Hlavní navigace

Abit IX38 QuadGT

1. 3. 2008

Sdílet

Po dlouhé době se podíváme na základní desku společnosti Universal ABIT – jmenovitě na IX38 QuadGT. Jedná se o...


Po dlouhé době se podíváme na základní desku společnosti Universal ABIT – jmenovitě na IX38 QuadGT. Jedná se o highendový motherboard pro procesory Intel, schopný se vypořádat i s těmi nejnovějšími 45nm modely CPU jako je QX9650 nebo dokonce QX9770. Základem tohoto modelu je čipová sada Intel X38 v kombinaci s jižním můstkem ICH9R, která společně s další výbavou, čítající tři sloty PCI Express x16 (z toho dva plnohodnotné PCIe 2.0 x16 a jeden x4), šest SATA a dva eSATA konektory, Firewire IEEE1392a, a s podporou operačních pamětí DDR2 představuje ideální kombinaci pro náročného uživatele.
Ještě zajímavější než samotná výbava je přehled funkcí a samotné provedení desky. Bez problémů jsme provozovali QX9770 s FSB 1 600 MHz (během testů jsme snadno překročili i hranici 550 MHz FSB – což je reálná frekvence přes 2 200 MHz FSB), provoz byl naprosto stabilní. Dělička pamětí umožňovala při použití 1 333MHz FSB procesoru chod 1 200 MHz pamětí a i ostatní parametry BIOSu nasvědčovaly tomu, že IX38 QuadGT je „vymazleným“ produktem vývojářů. Layout desky zaslouží pochvalu, menší počet slotů je dán předvídavostí, protože se rovnou počítá s použitím dvouslotové grafické karty.
Výkon základní desky Abit byl zhruba o sedm až deset procent nižší než u modelů s DDR3 pamětí, což je ale vyváženo menší pořizovací cenou jak motherboardu, tak paměťových modulů. Pochvalu pak ještě zaslouží tlačítka Power a Reset integrovaná na samotné desce, tlačítko pro reset BIOSu umístěné na zadním panelu vedle USB portů a také použití tří PCIe x16 slotů. Vytknout bychom této desce měli především nevhodný tvar pasivního chladiče čipové sady, který znemožňuje použití několika běžně dostupných chladičů CPU, dále pak absenci nVidia SLI režimu (což ale není chyba samotné desky, ale čipové sady obecně), a pak také nutnost updatovat na nejnovější verzi BIOSu 12. Při použití nižší verze jsou dosti omezené funkce pro přetaktování a nelze provozovat nejnovější procesory.

Verdikt

Základní desku Abit IX38 QuadGT bychom doporučili těm uživatelům, kteří si chtějí pořídit kvalitní (šestivrstvé PCB, celokovové kondenzátory a jiné kvalitní součástky) základní desku s Intel X38 čipsetem a podporou DDR2 pamětí. Budou se moci těšit z vynikajících možností přetaktování, jakých lze jen sotva dosáhnout na Intel P35 nebo na konkurenčních čipsetech, a zároveň budou moci využít režim ATI CroossFire – spojení výkonu dvou grafických karet ATI. Na druhou stranu deska nenabízí o tolik možností navíc oproti standardním boardům P35, a proto investici do IX38 QuadGT pečlivě zvažte. Pokud se rozhodnete pro, chybu neuděláte a budete maximálně spokojeni. Důkazem může být udělení ocenění TOP Produkt právě této desce.

Abit IX38 QuadGT

36 měsíců
? Vynikající výkon a výbava, kombinace X38 a DDR2 pamětí, možnosti přetaktování
? K dosažení dobrých výsledků je nutné použít BIOS 12
Cena vč. DPH: 5 299?Kč
Poskytl: Universal ABIT Co., Ltd.
www.abit.com

Asus P5E-VM HDMI

Těsně před uzávěrkou, ale naštěstí tak, že ještě byl čas pro její testování, k nám do redakce dorazila i základní deska Asus s dosud neuvedeným čipsetem Intel G35. O co že se jedná a čím je tento čipset, potažmo celá deska tak výjimečná? Jednoduše tím, že čipová sada G35 je prvním čipsetem společnosti Intel podporujícím nejmodernější technologie jako unifikované shadery, DirectX 10.0, Shader Model 4.0. V neposlední řadě disponuje integrovanou podporou HDMI výstupu včetně HDCP ochrany. Intel se tímto čipsetem hodlá pustit do křížku s konkurenčními výrobky, které již nějaký ten pátek zmíněné technologie podporují.
Zpět ale k samotné desce – čipová sada Intel G35 vychází z P35 jen s tím rozdílem, že má v sobě integrovánu grafickou kartu Intel GMA X3500. Výkon by tedy měl být totožný se všemi modely P35, což jsme i prakticky potvrdili v testech. Při testu s integrovanou grafikou jsme však narazili na problém, který podstatně ovlivňoval stabilitu systému –nemohli jsme mít frekvenci pamětí vyšší než 800 MHz. Pokud byla frekvence vyšší, docházelo k artefaktům a posléze k zamrznutí celého systému. Na svědomí to má jistě komunikace paměti a grafického čipu, která nezvládla vyšší frekvenci. Tímto se však téměř vylučuje přetaktování systému bez přídavné VGA karty. Pokud byla v systému aktivní přídavná grafika, všechno včetně pokročilých funkcí pro přetaktování bylo v pořádku a stabilní. Nepomohl ani update na nejnovější BIOS.
Výkon desky byl s interní VGA kartou zhruba o 15 procent nižší než s přídavnou, celkově však byl srovnatelný s P35 čipsetem. Stabilita byla (kromě popsaného problému) perfektní, možnost přetaktování slušná (možnosti se mohou ještě s novějšími BIOSy zlepšit).

Verdikt

Přednost Asus P5E-VM HDMI je však zcela jinde než v možnosti přetaktování – s její pomocí lze totiž vytvořit stabilní a hlavně kvalitní základ multimediálního PC (díky microATX formátu a popsané podpoře všech moderních funkcí, včetně přehrávání videa ve vysokém rozlišení atd.) Přednostní užití této desky vidíme v malých MMC stanicích nebo multimediálních počítačích uživatelů, kteří si rádi připlatí za značkový čipset pro svůj C2D procesor. Jedinou větší výtkou směrem k čipsetu, potažmo k celému řešení s Intel G35 je pak vyšší cena oproti konkurenci. Další výtkou je pak nízký výkon integrované grafiky, ale na toto jsme si již u čipových sad Intel zvykli a (bohužel) nás to již nemůže překvapit. Zřejmě dostaly funkce opět přednost před výkonem. Nezbývá než počkat na konkurenční výrobky společnosti nVidia, které mají během dvou měsíců integrovaná řešení společnosti Intel doslova odstřelit.

Asus P5E-VM HDMI

3, 667, 800, 1 066 MHz
COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 1/0/6/1
S. k.: Atheros L1 PCI-E
Z. k.: Realtek ALC 883
I. VGA: Intel GMA X3500
Záruka: 36 měsíců
? Ideální řešení pro multimediální PC, podpora DirectX 10.0, Shader Model 4.0, HDMI s HDCP, podpora 1 333MHz FSB a 45nm CPU
? Vyšší cena, menší možnost přetaktování DDR2
1 066 MHz pouze s přídavnou grafikou
Cena vč. DPH: 3 450?Kč Poskytl: Asustek Computer Inc.
www.asus.com

Gigabyte GA-MA790X-DS4

Třetí základní deskou je pro změnu model podporující nejnovější procesory AMD AM2+. Jejím základem je čipová sada AMD 790X, tedy druhé nejvýkonnější a nejvybavenější řešení společnosti, v kombinaci s jižním můstkem SB600. Vlastnosti desky jsou tak pro ty znalé již dostatečně známé, my pouze zrekapitulujeme, že podporuje dva plnohodnotné sloty PCIe 2.0 x16 včetně možnosti zapojení dvou grafických karet do ATI CrossFire režimu. Mimo to si deska poradí i s operačními paměťmi DDR do frekvence 1 066 MHz, až šesti SATA 3 Gb/s disky, samozřejmostí je i Firewire.
Označení desky DS4 navozuje dojem vyšší střední třídy mezi výrobky společnosti Gigabyte, což potvrzuje 36měsíční záruka a použití těch nejkvalitnějších komponent a výborné výbavy BIOSu, jen o málo chudší než u top modelu MA790FX-DQ6. Přetaktování si užijete s touto deskou bohužel jen s procesory Athlon 64 (díky nemožnosti dosáhnout u čtyřjádrových Phenomů vyšších frekvencí), v tom případě se však připravíte o nové funkce jako je Cool‘n‘Quiet 2.0 nebo jiné, vyskytující se pouze v kombinaci se čtyřjádrovými Phenomy. 8 0090/TJi o

Verdikt

Gigabyte GA-MA790X-DS4 je výborně vybavená základní deska, která však svým zaměřením a především cenou osloví spíše desítky než stovky uživatelů. Je sice chvályhodné, že na desce jsou integrovány ty nejnovější technologie, provoz desky je stabilní, ale stále je vybavena starým jižním můstkem SB600, který není špatný, ale nahrazení by již potřeboval jako sůl (především kvůli zrychlení propustnosti USB zařízení a SATA disků). Navíc je samotná cena nadsazená, běžný uživatel sáhne po levnější, i když často mnohem méně vybavené variantě. Naše doporučení tedy zní: počkejte s nákupem základních desek pro procesory AM2+ až do doby, kdy bude k dispozici nový jižní můstek SB700.

Gigabyte GA-MA790X-DS4

? Výkon, výbava
? Jižní můstek SB600
Cena vč. DPH: 3 200?Kč Poskytl: Gigabyte Technology
www.gigabyte.com.tw