Hlavní navigace

21“ OLED televize Sony s HD rozlišením 720p

20. 4. 2009

Sdílet

 Autor:
Společnost Sony předvedla prototyp OLED obrazovky s úhlopříčkou 21 palců a HD rozlišením 720p. To je neklamné znamení, že éra obrazovek z organických krystalů se blíží.

Sony patří k hlavním vývojářům, propagátorům i výrobcům obrazovek z organických krystalů (OLED). Že vývoj pokračuje úspěšně dokazuje i pátý ročník japonského veletrhu Flat Panel Display, kde předvedla několik prototypů OLED televizí s úhlopříčkou 21 palců (53 cm) a high-definition rozlišením 720p (1366x768 bodů).


Udávaný kontrast obrazovky je 1 ku miliónu, nicméně to není jedinou předností OLED displejů. Ty mají výborné barvy, pozorovací úhly, nízkou spotřebu a jsou velmi tenké, což dokazují i vystavené 21“ televize, které i s integrovaným tunerem mají tloušťku pouhý jeden centimetr. Na to nemají ani ty nejtenčí ze současných LCD a plazmových televizí a zřejmě ani mít nebudou.

OLED je technologie, která by obě zmíněné měla nahradit. Zatím se jí daří prosazovat zejména v malých přístrojích jako jsou multimediální přehrávače, přičemž omezujícím faktorem pro další využití je zatím stále příliš vysoká cena i omezená životnost modré barevné složky. Nicméně obojí by se mělo časem upravit.

Více o OLED technologii najdete zde: Nové materiály zvýší životnost OLED o 25 %

 

Sony OLED 21

Sony OLED 21

CS24

Sony OLED 21

Sony OLED 21