Hlavní navigace

8 číhajících technických nástrah a jak se jim vyhnout - 3.díl

13. 2. 2017

Sdílet

 Autor: (c) goodluz - Fotolia.com
Na nezkušené uživatele číhá spousta nástrah. Do jakých pastí se mohou chytit a jak jim alespoň do začátku pomoci nějakou dobrou radou?

Předcházející díl

 

Nováčci neboli neznalí uživatelé potřebují pomoc těch zkušenějších – to platí nejen v oblasti počítačů a informatiky vůbec. Neboť tito nezkušení uživatelé často padají do stejných pastí a dopouštějí se stále stejných chyb. Navíc taková konzultace neznalého uživatele odborníkem se může klidně protáhnout i na několik hodin. Existuje ale jedna možnost, kterou mu určitě poraďte, aby provedl ještě předtím, než vám jako odborníkovi bude telefonovat, že má opět nějaký problém. Jednoduše mu řekněte, aby si přečetl tento článek a stal se díky němu zase o něco informovanější.

Nekupujte nejlevnější počítače a tablety

Abyste nás špatně nepochopili – i my milujeme dobré obchody a považujeme se za uživatele, kteří nakupují s rozvahou. Je rozhodně dobré vědět, za co platíte a nezkušení uživatelé často v tomto ohledu jednají zkratkovitě a kupují ty nejlevnější počítače a tablety. Před pořizováním jakékoliv elektroniky je však třeba udělat podrobný průzkum trhu a mít nějakého znalého kamaráda nebo příbuzného, který vám pomůže najít tu nejvýhodnější nabídku.

Jde hlavně o to, že nejlevnější počítače mají výkonově slabé procesory, malý počet portů USB, přídavných slotů a dalších funkcí, které by se vám v budoucnu mohly hodit. Nejlevnější tablety s operačním systémem Android sice vypadají jako výhodná koupě, zejména pokud stojí pod 2 500 Kč, ale za tuto cenu se u nich setkáte se špatnou dotykovou obrazovkou, slabou baterií nebo jen průměrným až obyčejným rozhraním.

Na webu Passmark Software si snadno najdete, zdali váš počítač (nebo počítač, který chcete kupovat) je tak rychlý, jak potřebujete

Výběr procesoru v počítačích nebo tabletech je potřeba zvažovat více než cokoliv jiného, navíc situaci komplikuje skutečnost, že se zároveň jedná o komponentu, která se porovnává snad nejobtížněji, a to kvůli různým názvům a schématům číslování. Pokud tedy chcete porovnat výkon, vsaďte na nějaký externí a nezávislý web, který se zabývá právě sledováním výkonu procesorů. Zjistěte si jednoduše číselné označení modelu procesoru z jeho specifikace a poté vyzkoušejte třeba najít hodnotu v přehledu Passmark CPU Mark. Čím vyšší hodnota je u procesoru uvedena, tím by měl být procesor rychlejší. V každém případě se vyhýbejte výkonově slabým procesorům, ty by vás svým slabým výkonem jen otravovaly.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?