Hlavní navigace

5x větší kapacita HDD v podání Sony

5. 3. 2008

Sdílet

Sony představila svoji novou technologii, pomocí níž prý lze snadno zpětinásobit kapacitu klasických pevných disků. Podle společnosti proto není problém vyrobit například 5TB disk.

Podle Sony je princip nové technologie takový, že by bylo ideální vzít výhody klasických elektromagnetických disků a optických disků a spojit je dohromady.

Při pokusech se pak Sony podařilo dosáhnout kapacity 1 Terabit na čtvereční palec (cca 6,5cm2), což je přibližně 5x více, než mají plotny dnešních disků s technologií kolmého zápisu.

V praxi tak podle japonské společnosti není problémem vyrobit například 5TB 3,5" disk nebo 1,6TB notebookový disk. Sony také tvrdí, že v její technologii je velký potenciál, a chce začít jednat s výrobci pevných disků o jeho použití v praxi.

Otázkou však zůstává jakou by měly takovéto "hybridní disky" rychlost a hlavně cenu. Tyto dvě věci se totiž možná stanou největším problémem nové technologie. Zda a případně kdy k použití nové technologie Sony dojde zatím není jasné a vše ukáže až čas.

- - Tomáš Šulc