Hlavní navigace

3D video za pár korun

24. 2. 2010

Sdílet

 Autor:
K natáčení 3D videa nepotřebujete vybavení za desítky tisíc dolarů, při troše snahy si lze vystačit i s o dva řády levnějším řešením.

Pro nahrávání trojrozměrného videa není nezbytně nutné extrémně drahé vybavení jako například 3D kameru Panasonic AG-3DA1 s cenou 21000 dolarů, lze to vyřešit i mnohem levněji. Dokázali to podnikaví lidé z americké vysoké školy Weber State University v rámci projektu „The Scientific Analysis and Visualization Initiative“.

Cenu levného zařízení pro natáčení 3D videa spočítali na 250 dolarů (~4800 korun). Sestává ze dvou HD kamerek Kodak Zx1, držáku, úchytů a dalšího drobného vybavení. Objektivy jsou od sebe vzdáleny 6,5 cm, což by mělo odpovídat průměrné vzdálenosti očí člověka, video se nahrává na paměťové karty a poté zpracovává v počítači.

To přináší některé nedostatky, například právě nutnost používat paměťové karty místo přímého přenosu videa do počítače. Navíc nahrávání se spouští ručně, výsledná synchronizace se pak musí nastavit až ve video editační aplikaci. Výsledkem je buď klasické stereoskopické video s barevně odlišeným snímkem pro levé a pravé oko, pro které potřebujete speciální dvoubarevné brýle...



...popřípadě paralelní stereo video, pro které nejsou potřeba brýle, ale zaostřit na něj může být docela problém.


Nicméně i při tato omezení se vzhledem k ceně jedná o výborné řešení, škoda jen, že pořízená videa nemají o něco zajímavější obsah. A limity levnějších HD kapesních kamer lze překonat použitím dražší techniky, například i takové nabízející video ve Full HD rozlišení 1920x1080 bodů. O toto však stále bude mnohem levnější než profesionální vybavení.

Více na stránce projektu.

Kodak 3D HD video duo

CS24

Kodak 3D HD video duo

Kodak 3D HD video duo