Hlavní navigace

88 šikovných minitipů pro Windows a příslušné aplikace – 5. díl

Sdílet

Proč dalekosáhle řečnit, když se dá problém vyřešit několika kliknutími. Dnes si ukážeme, jak zbytečně nevyhledávat umístění kýžené tapety plochy a jak při spouštění PC rozlišit na první pohled stejné instalace Windows Vista.

Nejen na našem webu se nachází obrovská spousta nejrůznějších tipů pro operační systém Windows spolu s celou řadou rad pro řešení problémů s rozličným hardwarem či softwarem. Nevýhodou je bohužel fakt, že jejich uskutečnění je často poměrně časově náročné. V tomto speciálu plném miniaturních tipů je tomu však úplně jinak.

 

MiniTip č. 9: Konec hledání umístění tapety kvůli její úpravě (Windows Vista)

Chtěli byste si obrázek, který máte v plánu použít jako tapetu, ještě předem poupravit? Možná nevíte, že ve Windows Vista již nemusíte vyhledávat složku, kde se tapety nacházejí. V dialogovém okně Pozadí plochy totiž stačí pravým tlačítkem myši klepnout na obrázek a z místní nabídky použít příkaz Otevřít nebo Otevřít v programu, kterým tapetu otevřete přímo v programu pro práci s obrázkem. Po dokončení úprav uložte upravený obrázek do stejné složky a v již zmiňovaném dialogovém okně jej následně nastavte jako tapetu.

 

MiniTip č. 10: Jakou instalaci Windows Vista chcete spustit? (Windows Vista)

Pokud máte na svém počítači nainstalovány dvě instalace operačního systému Windows Vista, pak se ve spouštěcí nabídce při zapínání počítače obě dvě objeví pod stejným názvem, a sice Microsoft Windows Vista. Je logické, že by bylo nanejvýš vhodné alespoň jednu položku přejmenovat, abyste věděli, o kterou instalaci se jedná.

Ve spuštěném operačním systému Windows Vista provedete přejmenování ve Správci spouštění, který zajišťuje zobrazení nabídky nainstalovaných operačních systémů při spuštění počítače tak, že spustíte příkazový řádek a v něm použijete příkaz bcdedit /set description "Vista Ultimate". Stejným způsobem pak můžete přejmenovat i druhou instalaci Windows Vista, za parametr /set však musíte doplnit identifikátor ID příslušné instalace Windows Vista. Tento identifikátor získáte, když na příkazovém řádku zadáte příkaz bcdedit.

 


 

MiniTip č. 1: Svižné a přehledné otáčení obrázků (Windows XP)

MiniTip č. 2: Přiřazení klávesových zkratek často používaným aplikacím (Windows XP/Vista)

MiniTip č. 3: Větší prostor pro okna aplikací (Windows XP)

MiniTip č. 4: Zvukový signál po stisku klávesy Caps Lock (Windows XP)

MiniTip č. 5: Importujte si údaje do Kalendáře ve Windows (Vista)

MiniTip č. 6: Odhalení karet s esy (FreeCell)

MiniTip č. 7: Rozšíření filtru pro automatické spouštění obsahu disku CD nebo DVD (Windows XP, Vista)

MiniTip č. 8: Příkaz Otevřít namísto příkazu Hledat (Windows XP, Vista)

 

Úvodní foto: © Nmedia - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?