Hlavní navigace

34nm flashové čipy od Intelu

25. 11. 2008

Sdílet

Společnost Intel oznámila, že spouští výrobu malých 34nm flashových paměťových čipů, které se využívají v solid state discích. První produkty mají brzy následovat.

Fakt, že Intel spouští výrobu takto malých čipů, je pozitivní zprávou pro všechny milovníky extrémně rychlých, avšak také velmi drahých SSD disků. Nové NAND čipy vyráběné pokročilým 34nm výrobním procesem totiž dle slov výrobce nabídnou ještě vyšší rychlosti než jejich předchůdci. Jejich kapacita přitom činí velmi slušných 32 GB na čip (paměťové buňky jsou typu MLC - Multi level cell), takže se zřejmě reálně přiblížila doba 512GB flashových pevných disků.

Intel do konce roku plánuje 34nm výrobním procesem vyrábět až polovinu své produkce flashových pevných disků. Stejně tak dodává, že velmi rychle plánuje představit i 34nm SLC (Single level cell) čipy, které budou mít sice menší kapacitu, ale vyšší rychlost, budou se orientovat zejména na servery. SSD pevné disky těžící z výhod 34nm výrobního procesu chce společnost představit počátkem příštího roku.

- - Tomáš Šulc