Hlavní navigace

Poznejte 20 zdarma dostupných utilit pro ladění výkonu pevných disků - 2. díl

Sdílet

V tomto článku najdete 20 vydařených nástrojů pro optimalizaci vašich pevných disků, díky nimž navždy učiníte přítrž chybám či ztrátám dat na pevných discích.

Chyby na pevném disku či ztráta dat představují doslova noční můru pro každého uživatele. Aby k nim pokud možno nikdy nedošlo, připravili jsme pro vás v tomto článku několik užitečných utilit, s nimiž získáte nad svým pevným diskem absolutní kontrolu. Výkon počítače velmi silně ovlivňuje stav pevného disku – operační systém u pevného disku, který není v pořádku, běží automaticky výrazně pomaleji. Neustálým odstraňováním a zapisováním souborů se navíc každý pevný disk fragmentuje. Čím vyšší je úroveň fragmentace, tím je pevný disk pomalejší.

Nyní vám nabízíme vše, co potřebujete pro vyladění výkonu pevného disku: jedná se o nástroje pro dodatečné odstranění souborů, sledování stavu pevného disku, nastavení míry hlučnosti či okamžitého zjištění zatížení pevného disku. Vůbec nezáleží na tom, zda na pevném disku vytváříte diskové oddíly, provádíte defragmentaci nebo úklid – ve výběru našich 20 utilit pro ladění pevného disku určitě najdete ten správný nástroj pro každý úkol. A to nejlepší na konec: všechny programy jsou dostupné zdarma!

 

HD Clone

Tento velmi šikovný nástroj pro tvorbu obrazů pevných disků zkopíruje ve freewarové verzi veškerý obsah pevného disku na jiný pevný disk, a to rychlostí až 300 MB za minutu.

HD Clone lze použít přímo v operačním systém Windows, ovšem obsahuje i obraz spouštěcí diskety nebo spouštěcího disku CD-ROM. HD Clone dále obsahuje svůj vlastní operační systém, který lze použít prakticky na libovolném počítači. Data se při kopírování umisťují na další pevný disk rychlostí až 300 MB za minutu. Zdarma dostupná verze programu dokáže kopírovat obsah celého pevného disku pouze na jiný disk s větší kapacitou.

Nástroj si můžete ve verzi 3.8.4a stáhnout na internetové adrese http://www.miray.de/downlo­ad/sat.hdclone.html.

HDClone

 

 




DriveImage XML

 

Program DriveImage XML představuje praktický nástroj pro zálohování, zapisování a kopírování diskových oddílů. Využijete jej zejména pro vytváření záložní kopie libovolného diskového oddílu.

Program DriveImage XML, který je pro soukromé použití zdarma, zálohuje diskové oddíly a logické diskové jednotky do souborů obrazů disků, které můžete později prohledávat a získávat z nich jednotlivé soubory. Soubory s obrazy diskových jednotek pak můžete znovu zapisovat buď na původní disky, nebo i na jiné pevné disky formátované systémem souborů FAT 12, 16, 32 a NTFS. Ve Windows Vista a 2003/2008 utilita podporuje i funkci tzv. stínových kopií, a tak může zálohovat i diskové oddíly, na nichž je nainstalovaný operační systém.

Program lze ve verzi 2.02 stáhnout na internetové adrese http://www.runtime.org/driveimage-xml.htm.

DriveImAGE XML

 


 

 

WipeDisk

Nástroj WipeDisk patří do skupiny utilit zajišťujících zabezpečení systému a dat. Dohlíží na to, aby se data odstraňovala podle mezinárodních standardů a aby se odstranila skutečně důkladně. Jen tak se zajistí, aby je neodhalily žádné nežádoucí zraky.

Chcete-li tedy vyhodit nějaký pevný disk, nebo jen bezpečně odstranit vaše data, pak si při použití této utility můžete být skutečně jisti, že se tato data perfektně odstraní. Program WipeDisk dokáže odstranit jednotlivé diskové oddíly či celé pevné disky tak důkladně, že smazaná data již nebudete moci nijak obnovit. Při mazání se používá 14 různých profesionálních metod mazání dat. Patří sem kupříkladu DOD a standardy pro odstraňování dat používané ve vzdušných silách USA a NATO.

Nástroj si můžete ve verzi 1.1.1 stáhnout na internetové adrese http://www.gaijin.at/en/dlwi­pedisk.php.

WipeDisk

 

 


 


Revo Uninstaller

Zdarma dostupná utilita Revo Uninstaller zobrazuje přehledný seznam všech programů nainstalovaných na počítači, přičemž pro odinstalování libovolného z nich stačí jedno klepnutí myši. Revo Uninstaller odstraňuje i dočasné soubory, které již nejsou potřeba.

Další velmi užitečnou funkcí programu Revo Uninstaller je tzv. režim Hunter. Pokud se ocitnete v tomto režimu, získáte informace o vámi vybraném programu velmi rychle a pohodlně – stačí pouze ukázat myší na ikonku programu. Na základě zjištěných informací se pak následně můžete rozhodnout, zda program odstraníte či nikoliv.

Nástroj si můžete ve verzi 1.87 stáhnout na internetové adrese http://www.revouninstaller.com.

Revo Uninstaller

 



Sure Delete

Soubory odstraněné ve Windows se zpravidla dají velmi snadno obnovit, a to i když je již nenajdeme v Koši. Často k tomu stačí drobné a šikovné utility. Tento problém týkající se zabezpečení dat odstraňuje stroj Sure Delete, který dokáže všechny soubory smazat z pevného disku tak důkladně, že je již nebude možné obnovit.

Nástroj si můžete ve verzi 5.1.1 stáhnout na internetové adrese http://www.wizard-industries.com/.

Sure Delete

Byl pro vás článek přínosný?