Hlavní navigace

8 důvodů, proč Windows 8 nejsou připravena pro pracovní plochu

16. 4. 2012

Sdílet

 Autor: http://technet.microsoft.com
Microsoft nedávno vydal beta verzi Windows 8 a setkal se s velkým úspěchem především díky propracovanosti verze pro tablety a smartphony. Jak dobře ale pracuje na tradičních osobních a přenosných počítačích?

1) Zmizelo známé tlačítko Start

Těsně před vydáním první ukázky Windows 8 Microsoft prohlásil, že tlačítko Start bude odstraněno. To je sice pravda, ale hlavní poslání panelu přesto zůstává. Jestliže v režimu desktop (grafické uživatelské rozhraní vypadá a pracuje většinou podobně jako klasická plocha Windows, na kterou jste zvyklí) posunete ukazatel na levou stranu obrazovky, otevře se panel Start Metro (v podstatě nový panel Start pro Windows 8). I když v jakési přenesené formě, tlačítko Start tedy stále existuje. Je ale sporné, co řekne nezasvěcený uživatel na nepřítomnost standardního tlačítka, když Windows 8 použije na tradičním PC nebo notebooku.

2) Uživatelské rozhraní Metro není optimalizováno pro tradiční aplikace Windows

Jak již bylo řečeno, ve Windows 8 zastupuje panel Start Metro klasické menu Start. Nové uživatelské rozhraní ale podporuje interaktivitu dotykových obrazovek, která není příliš vhodná pro použití na tradičním PC. Aplikace nebo program, který je uveden v uživatelském rozhraní Metro, je zástupce zobrazený jako obdélník nebo čtverec s ikonou či náhledem. Ostatní aplikace v Metro UI (z angl. User Interface – uživatelské rozhraní) jsou tzv. widgety, které zobrazují data ve vlastním panelu, jako jsou například informace o počasí, akciích nebo oznámení ze sociálních sítí.

3) Vynucený full-screen režim

Aplikace vytvořené přímo pro Metro UI jsou zobrazeny v režimu celé obrazovky. Nemůžete zde minimalizovat běžící program nebo změnit jeho velikost na monitoru. Windows 8 tedy poněkud protichůdně ke svému jménu začíná upouštět od konceptu oken.

4) Dva různé režimy pro multitasking mohou být matoucí

Kvůli "celoobrazovkovému" režimu v Metro UI je zde nový přepínač pro přeskakování mezi jednotlivými běžícími aplikacemi a programy. Když najedete kurzorem na levý horní roh panelu Metro Start nebo Metro App, na levé straně obrazovky se otevře postranní panel, který zobrazí miniatury všech aktivních programů běžící pod Metro. Multitasking v klasickém obrazovkovém režimu a přepínač Metro multi-task však pracují nezávisle na sobě a to může být velmi matoucí.

5) Nadměrné přesouvání kurzoru

Vypadá to, že Microsoft se v posledních letech upnul na vytváření prostředí, ve kterém musí uživatel stále přesouvat ukazatel z jedné strany na druhou. Panel Metro Start je v základním nastavení zbytečně široký a klade důraz na zobrazení zástupců v podobě příliš velkých obdélníků. Použití myši nebo touchpadu může být tedy velmi nepohodlné pro vaše prsty a zápěstí.

CS24

 

Dokončení článku naleznete na sesterském magazínu CIO Business World.