Hlavní navigace

40jádrový procesor od IntellaSys

26. 9. 2008

Sdílet

Pokud jste milovníci mnoha jader, tento týden je pro vás jedním z těch dobrých. Po 64jádrovém procesoru se na trh dostane proces další, tentokrát 40jádrový.

Nejprve si však ujasněme základní fakta. Ty jsou, že zatímco před pár dny představený procesor Tilera s 64 jádry je postaven pro práci s instrukcemi WLIV, novinka s 40 jádry, za kterou stojí společenství TPL Group IntellaSys, je postaven na SEA instrukcích a klasické procesory AMD a Intel používají x86 příkazy. Z toho vyplývá, že tyto procesory v praxi nelze srovnat.

I tak však zní novinka od TPL Group IntellaSys přinejmenším zajímavě. Jejich nový procesor SEAforth 40C18 má totiž 40 výpočetních jader, které pracují na frekvenci 700 MHz, což dává k dispozici celkem slušný výkon, který je využitelný v serverech zaměřených na síťovou komunikaci, kam jsou nové procesory určené.

Procesor se může chlubit také několika nej, kterými je dle výrobce nejnižší spotřeba ve sleep módu a to pouhých 5,4 mikroWattů (0,000 005 4) či nejvyšším výkonem přepočítáno na jeden Watt.

Pokud se vám novinka líbí a myslíte, že pro ni budete mít využití, musíte si počkat až do prosince, kdy se nové procesory mají dostat na trh.

- - Tomáš Šulc