Hlavní navigace

Acronis True Image Home 2009

27. 8. 2009

Sdílet

Když se vyřkne název dnes testovaného programu, mnoha lidem se zcela automaticky vybaví, že se jedná o jakousi náhradu či levnou alternativu programu Symantec Norton Ghost. Nicméně tento předsudek již dlouhou dobu neplatí a verze 2009 to jen potvrzuje.

Acronis True Image Home 2009

Acronis True Image Home 2009 je software, který má na starosti zálohu a následnou obnovu dat na počítačích jednotlivých uživatelů. Označení Home znamená, že zaměření funkcí je přizpůsobeno především pro domácnosti, maximálně však do malých kanceláří s minimem počítačů. Pro nasazení v rozsáhlejších počítačových sítích jsou k dispozici jiné verze softwaru, které jsou k tomuto účelu patřičně přizpůsobeny.

Úvodní okno programu ihned informuje uživatele o absenci zálohy počítače a nabízí okamžité řešení pomocí nové funkce OneClick. Pokud tuto možnost nevyužijete, dostanete se do uživatelsky přívětivého rozhraní, kde je v šesti kategoriích skryto množství voleb a možností, jak zálohovat a obnovovat data.

První kategorie nabízí možnost kompletní zálohy systémového disku, vybraných složek a souborů, zálohu nastavení systému, zálohy e-mailového klienta včetně příslušných adresářů a nakonec pak zálohu nastavení programů. Jednoznačně nejpoužívanější bude zajisté záloha kompletního systému nebo záloh jednotlivých diskových oddílů. Ale i další volby, zejména pak zálohování e-mailových účtů nebo jednotlivých složek, lze v domácnosti využít. Ovládání těchto funkcí je jednoduché a zvládne je nastavit i méně zkušený uživatel – díky kompletní lokalizaci a především díky vynikajícím způsobem zpracovanému systému nápovědy.

Druhá kategorie pod názvem Úlohy a logy přehledně zobrazuje naplánované úlohy díky integrovanému kalendáři. Zobrazené úlohy mají několik různě graficky znázorněných stavů, díky tomu má uživatel možnost kontrolovat, zda daná záloha proběhla či nikoliv. Když se k tomu připojí i možnost vytvářet jak plné zálohy, tak zálohy inkrementální (přírůstkové) a rozdílové, Acronis zde získává spoustu kladných bodů.

Třetí kategorie pojmenovaná Stav zabezpečení zobrazuje informace o zálohách aktuálního systémového disku a další důležité informace o systému. Čtvrtá kategorie Try&Decide představuje zvláštní režim, který garantuje bezstarostné používání systému bez obav z provedených změn, jako je například návštěva nezabezpečených internetových stránek. V případě jakéhokoliv napadení systém Acronis dokáže vrátit všechny změny zpět do stavu, který existoval při aktivaci tohoto režimu.

V předposlední kategorii nazvané Nástroje nalezneme chybějící funkci Klonovat (přenést systém z existujícího na nějaký jiný) a možnost přidat do systému nový disk. A konečně poslední možnost představuje funkce hledání, která umožňuje fulltextové vyhledávání v zálohách.

Nových funkcí je ve verzi 2009 hned několik, přičemž obecně všechny mají na starosti usnadnění práce uživateli. Program se tak snaží (a nutno dodat, že úspěšně) o co nejméně základních vstupních podnětů od uživatele. Tímto přístupem si chce otevřít dveře do domácností, kde počítač neovládá správce, ale běžný člověk, který počítač využívá k práci a zábavě.

Po více než dvouměsíčních testech době máme s programem mnoho zkušeností, o než bychom se chtěli podělit. Prvním a nejdůležitějším poznatkem je uživatelský komfort, díky němuž je program vhodný pro nezkušené nebo mírně pokročilé uživatele. Těm pokročilým tento systém naopak nemusí vyhovovat. Samotná funkčnost programu se zdála být bezchybná – až do doby, kdy se při požadavku na vytvoření zálohy systému sice úloha vytvořila, ale již se nespustila. Tento stav odstranila až reinstalace softwaru. Tvorba záloh i jejich obnova probíhala kromě tohoto problému naprosto spolehlivě, a to jak v prostředí Windows XP (SP2 i SP3), tak i ve Windows Vista.

Verdikt:

Acronis True Image Home 2009 je jednoznačně určen pro domácnosti a výrobce tomuto faktu přizpůsobil veškeré ovládání a komunikaci s uživatelem. Aktualizovaná verze 2009 nabízí mnoho nových funkcí, které ve své podstatě pouze doplňují již tak velmi dobrou verzi předchozí. Výhrad, které bychom k tomuto softwaru měli, je několik, nicméně oproti kladným vlastnostem jsou jednoznačně v menšině. Acronis True Image Home 2009 bychom doporučili do všech domácností, jejichž uživatelé mají potřebu zálohovat svá data (ať už celý systém nebo jednotlivé složky) a zároveň chtějí využít plánování a následné monitorování těchto akcí. Velmi zajímavou možností je záloha e-mailových účtů a nastavení aplikací/systému, což může především méně zkušeným uživatelům ušetřit mnoho času a finančních prostředků při provozu počítače.

Jediným výrazným záporem může být pořizovací cena přesahující 1300 Kč vč. DPH, jež je na stejné úrovni jako cena konkurenčního Symantec Norton Ghost, který je však určen především pokročilejším uživatelům. Pokud potřebujete zálohování vyřešit a chcete tento software především pro domácí použití, nemůžeme mít proti nákupu Acronis True Image Home 2009 větší výhrady.

+ uživatelsky přívětivý software, lokalizace, vhodné pro začátečníky i mírně pokročilé

CS24

– pouze pro domácí použití, chybějící pokročilé funkce, cena

Cena vč. DPH: 1308 Kč vč. DPH