Hlavní navigace

25 nejlepších tipů a triků pro Windows 7 - 3. díl

25. 8. 2010

Sdílet

V tomto článku vám prozradíme ty nejlepší tipy a nejužitečnější triky pro každodenní práci s tímto nejoblíbenějším operačním systémem.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/25-nejlepsich-tipu-a-triku-pro-windows-7-i-11411

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/25-nejlepsich-tipu-a-triku-pro-windows-7-ii-11412

 

Dynamické pozadí pracovní plochy

Pro pozadí pracovní plochy můžete použít v podobě diashow svoje vlastní fotografie či screenshoty. Když klepněte na pracovní plochu pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, které se následně objeví, vyberete položku Přizpůsobit, zobrazí se dialogové okno, kde se nachází odkaz pro možnosti nastavení pozadí pracovní plochy. Po klepnutí na tento odkaz máte možnost vybrat si umístění vašich oblíbených obrázků a následně vybrat vámi požadované fotografie či screenshoty, a to velmi jednoduše umístěním zatržítka před vybrané obrázky.

Toto zatržítko u vybraných obrázků uvidíte v levém horním rohu. Nakonec se dá nastavit časový interval, po jehož uplynutí se mají obrázky na pracovní ploše vyměnit, dále lze nastavit i způsob zobrazení. Po provedení všech potřebných nastavení tak máte na svém počítači dynamickou pracovní plochu zobrazující vaše oblíbené obrázky.

 

Ve Windows 7 je možné na pracovní ploše zobrazovat vaše oblíbené obrázky, fotografie či screenshoty dokonce i jako diashow

 

Spuštění programu v režimu správce

Chcete-li nějakou aplikaci spustit v režimu správce, abyste jí umožnili fungovat s vyššími oprávněními, pak máte v podstatě dvě možnosti. Buď můžete klepnout pravým tlačítkem myši na ikonku programu, který chcete spustit v režimu správce, a z kontextového menu vyberete položku Spustit jako správce, nebo podržíte stisknutou klávesovou zkratku Ctrl+Shift a program spustíte poklepáním na jeho ikonku.

Zobrazení skrytých souborů a přípon

Ve standardním nastavení Windows 7 skrývají přípony některých známých typů souborů, jako jsou kupříkladu soubory s příponami .exe, .jpg či .mp3. Chcete-li ale mít okamžitě jasno, s jakým souborem máte co dělat, pak klepněte v Průzkumníku Windows na tlačítko Uspořádat a poté klepněte na položku Možnosti složky a hledání. V dialogovém okně, které se následně objeví, se pak přesuňte na záložku Zobrazení, a zde odeberte zatržítko před položkou Skrýt příponu souborů známých typů.

Stejně postupujte i v případě, kdy si chcete nechat zobrazovat skryté soubory a složky (které standardně poznáte tak, že se zobrazují vybledlými barvami). V tomto případě vyberte v sekci Skryté soubory a složky položku Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky.

Zobrazení ikonky Tento počítač

Komu na pracovní ploše chybí ikonka Tento počítač (ve Windows 7 se nazývá Počítač), pak si ji může velmi jednoduše zobrazit tímto způsobem. Otevřete nabídku Start a klepněte pravým tlačítkem myši na ikonku Počítač. Z kontextového menu, které se zobrazí, pak vyberte položku Zobrazit na ploše.

Často používané programy

Chcete-li navýšit nebo počet položek v seznamu nejčastěji spouštěných programů, který se objevuje v nabídce Start, pak stačí klepnout pravým tlačítkem na hlavní panel a v dialogovém okně, které se zobrazí, se přesunout na záložku Nabídka Start. Po stisku tlačítka Přizpůsobit se zobrazí dialogové okno pro úpravu nabídky Start, kde se ve spodní části nachází možnost změnit počet položek. Standardně nastavená hodnota je deset položek.

CS24

 

Seznam často používaných programů