Hlavní navigace

280" gigantická 3D obrazovka Sony

20. 11. 2009

Sdílet

 Autor:
Návštěvníci japonského veletrhu IBEE měli možnost si užít obrovského 3D LED displeje Sony s úhlopříčkou přes sedm metrů.

Společnost Sony to myslí s 3D televizí vážně a aby dodala svým slovům patřičnou sílu a trumfla konkurenci, předvedla na japonském veletrhu IBEE 2009 (International Broadcast Equipment Exhibition) obrovskou 3D obrazovku s úhlopříčkou 711 cm (280 palců) a se stranami o délce 6,4 a 3,4 metru. Tato „světelná stěna“ je složena z klasických světelných diod LED (neplést s OLED!), konkrétně ze 70 menších 28“ panelů.

Trojrozměrný obraz je vytvářen klasicky rychle se střídajícím se obrazem pro levé a pravé oko, takže pro jeho sledování jsou nutné polarizační brýle, jinak se jeví prostě jako rozmazaný dvojobraz.


Komerční použití gigantického panelu zatím není jasné, možná jako velký pouliční displej, ale pak by někdo musel chodit a rozdávat kolemstojícím polarizační brýle. Nicméně pro Sony je to reklama báječná.

Éra 3D televizí by měla začít příští rok, kdy se očekává vydání několika spotřebitelských modelů, jejich úspěšnost však bude záležet zejména na dostupnosti 3D filmů, případně vysílání. Pokud je nám známo, tak nějaké 3D HD televizní vysílání je zatím jen v USA.

CS24

280

foto:techon.nikkeibp.co.jp