Hlavní navigace

60GHz sítě jsou opět o něco blíže realitě

12. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © yobidaba - Fotolia.com
Nové bezdrátové sítě pracující v pásmu 60 GHz umožní vytvoření mnohagigabitového ethernetu.

Dva týmy výzkumníků spolu soupeří ve vývoji bezdrátových součástek umožňujících až sedminásobný nárůst přenosové rychlosti oproti dnešním gigabitovým směrovačům (IEEE 802.11ac). Využitím nelicencovaného 60GHz spektra chtějí dokonce nabídnout větší šířku pásma, než jakou disponuje standard USB 3.0.

První tým funguje v rámci organizace WirelessHD Consortium vedené výrobcem procesorů Silicon Image. Jde o stejnou skupinu, která stojí za současnými bezdrátovými produkty. S ní soupeří Wireless Gigabit Alliance (WiGig), kterou podporují společnosti Marvell a Wilocity. Ta sice ještě ani nespustila svůj certifikační program, to jí však nebrání v uvedení necertifikovaných zařízení na trh.

V první fázi se technologie objeví pouze v sítích typu point-to-point, tedy například v hardwaru pro přenos obrazu z počítače na HDTV, nebo jej bude možné využít k bezdrátovému připojení notebooku k dokovací stanici.

Tým WirelessHD má samozřejmě oproti svému konkurentovi značný náskok. Přesto má v dlouhodobějším horizontu větší potenciál projekt skupiny WiGig. Její technologie je již totiž definována ve standardu IEEE 802.11ad.

WiGig se navíc nedávno spojila s organizací Wi-Fi Alliance, jejíž existence spočívá v tom, že umístěním svého loga na různá bezdrátová zařízení informuje uživatele o jejich možném propojení. A lidé této značce věří, protože je dosud nezklamala.

Přes výše uvedené však bude Silicon Image velmi pravděpodobně tím, kdo jako první vyřeší problém s velikostí přenašeče. Společnost již vyvinula nový čip, který je dostatečně malý a energeticky nenáročný na to, aby mohl být umístěn do přenosných zařízení. Přenašeč UltraGig 6400 prý dokáže vysílat video s vícekanálovým zvukem z tabletů nebo smartphonů na HDTV či projektor. Vzorky čipu již mají k dispozici někteří výrobci zařízení.

Na druhou stranu WiGig již ve spolupráci s Dell také představil první komerční produkt v podobě Wireless Dock D5000. Bezdrátový dok je kompatibilní s notebooky vybavenými kartou 1601 WiGig, což ovšem v současné době splňuje pouze ultrabook Latitude 6430u. Podle Dell je bezdrátovým přenosem realizovaným přes D5000 dosáhnout až desetkrát větší rychlosti než přes Wi-Fi.

Ještě než však vsadíte všechny své peníze na 60GHz sítě, měli byste vědět o jejich Achillově patě, kterou je rozsah. 60GHz signál totiž nedokáže snadno proniknout skrz zeď. Molekuly kyslíku navíc na této úrovni začínají pohlcovat elektromagnetickou energii, což je také jedním z důvodů, proč jsou zařízení od WirelessHD i WiGig určena pro provoz v jedné místnosti. Aby se proto technologie stala masovější záležitostí, bude se muset dořešit ještě mnoho jejích aspektů.