Hlavní navigace

Poznejte 20 zdarma dostupných utilit pro ladění výkonu pevných disků - 3. díl

Sdílet

V tomto článku najdete 20 vydařených nástrojů pro optimalizaci vašich pevných disků, díky nimž navždy učiníte přítrž chybám či ztrátám dat na pevných discích.

Chyby na pevném disku či ztráta dat představují doslova noční můru pro každého uživatele. Aby k nim pokud možno nikdy nedošlo, připravili jsme pro vás v tomto článku několik užitečných utilit, s nimiž získáte nad svým pevným diskem absolutní kontrolu. Výkon počítače velmi silně ovlivňuje stav pevného disku – operační systém u pevného disku, který není v pořádku, běží automaticky výrazně pomaleji. Neustálým odstraňováním a zapisováním souborů se navíc každý pevný disk fragmentuje. Čím vyšší je úroveň fragmentace, tím je pevný disk pomalejší.

Nyní vám nabízíme vše, co potřebujete pro vyladění výkonu pevného disku: jedná se o nástroje pro dodatečné odstranění souborů, sledování stavu pevného disku, nastavení míry hlučnosti či okamžitého zjištění zatížení pevného disku. Vůbec nezáleží na tom, zda na pevném disku vytváříte diskové oddíly, provádíte defragmentaci nebo úklid – ve výběru našich 20 utilit pro ladění pevného disku určitě najdete ten správný nástroj pro každý úkol. A to nejlepší na konec: všechny programy jsou dostupné zdarma!

Předchozí díly článku:

http://pcworld.cz/software/20-zdarma-dostupnych-utilit-pro-ladeni-vykonu-pevnych-disku-i-10002

http://pcworld.cz/software/20-zdarma-dostupnych-utilit-pro-ladeni-vykonu-pevnych-disku-ii-10004

 

DoubleKiller

Freewarový program DoubleKiller vyhledává duplicitní soubory a pokud chcete, dokáže je i odstranit. Program DoubleKiller prohledává složky, pevné disky i disky síťové. Vyhledávání se dá upřesnit řadou kritérií a lze vyhledávat podle názvu souboru, velikosti, data či obsahu souborů. Z vyhledávání lze v programu DoubleKiller vyloučit soubory s určitými atributy či velikostmi. Odstraněním duplicitních souborů nejen získáte další volné místo na pevném disku, ale zabráníte rovněž zbytečným zmatkům při práci s nimi. Další výhodou je i kratší doba nutná pro provedení zálohování.

Nástroj si můžete ve verzi 1.6.2.82 stáhnout na internetové adrese http://www.bigbangenterpri­ses.de/en/doublekiller/.

DoubleKiller

 


HDD Speed Test

Program HDD Speed Test testuje paměťová média a pomocí různých metod u nich zjišťuje rychlost čtení a rychlost zápisu. Tento testovací program od Marka Oette konkrétně používá dvě odlišné testovací metody. První metoda využívá zápis, načtení a následné smazání jednotlivého souboru. Druhá metoda naproti tomu používá pro testování více souborů.

Utilitu si můžete ve verzi 1.0.8 stáhnout na internetové adrese http://www.oette.info/.

HDD Speed Test

 


 

HDD Health

Program HDD Health zjišťuje stav pevných disků pomocí údajů poskytovaných technologií S.M.A.R.T. a poskytuje i údaj o teplotě pevných disků.

Program se dá ve verzi 3.3 stáhnout na internetové adrese http://www.panterasoft.com/.

HDD Health

 



Clonezilla

Program Clonezilla při kopírování ukládá pouze obsazenou část diskového oddílu nebo pevného disku, takže zálohované obrazy zabírají ve srovnání s velikostí původního diskového oddílu daleko méně místa. Clonezilla při vytváření souborů obrazu a zálohování většinu systémů souborů včetně ext2, ext3, reiserfs, xfs, jfs, FAT i NTFS. Soubory obrazů je možné uložit na místní počítač i na síťové disky.

Nástroj si můžete ve verzi 1.2.4.28 stáhnout na internetové adrese http://clonezilla.org/.

Clonezilla

 


 

Backup Maker

CS24

Tato miniaturní utilita se nainstaluje takřka ve zlomku vteřiny, registrace programu není nutná. Nástroj pracuje velmi rychle a vypadá skutečně vydařeně. Jedná se o ideální nástroj pro zálohování souborů, ovšem lze jej použít i pro vytváření zálohy celých operačních systémů. Zálohy se ukládají do archivu ve formátu ZIP.

Program je možné ve verzi 6.0 stáhnout na internetové adrese https://www.ascomp.de/.

Backup Maker