Hlavní navigace

45nm Opterony od AMD jsou již na trhu

14. 11. 2008

Sdílet

Svůj první čtyřjádrový Opteron s kódovým označením Shanghai vyrobený 45nm procesem uvedla na trh včera společnost AMD. Je postaven na architektuře K10 a stane se nástupcem Barcelony.

Svůj první čtyřjádrový Opteron s kódovým označením Shanghai vyrobený 45nm procesem uvedla na trh včera společnost AMD. Je postaven na architektuře K10 a stane se nástupcem Barcelony.

Tyto procesory určené pro servery jsou dostupné v řadách 2000 a 8000, přičemž první z nich, určená pro dvoupaticové systémy a využívající dvě propojení technologie HyperTransport, zahrnuje pět modelů, od Opteronu 2376 s frekvencí 2,3 GHz až po Opteron 2384 na 2,7 GHz. Druhá série pro čtyř- a osmipaticové systémy se třemi propojeními technologie HyperTransport obsahuje čtyři modely, počínaje Opteronem 8378 s taktem 2,4 GHz a konče Opteronem 8384 na frekvenci 2,7 GHz.

Shanghai není jen Barcelona vyráběná novým procesem, ale díky pokročilému managementu napájení má být výrazně energeticky efektivnější než jeho předchůdce, obzvlášť při režimu nečinnosti serveru, a maximální spotřeba těchto čipů má činit 75 wattů, přičemž v prvním čtvrtletí 2009 se mají objevit i 55wattové verze označené jako HE. Současně také díky použití nových technologií zpracování dat a přístupu do pamětí došlo u Shanghaie ke zvýšení výkonu a první testy např. v blade serveru Verari VB1550 potvrzují nárůst rychlosti v aplikacích oproti Barceloně o 20–30 %.

Jedním z hlavních úkolů Shanghaie bude dle Roba Linebacka, analytika IC Insights, získat zpět důvěru zákazníků po problémech způsobených chybou v Barceloně, které vedly ke ztrátě podílu AMD na trhu i ke snížení kreditu firmy. Dá se proto podle něj očekávat, že zákazníci budou k novým procesorům přistupovat obezřetněji a může trvat několik měsíců, než je adoptují.

Shanghai přišel na trh jen několik dní před uvedením prvních procesorů Core i7 od Intelu, které jsou však určené pro high-endové desktopy, a nebudou tak zatím pro Shanghai přímou konkurencí. Termín uvedení serverových Nehalemů Intel zatím nezveřejnil, nicméně dosavadní šestijádrové Xeony s kódovým označením Dunnington mu budou více než zdatným soupeřem.

Jack Gold ze společnosti J. Gold Associates však upozorňuje na to, že současné ekonomické klima a snižování výdajů firem nejsou pro uvádění nových čipů zcela optimální situací a tyto faktory mohou zájem o ně negativně ovlivnit.