Hlavní navigace

Adobe Fireworks CS3

1. 7. 2007

Sdílet

Ohňostroj pro web Tvorba grafiky pro web dala vzniknout speciální skupině grafických editorů, které v sobě snou...


Ohňostroj pro web


Tvorba grafiky pro web dala vzniknout speciální skupině grafických editorů, které v sobě snoubí vektorové a bitmapové funkce. Po nedávné akvizici se pod křídla Adobe dostal i jeden z reprezentantů této skupiny programů, editor Fireworks. Podívejme se, jaké novinky v rámci kolekce Creative Suite 3 přináší.
Každý, kdo byl postaven před úkol navrhnout líbivý design webové stránky, mi jistě dá za pravdu, že nelze striktně říci, jaký typ grafického editoru je pro tuto činnost nejvhodnější. Bitmapový editor, po kterém bychom sáhli asi nejdříve, po chvíli narazí na své limity i grafika pro web obsahuje řadu vektorových objektů, pro které by byl přece jen vhodnější vektorový editor. Na druhou stranu řadu efektů, jako jsou nejrůznější koláže či aplikace filtrů, lze tvořit pouze v bitmapovém editoru. Dalším specifikem grafiky pro web je snaha o optimalizaci velikosti souborů, kde bychom od editoru očekávali, že nám nabídne výhodný poměr kvalita/velikost souboru. Podpora dávkového zpracování, práce s obrazovými mapami to vše jsou funkce, které by měl editor pro tvorbu webové grafiky zvládat. Jistě už začínáte tušit, že právě editor Fireworks je nástrojem, jenž vše výše popsané zvládá. Na rozdíl od klasických bitmapových editorů si ve Fireworks při práci ani nevšimnete, s jakým typem objektu pracujete: zda s vektorovým či bitmapovým. Filozofie ovládání je natolik intuitivní, že se opravdu můžete soustředit na kreativní část práce a oprostit se od neustálého kontrolování, v jaké vrstvě pracujete nebo zda náhodou needitujete masku. Kdykoliv lze při práci přepnout do náhledového módu, díky němuž získáte přehled o kvalitě souborů ve formátech JPEG a GIF. Nechybí podpora vrstev a masek známých z bitmapových editorů, samozřejmostí jsou pak základní objekty a matematické operace typické pro vektorové editory.
Podobně jako ostatní produkty společnosti Macromedia, i Fireworks byly po nedávné akvizici začleněny do portfolia produktů Adobe Creative Suite. Je proto logické, že u nové verze byl kladen důraz na co nejtěsnější spolupráci s ostatními programy. Fireworks tak zvládají práci s formátem Adobe Photoshop a Adobe Illustrator, včetně importu struktury vrstev a efektů. Pokud Fireworks používáte k tvorbě prototypů uživatelského rozhraní flashových aplikací, jistě uvítáte rozšíření knihovny objektů o prvky Flex UI. Z předchozích verzí samozřejmě zůstala podpora spolupráce s editorem Dreamweaver, díky níž lze úpravu obrázku vyvolat přímo při editaci webové stránky se zachováním všech vazeb.
Mezi další novinky patří podpora vícestránkových dokumentů, po které uživatelé volají již několik verzí. V rámci jednoho dokumentu tak můžeme připravit několik variant jedné grafiky, přičemž vybrané vrstvy lze sdílet napříč stránkami, což lze využít např. při prezentaci různých variant jednoho návrhu webové stránky. S vrstvami souvisí další novinka: podpora jejich hierarchického zanořování. Kdo už někdy pracoval s dokumentem s desítkami vrstev v jedné úrovni, jistě tuto novou vlastnost ocení.
Pokud rádi i v grafickém editoru pracujete s komponentami, pak oceníte implementaci tzv. 9-slice scaling. Pod tímto názvem se skrývá možnost návrhu komponenty tak, aby při změně její velikosti došlo k transformaci pouze určitých částí. Typickou ukázkou je tlačítko při změně šířky nechceme, aby se zvětšil i text či okraje, ale pouze jeho střední část.
I když novinek není tolik jako u ostatních součástí balíku Creative Suite 3, Fireworks si pozornost zaslouží. Pokud vám ovládání Photoshopu stále činí problémy, Fireworks rozhodně vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni. Osobně jsem zvědav, jak bude integrace Fireworks do kolekce programů Adobe pokračovat očekávám v první řadě změny v uživatelském rozhraní směřující k Photoshopu, resp. Illustratoru.

Adobe Fireworks CS3

Vektorový i bitmapový editor pro návrh webové grafiky
Intuitivní ovládání
náhledová okna pro export
integrace
Zastaralé uživatelské rozhraní
K recenzi poskytla firma: Adobe
www.adobe.cz
Cena: 11 140 Kč (bez DPH)

Autor článku