Repair Mode). Chtěli byste se raději dostat do starého dobrého nouzového režimu? Pak při spouštění operačního systému použijte klávesovou zkratku Shift + F8.

Po stisku výše uvedené klávesové zkratky se dostanete do režimu obnovení (Recovery Mode). Zde vyberte položku advanced options, následně položku troubleshoot, dále opět položku advanced options (oněch pokročilých možností neboli advanced options je zde řada). Nyní vyberte položku Windows Startup Settings a konečně stiskněte tlačítko Restart. Počítač se restartuje a dám vám možnost vstoupit do nouzového režimu.

Pokud se potřebujete dostat do nouzového režimu přímo z operačního systému Windows, otevřete pomocí klávesové zkratky Windows + R dialogové okno Run a do něj zadejte příkaz msconfig. V okně, které se záhy objeví, se přesuňte na záložku Boot a zkontrolujte, zda je povolena volba Safe Boot. Operační systém se bude od této chvíle vždy spouštět v nouzovém režimu, a to tak dlouho, dokud opět výše uvedenou volbu nezrušíte.

Zapnutí a vypnutí funkce Live Tiles

Díky funkci Live Tiles si můžete přesně nastavit, co budete chtít na obrazovce Start vidět

Při neustálém sledování pestré palety dlaždic na obrazovce Start se může časem stát, že se vám tento vzhled okouká, a to i přes pestré barvy jednotlivých dlaždic. A tak přichází na řadu funkce Live Tiles. Díky ní máte na obrazovce Start vždy ty nejaktuálnější údaje, a přitom vůbec nemusíte spouštět žádné aplikace. Například dlaždice Weather vám bude zobrazovat aktuální stav počasí, dlaždice Mail vám bude zobrazovat předmět posledního e-mailu, který jste dostali.

Chcete-li nastavit, které aplikace budou živé (neboli live) a které nikoliv, stačí, když klepněte na dlaždice pravým tlačítkem myši. Ve spodní části obrazovky se objeví panel, v němž budete mít možnost použít zapnout nebo vypnout volbu Live Tile On nebo Live Tile Off. Stačí jen vybrat tu správnou volbu. Zároveň si všimněte, že samozřejmě ne každá dlaždice má tu možnost, aby byla se dala nastavit jako live.

 

V příštím, již předposledním díle našeho seriálu se pokusíme najít ve Windows 8 složku s hrami a prozkoumáme možnosti funkce Family Safety (Rodičovská kontrola).

Byl pro vás článek přínosný?