Hlavní navigace

3GSM 2007: Mobilní technologie pro profesionály

Sdílet

Letošní ročník 3GSM World Congress 2007 v Barceloně se znovu nesl nejen v duchu mobilních technologií, ale i kompletního portfolia komunikačních novinek a inovativních přístpupů k přenosu informací a poskytování obsahu. Prezentace produktů byly velice nápadité s možností vyzkoušet většinu novinek v praxi. Asi nejvíce to platilo pro všudypřítomné BlackBerry jejichž modely BlackBerry Pearl a 8800 si mohl každý zapůjčit a používat po dobu konání celé akce.

Letošní ročník 3GSM World Congress 2007 v Barceloně se znovu nesl nejen v duchu mobilních technologií, ale i kompletního portfolia komunikačních novinek a inovativních přístpupů k přenosu informací a poskytování obsahu. Prezentace produktů byly velice nápadité s možností vyzkoušet většinu novinek v praxi. Asi nejvíce to platilo pro všudypřítomné BlackBerry jejichž modely BlackBerry Pearl a 8800 si mohl každý zapůjčit a používat po dobu konání celé akce.

Během čtyřdeního kongresu byl pro návštevníky připraven bohatý program v podobě odborných prezentacé od více než sto přednášejících. Příjemnou atmosféru dotvářela brilantní organizace celé akce, ze které by si mnozí tuzemští pořadatelé kongesů mohli vzít příklad.

Mobilní OS a video
V záplavě nových mobilních telefonů se rozhodně neztratila prezentace Microsoftu a jejich poslední verze operačního systému Windows Mobile 6, která nově obsahuje například automatický Windows Update, jako tomu je u desktopů, nebo vylepšenou sadu Office Mobile.
Proběhlo také sjednocení názvů na Windows Mobile Standard (zařízení bez touch screen) Windows Mobile Professional a Windows Mobile Classic (jen PDA bez GSM).

Jako alternativa k Windows Mobile byla představena Access Linux Platform jako nová platforma pro mobilní zařízení od tvůrců velice populárního Palm OS. Silným argumentem této platformy byla hlavně vysoká míra zabezpečení a kompletní podpora pro vývojáře komerčních i open source aplikací.


Odborná veřejnost si mohla vystavené exponáty osahat a vyzkoušet jejich funkcionalitu (větší obrázek).

Velké pozornosti se těšila také prezentace Adobe s jejich aplikací Adobe Flash Lite která umožní snadné přenesení videa z desktopu do mobilních zařizení. Právě propojení webových stránek s video obsahem a mobilními aplikacemi bylo velkým tahákem jak pro mnoho vývojářů tak i operátorů, kteří se snaží dostat na mobilní displeje obsah YouTube.com nebo MySpace.com a udržet si tak zákazníky.

Bezpečnost s TV
Přes pětapadesát tisíc návštěvníků mělo možnost shlédnout také novinky v zabezpečení mobilních zařizení. Mezi nejzajímavější jitě patřilo uvedení nového IPSec VPN klienta od SAFENET, nebo novinky CryptoPhone G10i, mobilního telefonu s kompletním hlasovým šifrovaním uskutečněným pomocí nejsilnějších algoritmů AES 256 and Twofish.

Všemi přetřásaným tématem celého kongresu bylo také mobilní zařizení s digitalním televizním přijmačem a obecně všichni výrobci i poskytovatelé mobilních televizí. Ačkoliv zde bylo zastoupeno několik takových zařízení včetně novinky od Samsungu, dojmy z televize v mobilu jsou poměrně rozporuplné a těžko věřit, že by někdo sledoval hodinové pořady připravené jen pro účely nově rostoucích mobilních kanalů.

Češi i Švédové
Mezi několika zástupci z České Republiky se blýskli například Logos s jejich aplikací Smart Answer nebo U-Turn Media Group s jejich mobilní platformou VIZGO. Zajímavou prezentaci měl i Jablonecký JABLOTRON, který představil své variace na mobilní zařízení. Účast českých zástupců mohla být rozhodně větší, proti však jasně mluví cena, která pouze za vstup na kongres a přednášky dosahovala tisíců euro.

Kvalitě a velikosti kongresu odpovídala i skladba přednašejících. Mezi největší hvězdy patřily takové osobnosti jako jsou Sir Tim Berners-Lee, nebo Håkan Ericsson zakladatel a CTO Ericsson, který představil pokrok v nasazení HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) a HSDPA (High Speed Download Packet Access). Tato technologie byla nejlépe prezentována společností HTC v jejich mobilním zařizení HTC Advantage s velkým 5 palcovým dotykovým displajem a magneticky odjímatelnou klávesnicí, která se lehnce zasunula na zadní část displeje. Model Advantage obsahoval mimo jiné také mobilní web kameru a software pro online konference.

Digitální papír
Jako každý rok i letos proběhlo výhlášení Global Mobile Awards 2007, které mělo za úkol ocenit hlavně inovaci a originalitu ve všech oborech mobilní komunikace. Mezi nejzajímavější technologické vítěze jistě patří Polymer Vision jako výrobce prvních rolovacích displejů nejen pro mobilní zařízení. Tyto displeje se dokáží navinout a znovu vyrolovat ze zařizení a jejich velkou výhodou je kromě nízké spotřeby energie také komfort při dlouhodobém použití, protože displej nepotřebuje podsvícení. Jejich praktické využití v IT nalezneme hlavně u přenosných zařizení které umožní zobrazit grafy, prezentace a e-maily na větší ploše než bežné tablety a pomocí „voice-to-text“ aplikací vše snadno ovládat. Mezi další oceněné patří mobilní telefon Samsung SGH-D900 pro nápaditý desing nebo Sony Ericsson K800 Cyber Shot pro přiblížení technologie 3G k uživatelům.

Protože 3GSM World Congress 2007 představuje jakýsi ukazatel nových trendů pro další rok, bylo zajímavé sledovat predpovědi a ohlasy na představené novinky, kterých bylo letos více než sto. Poněkud překvapivě na kongresu chyběl Apple s jejich iPhone, kterému ale směle konkurovali Samsung s Ultra Smart F700 nebo nový N2 od švédské společnosti Neonode. Právě Neonode má možnost svým revolučním patentovaným displejem a cenou iPhone na Evropských trzích pěkně zavařit.