Hlavní navigace

Adwarem je infikována více než třetina počítačů

20. 3. 2008

Sdílet

V roce 2007 pokleslo množství keyloggerů, překvapivě se drží dialery...

Společnost TrendMicro zveřejnila vývoj rozšíření jednotlivých hrozeb v loňském roce. Uvedené údaje byly získány laboratořemi TrendLabs.

Keyloggery
Programy zaznamenávající o odesílající stisk kláves, například při vyplňování on-line formulářů.


Dialery
Poznámka: Podíl infekce se zdá být velmi vysoký vzhledek k ústupu připojení přes telefonní linky


Grayware
Jedná se o programy, které nemusí nutně škodit. Může se však mezi nimi vyskytovat adware natolik agresivní, že výrazně komplikuje práci s počítačem, některé programy shromažďující data o pohybu uživatele Internetem se dají zneužít při krádežích identity. Do graywaru se někdy řadí i oblíbené programy, různé plug-iny, lišty (toolbary) do webového prohlížeče. Tyto programy následně neuvádíme.

Adware
Poznámka: Za adware lze ale pokládat i řadu zcela regulérních a oblíbených aplikací, například některé z verzí prohlížeče Opera.


Trackare
Nástroje, které sledují chování uživatele na Internetu a odesílají tato data na vzdálený server. Z hlediska uživatele mohou být neškodné, mohou ale být i součástí podvodů s krádeží identity.



Programy, které bez dialogu změní nastavení prohlížeče, například domovskou stránku, výchozí vyhledávač nebo "chybovou" stránku, která se zobrazí v případě, že požadovaná stránka není dostupná. Samy o sobě v zásadě neškodné.

Autor článku