Hlavní navigace

Acer přijde s modelem notebooku s trojrozměrným displejem

13. 6. 2009

Sdílet

Vzhledem ke stále větší oblibě filmů a televizních show natáčených ve třech rozměrech chce firma Acer vydat tento podzim notebook vybavený 15,6palcovým 3D monitorem, vyplývá to ze zveřejněné zprávy.

Notebook bude mít vestavěný software, který umožní správně zobrazovat 3D filmy, avšak bude dokonce schopen převést i klasické 2D snímky do třech rozměrů, řekl v pondělí tchajwanskému magazínu Digitimes Campbell Kan, více prezident oddělení mobilních počítačů firmy Acer.

Žádost o potvrzení této zprávy od představitelů společnosti Acer nebyla vyslyšena.

Acer však není první, kdo bude nabízet notebook s podporou 3D zobrazení. V roce 2003 společnost Sharp vydala notebook Actius RD3D, který nabízel skoro stejné 3D funkce.

Actius RD3D byl ovšem určen promárně pro badatele v oboru biotechniky, designéry aut a architekty. Přes toto specifické zaměření se nijak široce neprosadil a jeho výroba byla po několika letech pozastavena.

3D laptop byl dokonce v roce 2006 zařazen magazínem PC World do 25 nejhorších technologických produktů všech dob kvůli slabým trojrozměrným efektům a nepohodlnosti pro oči.

Notebook Acer, jež bude zaměřen na širší veřejnost, má lepší šanci se chytit. Více než tucet předních Hollywoodských filmů bylo v posledních třech letech vydáno v 3D. Režiséři včetně Stevena Spielberga nebo Jamese Camerona podporují filmy ve trojrozměrném formátu, dokonce se již několikrát objevila i televizní show či komerční přenosy ve 3D. Výrobci spotřební elektroniky jako jsou například společnosti Mitsubishi Electric, Samsung Electronics a LG Technologies začínají také vyrábět televize s 3D obrazovkami.

Uživatelé první generace notebooku firmy Acer budou stále muset nosit speciální brýle, aby dosáhli trojrozměrného efektu, potvrdil Kan, ale zároveň doufá, že budoucí modely již budou schopny zobrazit 3D obraz bez těchto brýlí.

Notebook poběží na operačním systému Windows 7 a bude k dispozici na konci října, prozradil Kan. Název nebo cenu ovšem nezveřejnil.