Hlavní navigace

Adobe versus Apple

4. 11. 2009

Sdílet

 Autor:
Tichá válka mezi Apple a Adobe dostala poněkud hlasitější podobu, když Adobe nyní poskytuje výraznější a výmluvnější vysvětlení na stránkách s flash animacemi.

Toto je z poněkud lehčího soudku, i když majitelům iPhonu to asi tak humorné nepřipadá. Nicméně my ostatní se můžeme pobavit nad tím, jaký směr nabrala válka mezi Apple a Adobe o využívání Flash přehrávače na iPhone či iPod Touch.

Dosud když se uživatel pokusil na iPhone načíst webové stránky s flash animacemi, zobrazilo se mu neutrální varování ve stylu „To view this content upgrade your browser and flash plug-in.“ Volně přeloženo: „Pro zobrazení tohoto obsahu aktualizujte svůj prohlížeč a flash plug-in.“

Nově však Adobe přistoupilo k poněkud méně neutrálnímu, více útočnému a ovšem také přesnějšímu hlášení:

CS24

Adobe vs Apple


Opět volný překlad:
„Flash Player není k dispozici pro Vaše zařízení.
Apple omezuje použití technologií, které potřebují aplikace jako je Flash Player. Dokud Apple neodstraní tato omezení, nemůže Adobe poskytovat Flash Player pro iPhone či iPod Touch.“

Problém je v tom, že majitelé telefonu od Apple nevidí na navštívených webových stránkách běžné flashové animace. Aby totiž mohlo Adobe, které Flash patří, vytvořit funkční přehrávač na iPhone, potřebuje přístup k některým chráněným technologií Apple, což společnost nakousnutého jablka odmítá. Tedy přinejmenším zadarmo, přičemž platit za ně je zase nepřijatelné pro Adobe, nakonec proč také, když pro ostatní systému poskytuje svoje přehrávače zdarma - naopak jiné firmy se snaží, aby flash na jejich systémech a přístrojích fungoval.

Je zábavné sledovat, jak si Adobe přestalo brát servítky a zdvořile, přesto důrazně útočí na Apple.

Zdroj, foto: geardiary.com