Hlavní navigace

45nm procesory Intel na dohled

29. 3. 2007

Sdílet

Nebude dlouho trvat a na našem trhu se objeví inovované procesory Intel založené na mikroarchitektuře Intel Core a vyráběné novou 45 nm výrobní technologií. Na místo začátku roku 2008 se mohou objevit první procesory již ve druhé polovině letošního roku

CS24

V druhé polovině roku 2007 bychom se mohli, oproti plánovanému začátku roku 2008, setkat s aktualizovanými procesory Intel Core 2 vyrobenými novou 45 nm výrobní technologií – kódový název tohoto CPU je Penryn. Toto urychlení způsobil povedený návrh a dostatečná výtěžnost nové výrobní technologie. K dispozici by mělo být ze začátku celkem patnáct nových procesorů ve všech třech oblastech hlavního zájmu Intelu – stolní počítače (zde budou k dispozici dvou i čtyřjádrové modely), mobilní platforma (zde budou k dispozici pouze dvoujádrové CPU) a také serverové procesory, které budou převážně čtyřjádrové.


Penryn dále přinese optimalizace mikroarchitektury a zlepšení vizualizační technologie, asi nejzajímavější novinku bude zvětšení vyrovnávací paměti L2 cache na 6 MB pro dvoujádra a 12 MB pro čtyřjádrové CPU.

Přechod od 65 nm na 45 nm bude mít na svědomí především snížení produkovaného tepla procesorem, čehož využijí především modely určené do mobilní sféry, s tím souvisí i energetická úspornost která bude využita pro snížení spotřeby všechny tři platformy. Nové procesory taktéž budou menší nežli jejich 65 nm sourozenci, u dvou jádrových CPU se zmenší jádro na 107 mm2, což je o 25 procent méně než u 65 nm procesorů.

Do konce roku bude mít společnost Intel v provozu dvě továrny chrlící 45 nm procesory, v průběhu nadcházejícího roku bude zvýšený počet továren na čtyři.

A co nás čeká dále?
Dalším krokem bude nová mikroarchitektura s kódovým označením Nehalem, jejichž první výsledky bychom měli spatřit již v roce 2008. Nová mikroarchitektura by měla přinést pokročilé spořící technologie ovládající zvlášť jádra, thready, vyrovnávací paměť, budeme svědky návratu podobné technologie Hyper-Threading (softwarové rozdělení procesoru na více threadů), dočkáme se taktéž konečně plnohodnotných instrukcí SSE4 a různého škálování počtu procesoru od jednoho do osmi (s využitím Hyper-Threading od dvou do šestnácti threadů).

Grafika: Intel

- - Petr Matuška