Hlavní navigace

320GB 2.5" disky od Western Digital

2. 11. 2007

Sdílet

Americký výrobce pevných disků, společnost Western Digital, dnes veřejně představila svůj nový pevný disk z mobilní řady Scorpio, který má kapacitu 320GB.

CS24

Western Digital se tak vrací do boje o mobilní 2.5" disk s největší kapacitou. Není však první firmou, která 320GB mobilní disk představila. Již na konci sprna 320GB model představila společnost Hitachi. Model od Hitachi se však na trh dostane až v průběhu tohoto měsíce, zatímco 320GB Western Digital si můžete v internetovém obchodě WD objednat za 200 amerických dolarů (cca 4000Kč bez DPH) již dnes a disky měly být reálně dostupné ve skladech. Pro koncové zákazníky je tedy 320GB disk WD dostupný jako první.


Plotny nového disku od Western Digitalu se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Disk pak má k dispozici 8MB vyrovnávací paměti a komunikuje skrz rozhraní SATA 3Gb/s. Podle výrobce je průměrná vyhledávací doba (tzv. seek time) 12ms.

Stejně jako ostatní disky WD má i tento nový model spoustu dodatečných technologií. Z těch důležitějších bych vyzdvihl NCQ (Native Command Queing; disk vykonává požadavky tak, aby byl celkový čas co nejkratší), WhisperDrive (disk má tišší seeky), ShockGuard (lepší ochrana ppři nárazech) nebo IntelliSeek (snižuje spotřebu a optimalizuje seeky).

Jak již bylo řečeno, v internetovém obchodě firmy Western Digital jsou již disky dostupné v přepočtu za 4000Kč bez DPH, sklady jsou však v USA. Dostupnost pro Evropu (a české obchody) zatím nikdo z WD neupřesnil.

- - Tomáš Šulc