Hlavní navigace

32“ OLED LG TV v roce 2012

17. 7. 2009

Sdílet

 Autor:
Společnost LG Display plánuje již v roce 2012 spustit výrobu velkých 32“ televizních high-definition OLED displejů.

Řada firem začíná být v poslední době aktivnější ve vývoji OLED obrazovek. Není proto nijak zásadním překvapením, že generální ředitel jihokorejské LG Display Kwon Young-soo oznámil, že společnost plánuje v roce 2012 začít výrobu 32“ OLED high-definition obrazovek. Popravdě jiná verze zprávy mluví o 30“ obrazovkách, nicméně ať už budou o dva palce větší či menší, jedná se rozhodně o nadějné znamení toho, že se snad konečně blíží větší OLED displeje.

Ředitel zároveň vysvětlil, že LG se chce specializovat na větší OLED obrazovky, ne na verze pro mobilní telefony, protože prý je jejich využití v této oblasti efektivnější. Je ovšem známo, že v malých displejích má velký náskok konkurenční Samsung se svou variantou AMOLED pro mobilní telefony.

LG Display také pro posílení výzkumu a vývoje přijme letos kolem 1700 nových zaměstnanců. Krize-nekrize, takovéto společnosti myslí na několik let dopředu.

CS24


LCD obrazovky dosahují svých vývojových limitů, přitom mají stále četná omezení, hlavně potřebu podsvícení (trubicové CCFL či LED světelné diody), což omezuje schopnost dosahování černých barev, naprostá většina LCD panelů má také slabší pozorovací úhly než OLED či CRT (s výjimkou specialit jako je H-IPS s A-TW polarizátorem).

Z toho důvodu se stále více nadějí upíná k OLED obrazovkám jako nástupci LCD (Organic light-emitting diode). V těch svítí samotné obrazové body, takže není potřeba extra podsvícení, navíc mají OLED přednost v okamžité odezvě, výborných pozorovacích úhlech a bezchybné černé. Známými nevýhodami jsou problémy s životností modré barevné složky a zatím stále ještě poměrně vysoká cena, kvůli které se masové použití OLED zatím omezuje hlavně na displeje v mobilních telefonech a multimediálních přehrávačích.