Hlavní navigace

8 nezbytných funkcí routeru pro domácnost i business - 1. díl

3. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Kirill_M - Fotolia.com
Ať už hledáte router business nebo spotřebitelské třídy, podívejte se společně s námi na osm nejvíce nepostradatelných funkcí, které je třeba hledat ve specifikacích kýženého přístroje.

Router je srdcem vaší sítě, takže si zaslouží, abyste jej vybírali pečlivě. Vaše internetové přípojení mezi počítače a další „síťovatelná“ zařízení (tablety, smartphony, atd.) sice zajistí jakýkoliv router, lepší modely však nabízejí funkce, které zlepší vaši síť a její výkon.

1. Přístupový bod Wi-Fi

Většina routerů cílících na spotřebitelský trh a trh malých a středních podniků má vestavěný přístupový bod (AP) Wi-Fi, aby mohla zajistt bezdrátové připojení počítačům a dalším zařízením vybaveným Wi-Fi adaptéry. Pro rozšíření dosahu routeru si můžete zakoupit dodatečné AP. Samostatný AP zároveň dokáže přidat bezdrátové schopnosti „drátovému“ routeru. V současnosti se používá několik bezdrátových standardů: IEEE 802.11a, 802.11b a 802.11g jsou považovány za standardy zděděné z minulosti, 802.11n je posledním uznaným standardem, zatímco 802.11ac je zatím v režimu schvalování, přičemž se očekává, že se uznávaným standardem stane někdy koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Existuje malá šance, že by současná zařízení stavící na tomto standardu nemusela být kompatibilní s jeho finální verzí, ale většina lidí pohybujících se v odvětví pokládá takový stav za vysoce nepravděpodobný.

Bezdrátové routery pracují na jednom nebo dvou frekvenčních pásmech: na 2,4 GHz nebo 5 GHz. Frekvenční pásmo 2,4 GHz poskytuje pouze tři nepřekrývající se kanály, takže může být velice rychle zaplněno. Na frekvenci 5 GHz je dostupných 23 nepřekrývajících se kanálů, tudíž jestliže pracujete se sítí zde, setkáte se mnohem méně s interferencí. Routery a přístupové body schopné fungovat na obou zmíněných pásmech jsou označovány jako „dvoupásmové“.

Jestliže se chystáte kupovat router, vyberte si model založený buďto na 802.11n nebo na předběžné verzi standardu 802.11ac.

2. Umožnění přístupu na Wi-Fi hostům

Některé routery spotřebitelské třídy zahrnují funkci, které výrobci běžně říkají bezdrátový přístup pro hosty (wireless guest access). Tato funkce vám umožňuje vysílat oddělené jméno bezdrátové sítě (SSID) s odlišným nastavením bezpečnosti (oproti vaší hlavní síti). Protože jsou obě sítě virtuálně odděleny, nemohou hosté sledovat provoz ani přistupovat na počítače ve vaší hlavní síti. Taková funkce vám dává možnost poskytnout svým návštěvníkům, obchodním partnerům a dokonce veřejnosti bezdrátový přístup k internetu při zachování zabezpečení vaší soukromé sítě.

3. Virtuální LANy a mnohonásobná SSID

Mnoho routerů business třídy nezůstává jen u jednoduché hostitelské funkce. Umožní vám vytvářet více oddělených přizpůsobených sítí pomocí něčeho, čemu se běžně říká virtuální LANy (VLANy). Takové routery pak také umožňují existenci mnohonásobných SSID, díky čemuž nabízejí více virtuálních bezdrátových sítí.

Můžete tak například vytvořit VLAN pro management, v jehož rámci mohou být sdíleny citlivé informace společnosti, VLAN pro běžné zaměstnance, určený především pro sdílení souborů, a VLAN pro hosty nabízející omezený přístup k internetu. A pak také můžete přiřadit Ethernet porty routeru kýženým VLANům a vysílat pro každý VLAN oddělené SSID. Nebo jestliže používáte ověření 802.1X, můžete VLANům přiřazovat uživatele, kteří pak budou dynamicky připojení k jejich VLANům při zapojení do jakéhokoliv Ethernet portu či po připojení k jednomu SSID.

4. VPN server a klient

Některé routery business třídy zahrnují server a/nebo klienta virtuální privátní sítě (VPN). Mnoho výrobců taková zařízení propaguje jako VPN routery. Vestavěný VPN server umožňuje uživatelům bezpečný přístup k vaší síti a souborům i tehdy, když jsou na cestách nebo pracují z domu. S vestavěným VPN klientem můžete připojit jeden router k jinému routeru s VPN serverem pro bezpečné propojení dvou sítí přes internet, což vám poskytne možnost sdílet síťové zdroje a soubory mezi dvěma a více fyzickými geografickými lokacemi.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?