Hlavní navigace

5 tipů k posílení ochrany vašeho notebooku při letním surfování přes WiFi

2. 8. 2009

Sdílet

V době informačního věku je běžnou součástí léta časté připojování k internetu skrze chabě zabezpečené WiFi sítě v hotelích, kavárnách, parcích či na slunných plážích u moře.

Ochraňte svůj počítač při surfování přes WiFi

 

Na značku „WiFi Zone“ dnes láká hosty nejeden kemp, hotel či kavárna, ale pro jistotu již jejich provozovatelé nikde nezmiňují nebezpečí, která vám při připojení přes chabě zabezpečené sítě hrozí. Proto byste si měli dávat pozor při surfování internetem v neznámých sítích.

1. Aktualizujte si webový prohlížeč

Ujistěte se, že máte nainstalovanou nejnovější verzi vašeho oblíbeného případně nejčastěji používaného internetového prohlížeče. Autoři počítačových infiltrací často zneužívají pro šíření svých „děl" právě nezabezpečená místa v internetových prohlížečích.

2. Změňte všechna přístupová hesla.

Není to určitě nic příjemného, hlavně proto, že bude nutné si zapamatovat nové kombinace čísel a písmen, ale naštěstí to není zas tak složité. Změňte minimálně hesla pro přihlášení do počítače (jestliže nemáte nastaveno přihlašování do notebooku po jeho zapnutí, učiňte tak), dále změňte hesla k e-mailové schránce, k sociálním sítím a k jiným místům, kde se nacházejí vaše osobní údaje. Doporučujeme zvolit silná hesla, která mohou mít pro lepší zapamatování spojitost s něčím, co je vám blízké, ale snažte se kombinovat velká písmena s malými a s čísly.

3. Nastavte na notebooku běžný režim místo administrátorského.

Počítač vám umožňuje vybrat si běžný režim, nebo s ním pracovat jako administrátor. Pro surfování na veřejných místech zvolte raději běžný uživatelský režim, který vám neumožní instalovat a přidávat do počítače nové aplikace či software. Aspoň se tím vyhnete případům, kdy vám bude nějaká počítačová infiltrace chtít do notebooku nainstalovat nebezpečnou aplikaci.

4. Zálohujte.

Ještě předtím, než svůj notebook vezmete s sebou na dovolenou, nebo do kavárny či do parku, zazálohujte si hodnotná data jako například fotografie, hudbu, dokumenty, smlouvy, akademické práce apod. na CD nebo USB. Notebook je možné poškodit nebo odcizit. Zálohováním aspoň nepřijdete o cenná data.

5. Aktualizujte bezpečnostní software a průběžně skenujte.

Ujistěte se, že máte aktualizovaný bezpečnostní software s nejnovější databází počítačových hrozeb a průběžně - po skončení práce v zóně WiFi - notebook oskenujte, zda nejsou přítomné infiltrace.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?