Hlavní navigace

8 % uživatelů mělo na smart phonu malware

16. 2. 2011

Sdílet

Podle nového průzkumu vydaného společnostmi AVG Technologies a Ponemon Institute si více než třetina uživatelů chytrých telefonů není vědoma rostoucích bezpečnostních hrozeb, která jsou spojena s užíváním telefonů pro finanční transakce a ukládání osobních údajů.

Studie také ukázala, že pouze 29 procent vlastníků chytrých telefonů zvažovalo stažení placeného či bezplatného antivirového softwaru, který by jim pomohl ochránit své osobní elektronické zařízení.Průzkum byl zaměřen na 734 amerických spotřebitelů star­ších 18 let, kteří vlastní smartphone jako je iPhone, Blackberry nebo mobil běžící na platformě Android.

CS24

13 procent uživatelů chytrých telefonů uvedlo, že lokalizační údaje byly uloženy v handsetu bez jejich vědomí, čímž druhým umožnily sledovat jejich pohyb. Pouze 21 procent respondentů si byla vědoma toho, že se to mohlo stát. 6 procent respondentů uvedlo, že mobilní aplikace předávaly důvěrné informace o platbě kreditní kartou bez vědomí či souhlasu uživatele. Pouze 11 procent respondentů si bylo vědomo toho, že to je možné. 8 procent uživatelů chytrých telefonů potvrdilo, že jejich handset byl infikován malware zvaným diallerware, který zločincům umožní přimět uživatele telefonu bez jeho vědomí využívat nadstandardních služeb či telefonních čísel vedoucích k nečekaně vysokým měsíčním poplatkům. O riziku vědělo jen 10 procent respondentů.

Více než sedm milionů uživa­telů platformy Android si instalovalo AntivirusFree, mobilní bezpeč­nostní řešení poskytované zdar­ma společností AVG.