Hlavní navigace

21 nejhorších technologických zlozvyků - 2. díl

10. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © moggara12 - Fotolia.com
Ve druhém díle našeho seriálu o zlozvycích souvisejících s technologiemi si povíme něco o špinavém zařízení, špatném sezení u počítače včetně počítače umístěného na klíně, a také o chybějících přestávkách.

Předchozí díl

4. Špinavé vybavení

Problém nečistých dotykových obrazovek (který je v dnešní éře Windows 8 ještě problematičtější) máme vyřešen. Co ale ostatní věci?

Doslova veškerý váš high-tech arzenál je náchylný k poškození prachem a nečistotou. Kousky špíny se do zařízení dostanou jakoukoliv škvírou, nejzranitelnější jsou ale počítače, notebooky či dokonce tiskárny, které k chlazení používají větráky nasávající vzduch. Prach elektroniku sám o sobě většinou nezničí, ale dokáže ucpat větráky, mechanismy optických jednotek a další pohyblivé části, což může vést k pádům komponent a přehřívání, jestliže větráky nepracují tak, jak by měly. Prach ve skenerech a tiskárnách zase ovlivňuje kvalitu výsledných dokumentů.

Náprava: Čištění vašeho vybavení není složité, je však třeba to dělat pravidelně, než vám prach a další nečistoty přerostou přes hlavu. Mělo by to ale stačit jednou nebo dvakrát do roka. Jestli si na to nedokážete vzpomenout, vezměte si jako mnemotechnickou pomůcku třeba výměnu oleje v autě. Pokaždé, když vyměníte olej, vyčistěte svůj počítač. Další možností je napsat si poznámku s alarmem do elektronického kalendáře. Anebo prostě použít kalendář papírový.

5. Špatné sezení u počítače

Lekce o správném sezení, odstrašující případy a ergonomická zařízení posledních 30 let nás evidentně nenaučily ničemu. Výsledkem toho je, že nejběžnější formou neurologického syndromu zvaného neuropatie tzv. karpální tunel, který postihuje 5,8 procent populace. Typickým řešením – a to dokonce i mírných případů – je operace. A jenom proto, že jste byli příliš líní sedět rovně.

Náprava: Náprava tohoto problému vyžaduje správné pracovní prostředí. Nastavte si židli nebo křeslo do takové výšky, aby se vaše kolena ohýbala v úhlu 90 stupňů a dotýkali jste se země celou plochou chodidel. Váš monitor by zase měl nastaven tak, aby byl horní okraj obrazovky v úrovni vašich očí. Klávesnice by zase měla být nastavena tak, aby vaše zápěstí bylo paralelně s podlahou.

6. Chybějící přestávky

Většina rodičů má problém dostat své děti od počítače, nicméně ještě větší problém mají dospělí sami se sebou, když mají vypnout svůj počítač nebo smartphone.

Přestávky jsou pro dobré zdraví nezbytné. Vaše klouby, svalový systém, oběhový systém a oči... věřte, že tyto všechny orgány vděčně přijmou jednou za čas změnu. Dlouhodobé sezení může způsobit i krevní sraženiny (výjimečně smrtelné. Hledění do obrazovky několik hodin v kuse může zase způsobit únavu očí, která může mít za následek i špatné soustředění při řízení cestou domů z práce.

Náprava: Naštěstí existují programy jako Scirocco Take a Break, mobilní aplikaci a plug-iny pro webové prohlížeče, které vás upozorní na to, abyste vstali od svých zařízení, protáhli si nohy, napili se vody a prostě přerušili práci na počítači.

Dalším jednoduchým způsobem, jak tento problém vyřešit, je mít na stole vždy po ruce velkou sklenici vody (což je řešení pro další zlozvyk: nedostatečný pitný režim). Pravidelné usrknutí z této sklenice vás donutí jít jednou za čas na přestávku na WC.

7. Práce s počítačem na klíně

Časté používání počítače umístěného na klíně vede k různým problémům. Mnoho z nich je spojeno s teplem, které většina počítačů chrlí zespodu. Ke komplikacím se může řadit obyčejné vysychání a odbarvování kůže, ale i snížené množství spermií a v extrémním případě i rakovina, byť spojitost notebooku na klíně a rakoviny dosud nebyla prokázána.

Technologické zlozvyky

Teplo však není jediným problémem. Umisťování těžkého předmětu na klín na dlouhé hodiny může skončit neurologickým poškozením, zejména pokud je spojeno s typickou polohou: shrbená záda, natažené nohy, ohnutý krk. Po čase se u člověka může vyvinout taktéž artritida.

ICTS24

Náprava: Náprava je jednoduchá: prostě vždycky pracujte u stolu a dodržujte přestávky (viz tip 6). Jestliže to nějakou dobu není možné, kupte si speciální desku na notebook, která bude teplo od vašich nohou (případně „rodiny“) alespoň částečně izolovat. Vyhněte se také tomu, že byste pracovali na konferečním stolku.

Pokračování