Hlavní navigace

21 nejhorších technologických zlozvyků - 1. díl

6. 5. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Někdo si kouše nehty. Někdo má doma chlívek. Jiný nepoužívá blinkry při přejezdech z pruhu do pruhu. A někdo chodí na schůzky zásadně pozdě.

Všichni máme nějaký zlozvyk. Proč by nám technologie nemohly pomoci je vyléčit? Odpověď je snadná: je to proto, že technologie nejenže nám nepomáhají zbavovat se našich špatných návyků, ale dokonce ještě vytvářejí další.

Máte nějaký „technologický“ zlozvyk? Možná máte, aniž byste o tom věděli. Přinášíme přehled 21 nejhorších zlozvyků nějakým způsobem spojených s technologiemi. (Plus krátký bonus na konci článku.)

1. Ponechávání nehlídané techniky na veřejnosti

Běžnou krádež technologického vybavení neprovádějí zloději, kteří příliš plánují. Ne, ona totiž zloděje dělá až příležitost. Většina mobilů, notebooků, tabletů či fotoaparátů je ukradena tehdy, když je ponecháte nehlídané. Parapet okna v kavárně je jako odkladiště dobrý do té doby, dokud si neodskočíte zaplatit k pokladně. Zloděj přiběhne, zařízení sebere a do pár vteřin je pryč. O své přístroje běžně přijdete třeba na letišti, kdy se ztratí z bezpečnostních doparvníků (bohužel v USA se stává, že je často ukradnou samotní agenti TSA) ve chvíli, kdy vás skenují (nebo v našich podmínkách nechávají projít bezpečnostním rámem). Ani vaše uzamčené auto není trezor, jak se běžně píše naparkovištích. Chtivý poberta dokáže v mžiku rozbít boční okénko, sebrat tašku s notebookem ze sedadla spolujezde a zmizet tak rychle, jak se objevil. A to i za bílého dne.

Technologické zlozvyky

Náprava: Tyto rady bývají opakovány často, ale přece jen. Nenechávejte svůj notebook nebo jiné zařízení nehlídané. Znamená to, že pokud nejste doma, musíte si tyto věci brát s sebou i na WC nebo je nechat hlídat u někoho, komu věříte. Jestliže jste sami v kavárně a nemůžete jinak, požádejte obsluhu, zda by bylo možné nechat si na chvíli techniku za pokladnou. V žádném případě to ale neřešte tak, že byste se zeptali: „Můžete mi to prosím pohlídat?“ a zároveň byste ukázali prstem na notebook umístěný na stole na druhém konci kavárny.

2. Pro veškeré virtuálno zapomínáme na reálný svět

I takto se kradou telefony: zloději číhají nad schody metra nebo se za vás připlíží, když sedíte venku na zahrádce restaurace. Tak či tak nevíte, že tam jsou, protože máte nos zabořený do smartphonu, kde projíždíte svůj profil na Facebooku nebo Twitteru. Najednou vám telefon zmizí před očima a vy jen vidíte utíkajícího člověka v kapuci. Než se vzpamatujete, je pryč. Dokázali byste jej/ji identifikovat? Ne, protože poslední, co se jste viděli předtím, než k akci došlo, byla fotka roztomilého koťátka.

Náprava: Všichni používají telefon všude, takže vám ani nepřipadá, že byste se měli něčeho bát, když ten svůj vytáhnete v tramvaji nebo při večerní chůzi ztěmnělou čtvrtí. Nicméně elektronika je stále jednou z nejlépe prodávaných (a prodatelných) kategorií zboží na černém trhu, takže je třeba mít se na pozoru, když svůj telefon používáte v neznámé situaci. Ať je vaším pravidlem, že svá mobilní zařízení budete používat jen tam, kde si jste stoprocentně jisti, že se nestanete další obětí rychlého útoku.

3. Elektronika versus špinavé ruce

Kdokoliv někdy půjčil telefon dítěti, ví, že se mu zařízení vrátí obalené minimálně drobky od jídla či čokoládou, v horším případě i kusy hlíny nebo jiné špíny (čest výjimkám!).

Kdo je bez viny, ať hodí kamenem! Hraní her ve chvíli, kdy jíte tortillu nebo hamburger vám zaručí mastný displej a kousky jídla po jeho okrajích.

Technologické zlozvyky

To je nejen nechutné, ale i zdraví škodlivé. Staré pořekadlo tvrdí, že vaše klávesnice je špinavější než běžné záchodové prkénko. To samé ale platí i o telefonech. Loni svět oběhla zpráva, že ugandský zloděj se z ukradeného telefonu nakazil virem Ebola. Tentokrát mlely Boží mlýny celkem rychle, ale asi nechcete, aby se něco podobného stalo i vám.

Náprava: Mějte na vašem stole (nebo při cestování i v zavazadle) vždy připravenou lahvičku s čistícím prostředkem na elektroniku. Svůj telefon, tablet nebo jiné zařízení čistěte nejlépe denně. A viditelné nečistoty odstraňte antistatickým hadříkem ihned.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?