Hlavní navigace

3DMark vantage je konečně tady

29. 4. 2008

Sdílet

Futuremark konečně vydal nový grafický benchmark 3DMark s podtitulem Vantage. Podobně jako nedávno vydaný PCMark Vantage i 3DMark pojede pouze pod Windows Vista.

V mnoha věcech se budu opakovat, proto prosím pravidelné čtenáře, aby tento fakt omluvili. 3DMark Vantage nabídne primárně dvojici grafických testů a dvojici testů procesoru, volitelně pak další testy zaměřené například na fillrate či práci s shader jednotkami. Každý test je svým způsobem specifický.

První grafický test nabídne scénu v jeskyni s lodí a vojáky. Tento test je zaměřen na statické objekty a detaily, zatímco druhý grafický test ve vesmíru nabídne obrovské množství dynamicky se pohybujících objektů a velkou náročnost při různých efektech.

Podobně různorodé jsou i testy CPU. První test je zaměřen na počítání umělé inteligence, druhý na počítání fyziky, kterou Futurematk řeší přes procesor, nikoliv přes GPU, jak začíná být v poslední době módou.

Hodně diskutovaný byl i vliv CPU na výsledné skóre. Ten stále je, ale podle prvních pozorování daleko menší než v 3DMarku 06, což je jedině plus. Záleží také na zvoleném nastavení (ty jsou čtyři různá, o tom jsme vás již informovali dříve).

Zda bude 3DMark Vantage oblíbeným benchmarkem recenzentů, zatím nevíme, to ukáží až dlouhodobější zkušenosti. Podle prvních výsledků se více daří grafikám nVidie.

Za screeny děkujeme serveru pcgameshardware.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?