Hlavní navigace

8GB paměťový modul

4. 2. 2008

Sdílet

Požadavky na kapacitu RAM rostou obzvláště u serverů obrovskou rychlostí a ani velký počet paměťových slotů není někdy dostačující. Toho si jsou vědomi i výrobci, a společnost Apacer proto přichází s 8GB DDR2 modulem.

Největší paměťové čipy mají stále kapacitu pouhé 2Gbit, společnost Apacer proto musela použít podstatně větší množství čipů než je běžné. Kvůli tomu vypadá modul hodně netradičně (obzvlášť co se výšky týče), podle specifikací se však jedná a o klasický serverový ECC registrovaný DDR2 modul běžící na frekvenci 667MHz při latenci CL5. Čipy použité v modulu jsou vyrobené 70nm procesem a výrobce na ně dává doživotní záruku.

Při pohledu na modul se nabízí otázka, zda je jakýmsi prototypem a slepou vývojovou větví (tyto paměti se však budou prodávat) nebo se kapacita čipů bude zvětšovat pomaleji, než budou růst požadavky na paměť a časem budou tyto velké moduly běžné. Osobně si myslím, že je to pouze ona slepá větev (již se experimentuje s 4Gbit DDR3 čipy), ale věřím tomu, že ve specifických serverech se tyto čipy uchytí a budou tam běžné.

To jsou však už pouze spekulace a vše ukáže až čas.

- - Tomáš Šulc