Hlavní navigace

Recenze: Acer TravelMate 5730G

1. 6. 2009

Sdílet

Platforma Intel, dedikovaná grafická karta ATI, trocha hořčíku pro zpevnění a matný širokoúhlý displej – Aceru se podařilo namíchat zajímavý koktejl, byť vychutnávat si ho nebudete pod palmami. V tomto případě jde spíše o nástroj běžného pracovního dne.

Acer TravelMate 5730G

 

Kamenem úrazů u notebooků, které jsou dennodenně zatěžovány a přenášeny, bývá samotná mechanická konstrukce – především pak víko, na které je, byť si to neuvědomujeme, během dne vyvíjen vcelku značný tlak. Aceru se poslední roky již daří u řady TravelMate vyhnout výrazným nedostatkům a víko předvedené u 5730G nás svými vlastnostmi plně uspokojilo. Je dostatečně tuhé, chrání displej i při prudkém úderu, který jsme na víko vedli, a dobře se vypořádalo také s permanentním tlakem vedeným rovnoměrně na celou jeho plochu, kdy se i přes naše destruktivní snahy podařilo udržet displej fixovaný tak, aby se nedotýkal klávesnice.

Celkovou odolnost prokázal i samotný notebook, který po sérii několika simulovaných pádů stále pracoval, nedošlo ani k deformaci plastu, stejně tak zůstala před otřesy ochráněna i optická mechanika. Cenou za vysokou míru odolnosti je však celková hmotnost notebooku, blížící se ke 3 kilogramům.

Širokoúhlý 15,4“ displej tohoto modelu je naštěstí vyveden v matném provedení bez laciné glare vrstvy, takže se přes den nepotýkáte s případnými odlesky na denním slunci. Subjektivně tak sice přicházíte o onen „lepší kontrast“, který je často s dodatečným „skleněným“ povrchem displeje spojován, v praxi je jeho přínos ovšem často silně diskutabilní. Jak jsme si prakticky ověřili, toto matné řešení přispívá ve výsledku k celkovému nárůstu pohodlí uživatele a tím i produktivity práce.

O grafický výkon se stará ATI Mobility Radeon HD 3470 (256 MB VRAM + sdílená), což sice nestačí na hraní nových her, ale zároveň skýtá dostatek prostoru například pro základní práci s programy rodiny Adobe. V nabídce je také model osazený Intelem X4500HD (vyšší výdrž, nižší výkon) nebo Radeonem HD 3650 pro vyšší výkon.

Použitá klávesnice má příjemný zdvih i odezvu – jediné, co musíte zvážit, je její provedení. Acer totiž námi testovaný model osadil svojí klávesnicí s mírným ergonomickým prohnutím klávesových řad, což některým uživatelům zvyklým na standardní „rovné“ klávesnice nemusí vyhovovat. V sestavě funkčních tlačítek je k dispozici i možnost přeprogramování trojice z nich. Acer si ovšem neodpustil klasickou „asijskou“ bolístku – relativně vysoký jas modré u stavových diod.


Verdikt:

Z hlediska vybavenosti Aceru nechybí nic podstatného, v současné době je potěšitelná přítomnost rozhraní HDMI nebo kombinovaný USB/eSATA port, které stále ještě nejsou samozřejmou součástí vybavení notebooků. Pokud hodně cestujete, určitě se podívejte v nabídce Aceru na dražší verzi TM5730G s integrovaným 3G modulem. Pokud s notebookem pracujete v nepřetržitém režimu, počítejte s výdrží okolo 4 hodin. V případě, že použijete triky jako výrazné snížení jasu displeje a podobně, lze se dostat až k 5 hodinám.

 

Konfigurace:

Model: 653G32MN

Paměť: 3072 MB

Procesor: Intel Core 2 Duo T6570

HDD: 320 GB

Grafická karta: ATI Mobility Radeon HD 3470XT

Displej: 15,4´´ (1280 x 800 pixelů)

OS: Windows Vista Home Premium

 

 

Klady: Výkon, výbava, univerzálnost

Zápory: Hmotnost

 

Podrobnější informace a aktuální cenu nalezenete na webu Aceru.

Byl pro vás článek přínosný?