Hlavní navigace

Recenze: Acer Veriton X270

13. 7. 2009

Sdílet

Počítačová sestava Acer Veriton X270 je klasickým zástupcem kategorie Small Form Factor, jež se hodí jak pro jednotlivá nasazení, tak i pro masivní užití v řádu desítek a stovek kusů do korporátního prostředí.

Acer Veriton X270

 

Základem tohoto počítače je platforma Intel reprezentovaná základní deskou Acer s osazeným čipsetem značky nVidia GeForce 7100 a mikroprocesorem Intel Pentium Dual-Core E2220.

Hardwarovou konfiguraci doplňují 2 GB operační paměti DDR2 800 MHz, 160GB pevný disk a vypalovací mechanika. Výhoda zvoleného řešení nVidia se skrývá především ve faktu, že základní deska disponuje nejen klasickým analogovým, ale hlavně plně digitálním HDMI konektorem, což představuje oproti konkurenčním sestavám velkou výhodu. Potěšilo nás taktéž značné množství USB portů, jimiž byl počítač vybaven – čtyři z nich jsou k dispozici na zadní straně PC, další čtyři na přední. Jeden USB port je integrován do čtečky paměťových karet, která rovněž tvoří součást standardní dodávky. Zajímavostí, i když nepříliš použitelnou ve firemním sektoru, je Firewire IEEE 1392a, zejména při přenosu velkých objemů dat se pak jistě hodí také eSATA rozhraní. Stejně jako u ostatních sestav, ani tato konfigurace není pevně definována, lze ji při výběru počítače přizpůsobit konkrétním požadavkům. Samotná hardwarová výbava je dostatečná, nicméně byl vybrán slabší mikroprocesor a hlavně v kombinaci s použitým operačním systémem přestával často stíhat vyřizovat všechny naše požadavky. Občas se tak stávalo, že jsme na konec nějaké operace museli čekat déle, než by nám bylo příjemné.

Operačním systémem, o němž byla řeč o několik řádků výše, je Microsoft Windows Vista v 32bitové verzi Business. Rychlosti odezvy celého systému rozhodně nepomohla ani instalace zkušební verze McAffe Internet Security Suite, naopak. Mezi další softwarové vybavení počítače patří zkušební verze kancelářského balíku Microsoft Office 2007, PowerDVD (opět na zkoušku) a utility zajišťující základní potřeby PC. Systém obnovy systému byl svěřen firemní Acer Empowering Technology, díky níž ho lze snadno obnovit během několika desítek minut.

Provoz počítače nelze označit za tichý, nicméně vydávaný hluk byl v mezích snesitelnosti, uživatelé se tak nemusejí bát, že by je po osmi hodinách intenzivní práce bolela hlava. Největším zdrojem hluku byl, jako obyčejně, napájecí zdroj, který zároveň slouží i jako hlavní ventilátor pro celý počítač. Naměřené teploty CPU patřily k nejvyšším v celém testu, nicméně i tak se jedná o uspokojivé hodnoty, které nemusí běžného uživatele příliš znepokojovat. Během celého testu se tato sestava chovala naprosto stabilně, žádný problém jsme nezaznamenali.

Kvůli použité verzi operačního systému MS Windows Vista a slabšímu mikroprocesoru je však práce s tímto počítačem pouze průměrná, vybrané konfiguraci by o mnoho lépe slušely Windows XP, jež jsou méně náročná na výkon systému. Projevilo se to i ve výsledcích některých testů, kdy byl tento model o poznání pomalejší než téměř stejná konfigurace počítače Lenovo a Mironet. Rovněž je potřeba počítat s dalšími náklady na pořízení softwaru, minimálně pak na zabezpečení počítače. Pokud by přece jen chtěl uživatel provozovat zvolený OS, doporučujeme vybrat si pro tuto kombinaci výkonnější mikroprocesor.

CS24

Verdikt:

Acer Veriton X270 je zajímavý počítač určený jak pro jednotlivce, tak pro korporátní nasazení. Správa počítače je omezena pouze na softwarové nástroje, podpora vPro tomuto modelu zůstala odepřena. Uživatel jeho nákupem získá mnoho užitečných USB portů, čtečku paměťových karet a mimo jiné také digitální výstup z grafické karty, což mohou být hlavní argumenty pro nákup tohoto PC. Stabilita je příkladná, snad jen ten operační systém mohl být jiný…